До «Книжкового Арсеналу» вийде книжка Parasol на табуйовану тему

Новости
28.04.2017
ТЕКСТ: Настя Калита
ПОДЕЛИТЬСЯ

Про смерть та останній період життя невиліковно хворих

ПОДЕЛИТЬСЯ

parasol_mockup_01

До «Книжкового Арсеналу» соціальний арт-проект Parasol і «Видавництво Старого Лева» готують ілюстровану збірку оповідань і есеїв про боротьбу людини за життя. Уперше в українській літературі відверто порушено табуйовану в нашій культурі тему смерті та останнього періоду життя, підтримки людини близькими та фахівцями у цей непростий період, зрештою, паліативної допомоги як такої.

Що таке смерть? Як вона приходить і чим це супроводжується зазвичай? Як пережити усвідомлення невідворотності її приходу тому, до кого вона іде, і тим, хто близький до нього? Про це (і не тільки про це) ілюстрована збірка оповідань і есеїв  Parasol. Паліативна допомога болюча проблема нашої держави –  у центрі інтересів чотирнадцяти текстів та ілюстрацій відомих українських художників. Упорядники книги – письменник Іван Рябчій та художник Андрій Єрмоленко.

parasol_cover

Учасники літературної частини проекту: Олександр Бойченко, Анастасія Леухіна, Галина Крук, Павло Коробчук, Зоя Казанжи, Маріанна Кіяновська, Сергій Жадан, Юрій Ярема, Юрій Строкань, Марина Єщенко, Олександр Михельсон, Юлія Ілюха, Олег Короташ.

Учасники візуальної частини: Олександр Ройтбурд, Матвій Вайсберг, Роман Мінін, Андрій Сидоренко, Борис Єгіазарян, Олекса Манн, Ігор Ільїнський, Ірина Ільїнська, Нікіта Тітов, Сергій Бурбело, Владислав Шерешевський, Тарас Бенях, Сергій Савченко, Роман Зілінко, Сергій Алієв-Ковика.

Презентація ілюстрованої збірки оповідань і есеїв Parasol за участі авторів та художників відбудеться 21 травня о 15:00 у рамках «Книжкового Арсеналу» в Києві у форматі дискусії «Мистецтво мусить бути соціальним!».

parasol_mockup_02

Перекладач, письменник, координатор літературної частини соціального арт-проекту Parasol Іван Рябчій про збірку: «Упродовж багатьох років, вишукуючи нові книжки з франкомовних країн для перекладу українською, я часто зупинявся на творах гостросоціальних, де автори піднімали актуальні для суспільства проблеми (згадаю хоча б твори Жан-Люка Утерса, Анрі Бошо, Еріка-Емманюеля Шмітта, Дідьє Ван Ковеларта, Мішеля Уельбека). І мені завжди хотілося, щоби й українські письменники хоча б на хвилинку відволіклися від проблем далекої минувшини та своїх внутрішніх інтимних переживань і тверезо поглянули на болі і негаразди нашого суспільства. Поглянули і зафіксували. Можна сказати, що проекту Parasol я чекав уже давно. Проекту, де дуже різні за стилем українські письменники, блогери і громадські діячі написали б на певну гостросоціальну тему. Про паліатив. Про біль і життя. Про боротьбу і любов. І я вважаю, що проект вдався. Нам вдалося зібрати під однією обкладинкою дуже цікавих людей – і кожен з них писав про паліатив по-своєму».

Художник, координатор візуальної частини проекту Parasol Андрій Єрмоленко: «Зібрані роботи показують різні грані людського буття: дитинство, радість, труд, віру, розмаїття навколишнього світу, людську огиду, неприйняття іншого, влас­не, життя та смерть як такі. Все, що довкола нас, — дуже фактурне і яскраве, однак ми жи­вемо не замислюючись про це, тож багато ре­чей, людських станів, тривог просто залиша­ються непоміченими, на периферії свідомості».

ПОДЕЛИТЬСЯ
ВЕЩЬ ДНЯ
20.12.2023
А-ба-ба-га-ла-ма-га
Так ніхто не кохав. Антологія української поезії про кохання
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).