Нова ера: 5 головних дебютів креативних директорів у 2024 році

Тренды
04.01.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
Від Alexander McQueen до Chloé
ПОДЕЛИТЬСЯ

Індустрія моди не стоїть на місці — фешн-тренди змінюються швидко, як і панівні естетики та дизайнери в брендах, які їх створюють. У 2023 році в Gucci дебютував Себато де Сарно, змінюючи на цій посаді Алессандро Мікеле після семи років, чоловічий напрям Louis Vuitton очолив Фаррелл Вільямс, а в керма Tom Ford — тепер Пітер Гокінс. 2024 рік не стане винятком для великих змін: на нас чекають безліч нових облич і несподіванок.

Вже цього лютого в рамках Тижнів моди відбудуться кілька дебютів креативних директорів. Водночас новини про нові призначення не мають забаритися, зокрема із закінченням співпраці Givenchy й Метью Вільямса. Напередодні показів колекцій нового сезону L’Officiel зібрав 6 нових креативних директорів, на дебюти яких ми чекаємо. 

Чемена Камалі в Chloé

Після того, як Chloé покинула Габріела Герст, новою креативною директоркою модного дому призначили Чемену Камалі. Дизайнерка родом із Німеччини має двадцятирічний досвід в індустрії, зокрема тривалий час співпрацювала безпосередньо з Chloé. Так, Чемена Камалі працювала в домі за очільництва Фібі Файло й Клер Вейт Келлер. Вже з 2016 року вона розробляла жіночі колекції з Ентоні Ваккарелло в Saint Laurent. 

У стейтменті Chloé зазначили, що призначення Чемени Камалі креативною директоркою — це значуще повернення для неї й самого дому. «Моє серце завжди належало Chloé», — говорила дизайнерка. «Відтоді, як я переступила поріг цього будинку понад 20 років тому. Повернення відчувається природним і дуже особистим». Чемена Камалі представить свою першу преколекцію для Chloé в січні 2024-го, а згодом колекцію осінь-зима 2024 під час Тижня моди в Парижі вже цього лютого.

Волтер Кьяпонні в Blumarine

Ренесанс Y2K — останні кілька сезонів Нікола Броньяно на чолі Blumarine вибудовував коди бренду, спираючись на цю тенденцію. Низька посадка, бісерні топи з метеликами, багато деніму й сукні-медузи — 2000-ні в моді тепер неодмінно асоціюються з роботою дизайнера. Водночас на початку листопада 2023-го стало відомо, що новим креативним директором Blumarine стане Волтер Кьяпонні.

У портфоліо нового очільника — співпраці з Bottega Veneta, Givenchy, Valentino й Gucci. 2019-го він став креативним директором Tod’s, де працював до останньої презентованої колекції весна-літо 2024. Невимушеність і вишуканість — це риси дизайнів Волтер Кьяпонні, тож, ймовірно, зовсім скоро ми побачимо новий Blumarine. Першу колекцію для бренду він представить вже цього лютого під час Тижня моди в Мілані. 

Маттео Тамбуріні в Tod’s

Після переходу Волтера Кьяпонні в Blumarine новим креативним директором Tod’s призначили Маттео Тамбуріні. В італійському бренді, кодами якого є класичні ансамблі та витончена робота зі шкірою, дизайнер розпочне роботу після тривалої співпраці з Bottega Veneta.

«Маттео Тамбуріні — талановитий креативник», — зазначив президент Tod’s Group Дієго делла Валле. «Його сучасне бачення високої якості та італійського стилю життя, безумовно, додасть додаткової цінності нашому бренду». Першу колекцію для Tod’s Маттео Тамбуріні представить в лютому 2024-го в межах Тижня моди в Мілані.

Шон МакГірр в Alexander McQueen

Коли Сара Бертон залишила Alexander McQueen, це стало несподіваною новиною для індустрії. Дизайнерка пропрацювала в бренді понад 20 років, зокрема безпосередньо із самим Александром Макквіном. Новим очільником призначили «молоду зірку» — ірландця Шона МакГіра. Дизайнер закінчив лондонський коледж Central Saint Martins, а з 2014 по 2018 рік працював у компанії Uniqlo. 

Модне резюме Шона МакГіра складається з роботи асистентом для Burberry, Vogue Hommes Japan і Dries Van Noten в Антверпені. А також із 2020-го він працював у JW Anderson над чоловічими й жіночими колекціями.

Алессандро Вігіланте в Rochas

Серед клієнтів ще однієї «молодої зірки» моди Алессандро Вігіланте — Моніка Беллуччі, Скарлетт Йоганнссон, Дженніфер Лопес, Сальма Гаєк і Мадонна. Призначений креативним директором Rochas, у свій час дизайнер працював із Dolce & Gabbana й Gucci, а вже у 2021 році заснував власний однойменний бренд. 

Призначення Алессандро Вігіланте покликане повністю модернізувати Rochas, зокрема з фокусом на модних колекціях і ароматах. Першу повноцінну колекцію дизайнер представить в Парижі в лютому, яка слідує за його капсульним лончем. 

Колекція Сімон Роша для Jean Paul Gaultier

Хоча робота Сімон Роша не є «прямим» дебютом у Jean Paul Gaultier, її кутюрна колекція, безумовно, стане однією з найочікуваніших під час Тижня високої моди в Парижі вже цього січня. Дизайнерка стане шостою запрошеною на цій ролі, зокрема раніше над створенням високої моди для бренду працювали Олів'є Рустен, Гайдер Акерманн, Гленн Мартенс і Жульєн Дассен. Очікується, що Сімон Роша поєднає власні казкові, фемінні коди однойменного Simone Rocha зі спадщиною Jean Paul Gaultier. 

Читайте також: Що в моді: 7 головних трендів першого півріччя 2024.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).