Як бути стильним в жорсткій реальності

Колумнисты
24.10.2023
ТЕКСТ: Єлізавета Даль
ПОДЕЛИТЬСЯ
Єлізавета Даль, Co-Founder & CEO ISAIA KYIV, написала колонку для тих, хто поважає себе, свій час, оточення, середовище та працю
ПОДЕЛИТЬСЯ

Працюючи в моді вже 12 років, я спостерігала за течією трендів та змін. Маючи довгий досвід саме з відповідальним сімейним брендом ISAIA, наша команда завжди були поза часом, підібравши той бренд, який має ті ж цінності, що ми хотіли транслювати через продукт та роботу з клієнтом. Вже декілька років ми раді спостерігати світову течію в сторону осмисленого створення та придбання.

Для мене мода завжди була slow. Так само, як у виготовленні якісного вина, у виробництві натуральних тканин неможливо пришвидшити процеси, не завдаючи шкоди навколишньому середовищу. Те ж саме стосується і процесу створення продукту. Тому я приділяю багато часу підготовці до баінгу, замовленню колекцій в Італії займає практично тиждень. Аналіз тисяч тканин та поєднань, вибір моделей одягу, комбінацій – все через бачення клієнта: в чому саме йому буде комфортно та який піджак він зможе поєднувати з тим, що в нього вже є в шафі, та з тією ж насолодою, як вперше, надягнути його в наступному сезоні з новим светром.

Таким чином, за 9 місяців народжується колекція з природних тканин високої якості та ручної роботи найкращих кравців з достойною оплатою своєї праці. Наприклад, головний кравець сорочечного відділу ISAIA має ще час на свою сім’ю з двома діточками та справу своєї душі – служіння головним Пастором в католицькому соборі Неаполя. Це і є нормальне життя сучасного працівника, де твій талант, серце та душа мають свою реалізацію через різні сфери та прояви.

На базі зрозумілих людських пріоритетів, які важливі саме для гармонійного життя, ми будували сервіс для нашіх клієнтів. До речі, два фільми – «Кіт» та «Тар», які брали участь у Канському кінофестивалі, розкривають цю тему з різних сторін. З простих для нас прикладів, шість кравців працюють в нашому просторі в серці Києва. Для роботи тільки з речами колекціі вистачило б трьох, але ми знаємо ціну речей високої якості та з повагою надаємо їм нового життя. Ми працюємо з гардеробами клієнтів, піклуємося про стан їхніх речей, ремонтуємо та перешиваємо по фігурі, якщо вона змінилася. Це про розумне споживання, про повагу та час, який кожен має відчувати та берегти.

Розберемо декілька понять, які мають дуже різні наслідки.

Fast Fashion. На мою думку, це руйнівна сила, що чітко відображає документальний фільм “Реальна ціна моди”. Створення продукту дуже не екологічне по відношенню до людей, працюючих на фабриках, майже сучасне рабство. Все це нагадує ще одну змову еліт, на меті якої створити дешеві продукти, щоб навіть з мінімальною платнею людина не відчувала, що заробітки її падають, так як сукні за 10 даларів, піца за 1 долар та фаст фуд трохи замилюють процес збідніння населення. Покривання сучасного рабства, праці дітей на всесвітньому рівні може бути тільки тоді, коли є ціль збагачення найбагатших. Хтось задав собі питання, купуючи будь-яку річь за мізерну ціну, скільки заробить людина, яка її створила, відпрацювавши мінімум 8-10 годин біля станка? Складається враження, що населення бідніє, банківська та фінансова системи майже неспроможні, тому така дешева пілюля стала рішенням, щоб відвести від реальних проблем.

Інша проблема серед суспільства – непомірне споживання. Це не тільки про тонни сміття, найгірше – це про психологічну залежність, яка далі відображається в підміні понять, що таке щастя. Люди все більше шукають його назовні, а не всередині. До чого це веде? До ще більшого нерозуміння самих себе, та, як наслідок, один одного. 

Slow Fashion. Щоб зауважити на темі, почну з привілеїв для кінцевого клієнта. Вдалий гардероб це: раціонально використані кошти, реальна економія часу твого життя, коли збираєшся на зустріч, вечірку чи відрядження, гарний настрій від гармонійного стилю та легких рішень. Slow – це про час. Якісні речі потребують більше часу та служать власнику роками, даруючи насолоду в користуванні та статус, підкреслюють смак людини та розуміння якості. 

Slow виробництво – це про бренд, в основі якого закладено час та ресурси в розробці лекал конструкторами, професійної кваліфікації майстрів, сировини, вирощеної та зібраної в особливих умовах та регіонах. Для споживача це про час та уважність, з яким підбирається та формується персональний гардероб. Спочатку потрібно зрозуміти свій стиль, що саме він має маніфестувати, щоб підібрати речі, форми та кольори, які зроблять це найкраще. Прорахувати образи, які потрібні вам, щоб бути актуальним та доречним, враховуючи стиль, спосіб життя, професію та оточення. Щодо кольорів в гардеробі, на мою думку, їх має бути 4. Базовi кольори будуть поєднуватись між собою та сформують 90% гардеробу, 10% залиште для настрою та особливих подій. Наприклад, оберіть свій найулюбленіший колiр, якій також найкраще пасує вам, доповніть цей колір трьома компліментарними. Кемел, беж, коричневий, сірий – ці кольори будуть гарно поєднуватись з вашим улюбленим блакитним, а також працюватимуть між собою. Фуксію, червоний, помаранчевий та рожевий залиште на ті 10% відсотків гардеробу та аксесуари.

Так формується базовий гардероб, базовий не від простоти, а задля вашої зручності та бездоганності в стилі.

Slow дуже цікаво працює у часі! Речі брендів, які виробляються з увагою, професіоналізмом та пристрастю, живуть довше. Тому я віддаю перевагу та рекомендую формувати гардероб у більшості з класичних брендiв та речей.

Кашемір та високосортна вовна мериноса подарують відчуття дотику, краси та  функціональної якості. Дорогий, якісно зроблений светр буде радувати вас не одну зиму. Тому на шопінг можна виділити час не за потребою, а за настроєм.

В моєму гардеробі є жакети та пальта, яким більше 10 років. Звісно треба зауважити, що елітні речі потребують особливої уваги. Обирайте перевірені хімчистки та дотримуйтесь рекомендацій щодо догляду, особливих правил зберігання.

Читайте також:  «Гардероб із віртуальним одягом буде в кожного». Дарія Шаповалова й Наталія Моденова про три роки з DRESSX

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).