Що мадам Карвен зробила для моди?

Новости
09.06.2015
ТЕКСТ: admin
ПОДЕЛИТЬСЯ

Вчора не стало Кармен де Томассо, більше відомої нам як мадам Карвен, засновниці Будинку мод Carven – вона померла у віці 105 років. Можливо, сьогодні назва бренду Carven на слуху у більшості стараннями Гійома Анрі, що залишався креативним директором марки до минулого сезону, проте, повірте нам на слово – а ми виключно рідко кажемо вам

ПОДЕЛИТЬСЯ

carven2

Вчора не стало Кармен де Томассо, більше відомої нам як мадам Карвен, засновниці Будинку мод Carven – вона померла у віці 105 років. Можливо, сьогодні назва бренду Carven на слуху у більшості стараннями Гійома Анрі, що залишався креативним директором марки до минулого сезону, проте, повірте нам на слово – а ми виключно рідко кажемо вам неправду – мадам Карвен зробила не менше для свого Будинку. І для моди в цілому – теж.

«Кутюр’є мініатюрних жінок»

carven

Коли мадам Карвен вирішила відкрити власний Будинок моди, її головною метою було шити одяг для маленьких жінок – француженка й сама мала зріст в районі 155 сантиметрів і добре знала, які проблеми і особливості є у того, щоб бути низенькою. «Я вирішила займатись одягом haute couture і шити наряди своїх розмірів, бо просто не змогла знайти нічого для себе у інших дизайнерів, які завжди представляли свої колекції на височенних дівчатах», — казала Карвен, зазначивши, що при цьому хотіла зберігти свій особистий стиль – практичний та молодий, з елементами спорту. Сукні від Carven не просто підходили крихітним дівчатам за розміром – вони також візуально подовжували їх зріст, що, до речі, зробило їх достобіса популярними серед японських жінок».

Дизайнерські тури

2107686281802084eff094010515c485

Мадам Карвен була однією з перших, хто почав мандрувати світом з тим, щоб, по-перше, представити свої колекції, бо, на відміну від сьогоднішніх дизайнерів, тодішні були дуже закриті. Втім, звинувачувати їх важко – мандрувати країнами після війни і справді здається важким. А по-друге ці поїздки послуговували Карвен могутнім джерелом натхнення – Бразилія, Португалія, Єгипет, Африка та Іран залишаються на її сукнях у вигляді вишивки з рафії, ацтексьских мотивів, росписів «батік», а також у силуетах.

Ready-to-wear

carven3

Почавши з кутюру для низеньких дівчат, мадам Карвен також була однією з тих, хто першим почав працювати у напрямку prêt-a-porter. У 1950 році стартувала ініціатива, у рамках якої виробники тканин і великі фабрики об’єднались з кутюр’є – серед яких, окрім Карвен, були Жак Факт та Жанна Пакен – і почали працювати разом. Карвен була достоту працьовитим та плодовитим дизайнером: скоро її одяг, декорований знаковими для Будинку біло-зеленими стрічками, та сукні з яскраво вираженою талією та декольте, стали популярними і серед широких загалів.

Пуш-ап

madame-carven02

Так, це теж була Карвен. Нижня білизна, що перетворює нормальні груди на подушки, що виглядають зазвичай досить загрозливо – її заслуга. І цю інформацію, певно, ми б адресували чоловікам – тепер щоразу, як ви піддастесь омані пуш-апу, знаєте, на кого тримати злість.

Коллекції-оммажі

carven1

Мадам Карвен явно знала, як примусити про себе говорити – приміром, на святкування десятирічної річниці звільнення Парижу, вона спустила на місто маленькі флакони зі своїм новим парфумом, що парили у повітрі за допомоги невеличких парашутів. Саме так, коли у Франції нарешті відбулась прем’єра «Звіяні вітром», Карвен зробила колекцію суконь з криноліном, на яку її надихнули персонажі фільму, і влаштувала покази у кінотеатрах. Тож можемо сміливо припустити, що Карвен також була однією з перших дизайнерів, що розуміkf силу маркетингу.

carven1

ПОДЕЛИТЬСЯ
ВЕЩЬ ДНЯ
20.12.2023
А-ба-ба-га-ла-ма-га
Так ніхто не кохав. Антологія української поезії про кохання
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).