Що треба знати про фільм «Уроки Толерантності» про ставлення українців до ЛГБТК+ спільноти

ПОДЕЛИТЬСЯ
Напередодні прем’єри в День закоханих
ПОДЕЛИТЬСЯ

Вже 14 лютого, в День закоханих, на екрани вийде українська стрічка «Уроки Толерантності» — парадоксально нетолерантна комедія про стереотипне ставлення українців щодо ЛГБТК+ спільноти. Фільм створений за п’єсою Ігоря Білиця «Гей-парад» та переносить глядачів у реальність, де завдяки новій програмі з євроінтеграції провінційна сім’я повинна прийняти у свій дім гомосексуала, а також навчитися не піддаватися упередженості й приймати себе. Докладніше про стрічку — від сюжету до команди — розповідає L’Officiel Online.

Кадр із фільму «Уроки Толерантності»

Сюжетні лінії 

Згідно з синопсисом, події фільму розгортаються на тлі нової програми з євроінтеграції під назвою «Уроки толерантності». Провінційна сім’я Найдюків, яка складається з вчительки Надії, її тривало непрацевлаштованого чоловіка Зіновія, а також дітей Дениса й Діани, повинна прийняти у свою сім’ю представника ЛГБТК+ спільноти й активіста Василя. Зокрема, для тощо, щоб позбутися від боргів і кредитів, хоч родина надзвичайно також «надзвичайно схвильована» думкою сусідів. Три тижні упереджено налаштована сім’я, попри напруженість і сварки, робитиме для себе відкриття — від прийняття інакшості до знаходження себе.

Кадр із фільму «Уроки Толерантності»

Стрічка «Уроки толерантності» охарактеризована як «нетолерантна комедія» — нецензурна й по-справжньому «нетолерантна» лексика супроводжуватиме фільм. А втім, поданий через призму гумору й відвертості, фільм покликаний бути легким і пізнавальним для глядачів.

Акторський склад і команда

Режисером стрічки виступив Аркадій Непиталюк, який зрежисував серіал «І будуть люди», повнометражний художній фільм «Припутні», короткі метри «Кров’янка» й «ГКЧП», останній — здобув безліч нагород на міжнародних фестивалях. Сценарій був створений у співавторстві з драматургинею Людою Тимошенко й Олексієм Гладушевським. Ролі виконували здебільшого актори, відомі театральною роботою: Зіновія зіграв Олександр Ярема, Заслужений артист України, Олена Узлюк — перевтілилася в Надію, Олександр Піскунов — став сином Денисом, а нове обличчя в індустрії Кароліна Мруга — Діаною. Також у головних ролях Борис Георгіївський, а головну роль представника ЛГБТК+ спільноти виконав Акмал Гурєзов («І будуть люди», «Додому»).

Із інстаграму фільму «Уроки Толерантності» 

Кадр із фільму «Уроки Толерантності»

«Для нас було важливо знайти актора із наявним чоловічим стрижнем, на противагу кліше манірного та жіночного гея», — розповідає про кастинг на роль Василя режисер Аркадій Непиталюк. «Також ми опиралися на прототип реального гея, нашого знайомого, який виглядає більш маскулінно за багатьох гетеросексуалів».

Міжнародні покази та інцидент із вандалізмом

Напередодні, 11 лютого, на будівлі кінотеатру «Жовтень» невідомі залишили на афіші стрічки «Уроки толерантності» гомофобні надписи. В інстаграм-акаунті фільму відреагували на інцидент із вандалізмом, зазначаючи: «”Уроки толерантності” — це насамперед про відродження, сімейні цінності та почуття». За словами режисера Аркадія Непиталюка, «спершу варто переглянути фільм, а вже потім складати думку про нього». В інтерв’ю для Української правди режисер Аркадій Непиталюк каже, що мистецтво «може стати невеликим фрагментом пазла» для викорінення гомофобії та на шляху зміни людини. «Нам потрібно змінюватися зсередини та воювати із внутрішніми ворогами», — зазначає він.

Стрічка «Уроки толерантності» також була продемонстрована в межах Талліннського кінофестивалю «Темні ночі» й Film Festival Cottbus, одному з найпрестижніших кінофестивалів Східної Європи. Як говорив режисер Аркадій Непиталюк, в межах міжнародних показів стрічка отримала жваву реакцію та зацікавленість із боку іноземної аудиторії.

.Читайте також: Про визнання Ілля Рєпіна українським митцем: імперські міфи vs реальність.

 

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).