10 причин, чому ми любимо Доллі Партон

Статьи
19.01.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
Королева кантрі-музики
ПОДЕЛИТЬСЯ

Доллі Партон, культова кантрі-співачка й улюблениця Америки, допомогла фінансувати дослідження вакцини проти COVID-19, що зробило її невіддільною частиною історії. Однак цей внесок виконавиці — не перша її значуща філантропічна діяльність. Упродовж кар’єри співачка, володарка «Ґреммі», брала участь у багатьох суспільно важливих проєктах. З нагоди 78-го дня народження Доллі Партон ми згадуємо найяскравіші моменти її підприємницької, модної та філантропічної діяльності.

Усунення статусу Мераї Кері як «королеви Різдва»

Різдвяний альбом Доллі Партон 2020-го зробив те, що не вдавалося більшості виконавців, — кинув виклик Мераї Кері, яка відома як «королева Різдва». 2 жовтня 2020 року співачка й авторка пісень випустила святковий альбом A Holly Dolly Christmas, який включає співпраці з Майлі та Біллі Реєм Сайрусом, Віллі Нельсоном, Майклом Бубле та Джиммі Феллоном. 

 

 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 

Допис, поширений Dolly Parton (@dollyparton)

 

Доллі Партон стала також ведучою однойменного різдвяного спецвипуску американського каналу CBS, який вийшов в етер 6 грудня 2020 року та представив її душевні виступи. Крім того, співачка знялася у фільмі мюзиклі «Різдво на площі» від Netflix із власними 14 оригінальними піснями.

Допомогла мільйонам дітей полюбити читання

У 1995 році Доллі Партон започаткувала «Бібліотеку уяви» — програму подарунків, що надсилає безплатні книжки дітям, які ще не пішли до школи. У межах ініціативи було надіслано понад 100 мільйонів примірників дітям у США, Великій Британії, Австралії, Канаді та Ірландії. Виконавиця створила програму у своєму рідному місті Севірвіллі, Теннесі. 

Доллі Партон читає «Маленький двигун, який зміг» для «Бібліотеки уяви»

Надсилаючи щомісяця цікаві книжки відповідно до віку, співачка сподівалася допомогти кожній дитині в окрузі полюбити читання. Програма виявилася настільки успішною, що зараз понад 1 мільйон примірників отримують діти по всьому світі. 

Написала одну з найвідоміших і найзмістовніших модних пісень

Пісня Доллі Партон Coat of Many Colors детально описує її досвід носіння куртки, яку її мати змайструвала з коробки із непотрібним одягом. Співачка співає про те, як сильно полюбила різноколірне, унікальне пальто, хоча інші, можливо, не розуміли його краси. Зворушлива балада віддає шану матері виконавиці та нагадує слухачам про красу, яку можна знайти, здавалося б, у небажаних айтемах.

Шикарна поява на Cher…Special

Доллі Партон та її колега, а також подруга співачка Шер, з’явилися в неймовірних образах для спеціального випуску Cher…Special 1978-го. Кожна з суконь Доллі Партон була надзвичайною, а окремої уваги заслуговує її чорна бальна з пір'ям, що втілює гіпертрофований гламур епохи диско. Стиль та виступ Доллі Партон був також відзначений «Еммі» — того ж року вона отримала нагороду за найкращу жіночу роль другого плану в мюзиклі чи в перформансі. 

Доллі Партон і Шер для Cher…Special (1978)

Заснування успішної продакшн-компанії 

У 1986 році Доллі Партон об’єдналася зі своїм ексменеджером Сенді Галліном, щоб заснувати Sandollar Productions. Прокдашн-компанія відповідальна за виробництво популярного серіалу «Баффі — переможниця вампірів», де фактично співачка є продюсером, а також антології від Netflix під назвою Heartstrings, яка здобула нагороду GlAAD Media Awards.

Створила парк розваг, присвячений собі

1986 року свої двері для відвідувачів відкрив парк розваг «Доллівуд», тематичний парк розваг Доллі Партон. Зараз це одна з найбільших туристичних пам’яток штату Теннессі, що приваблює мільйони відвідувачів щороку. У парку є не лише традиційні атракціони та ігри, але й музика, яка походить з батьківщини Доллі Партон. Сама виконавиця часто навідується до парку, щоб привітати відвідувачів.

Доллі Партон виступає у «Доллівуді»

Образи з ковбойським капелюхом

Вигадливі образи Доллі Партон часто містять акценти у стилі вестернів. Так, ковбойські капелюхи часто довершують вбрання виконавиці. Щороку співачка та її дизайнер Стів Саммер працюють разом, щоб створити майже 300 яскравих ансамблів, які часто включать численні лелітки.

Її обличчя прикрасило безрукавку від Gucci


У колекції Gucci весна-літо 2019 дизайнер Алессандро Мікеле вшанував пам’ять Доллі Партон у денімі, представивши на показі оверсайз безрукавку з її зображенням.

Ікона для жінок

Хоч сама Доллі Партон відкидає свою приналежність до фемінізму, її дії та музика говорять про протилежне. У подкасті 2019 року «Америка Доллі Партон» ведучий Джад Абумрад розміркує зі співачкою про її пісні, які часто розповідають історії жінок, скривджених своїми партнерами або іншими суспільними факторами. 

Вони також відкрито говорять про зовнішність співачки, яку відомі телеведучі й громадськість об’єктивували упродовж усієї її кар’єри. Доллі Партон відстоює своє право розпоряджатися своїм виглядом, заявляючи, що він буде таким, як вона захоче. Вона також стала першопрохідницею для жінок не лише в кантрі-музиці, а й загалом в індустрії, і її цитують як Бьорк, так і Нікі Мінаж.

Ненавмисно створила тренд для тіктока

 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 

Допис, поширений NFL (@nfl) 

Ще до того, як Доллі Партон приєдналася до тіктока, її музичний гіт Jolene став гімном для рудих жінок у всьому світі, оскільки багато користувачів публікували свої відео під пісню, де вона співає про красиву жінку з «з полум’яними пасмами каштанового волосся». Наразі відео під хештегом #jolene мають понад 972,1 мільйона переглядів у застосунку.

За матеріалом L'Officiel USA.

Читайте також: Знайомтесь, Джеремі Аллен Вайт — зірка Calvin Klein і серіалу «Ведмідь».

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).