Відродження з попелу: що відбувається з Нотр-Дам де Парі зараз

Матовый глянец
31.07.2023
ТЕКСТ: Єлизавета Бабец
ПОДЕЛИТЬСЯ
Чотири роки «французької кризи»
ПОДЕЛИТЬСЯ

Перший камінь Собору Паризької Богоматері був закладений у 1163 році, а будівництво усього ансамблю було завершено лише через 200 років – у 1345-му. Нотр-Дам де Парі пережив світові війни, революції, повстання та не одну зміну влади. У 1991 році розпочалася масштабна реконкструкція собору, яка не встигла завершитися до великої пожежі. 

XVIII-XX сторіччя

У 1793 році собор зазнав суттєвих змін. У рамках дехристиянізації керуюча влада знищувала реліквії, а ще частина з них – була викрадена. «Хрещеним батьком» символу Парижу можна назвати Віктора Гюго. Популярність його однойменного роману відродила інтерес і значимість собору, буквально створивши національний рух захисту готичних пам’яток.

У 1845 році до відродження собору долучився архітектор Ежен Віолле-ле-Дюк. Він повернув Нотр-Даму помпезне декорування, додав шпилі та скульптури, а сама реконструкція тривала чверть століття.

Під час Другої світової війни в боротьбі за звільнення Парижу собор отримав незначні "кульові поранення". Були пошкоджені біблейні вітражі нижнього ярусу, які пізніше замінили на більш модерністські – із геометричними узорами.

У 1991 році розпочалася масштабна реконструкція Нотр-Даму де Парі. Хоча вона мала тривати 10 років, на момент великої пожежі відновлення все ще не було завершено.

Французька криза

Увечері 15 квітня 2019 року в результаті короткого замикання сталася наймасштабніша пожежа в історії собору Паризької Богоматері. Загасити полум’я вдалося лише через 9 годин: над цим працювали близько 400 пожежників. Біля палаючого собору зібралися тисячі парижан, які молилися за якнайскоріше зупинення вогню.

Полум’я зруйнувало 96-метровий шпиль храму, більшу частину покрівлі та дах, який обвалився на реліквії, що зберігалися всередині.

Що зараз

До реконструкції Нотр-Даму де Парі прагнули долучитися світові архітектурні бюро, які пропонували осучаснене прочитання храму. Утім, президент Франції Емануель Макрон затвердив проєкт по відновленню колишнього вигляду собору. Реконструкція містила реставрацію готичних архітектурних деталей, зокрема 96-метрового шпилю, створеного Віолле-де-Дюком.

Уцілілі вітражі відреставрували й очистили від шкідливого свинцевого пилу при Кельнському соборі. Їх транспортуванням займалася компанія, що спеціалізується на перевезеннях предметів мистецтва. Для цього вітражі розібрали на 320 окремих деталей та запакували в дерев’яні ящики. За переміщенням вантажу спостерігали спеціальні протиударні датчики. Наразі вітражі вже знаходяться в Парижі.  

У липні 2023 року паризька архіепіскопія затвердила літургічний інтер’єр Норт-Даму де Парі. Французький скульптор і художник Гійом Барде створив дизайн п’яти елементів, які будуть знаходитися всередині собору. Перші форми будуть виготовлені вже наприкінці цього року.

Уперше в храмі з’явиться стаціонарна купель для хрещення. Поруч з нею знаходитиметься новий алтар з бронзи. По підрахункам Гійома, на його виготовлення майстрам знадобиться близько 800 годин.

Також скульптор створить каредру – літургічний престол, який має особливе значення для собору Паризької Богоматері. «Без нього собор був би лише церквою. Під час мес на ньому сидить архієпископія і це символізує присутність Христа», — говорить Гійом.

Офіційне відкриття Нотр-Даму де Парі заплановане на 8 грудня 2024 року.

Читайте також: Від учня Баленсіаги до дизайнера перших леді. Історія Оскара де ла Ренти

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).