Знати рідне: 7 книг, щоб захопитися українською культурою

ПОДЕЛИТЬСЯ
Традиційний одяг, історії шістдесятників та більше
ПОДЕЛИТЬСЯ

Досліджуючи культуру, ми дізнаємося більше про власну індивідуальність та передусім унікальність української нації. Безумовно, протягом двох років зацікавленість у вітчизняному мистецтві та в історіях його діячів збільшилася. У турбулентні часи ми звертаємося до фундаментальних кодів і питань: яка наша історія, хто її творив та що її формувало. Продовжити пізнання власної культури пропонують численні книжкові видання, зокрема видані на початку 2024-го та протягом 2023 року. Від дослідження традиційного одягу до історій шістдесятників — L’Officiel Online зібрав 7 книг, щоб захопитися українською культурою.

«Україна та Українці»

«Україна та Українці» — мистецький альбом бренду Gunia Project та Музею Гончара про українську культурну спадщину. Видання обсягом 130 аркушів складається зі світлин та замальовок скульптура, фольклориста й етнографа Івана Гончара. Ялтинський театральний гурток, весільне вбрання зі Львівщини та глечик із Бородянки — у мистецькому альбомі представлені всі регіони України. Найбільша увага приділена тим місцевостям, що значно постраждали від гуманітарних і техногенних катастроф минулого століття, а також після руйнацій російсько-української війни.

«Мистецтво рівноваги. Максим Рильський і його час»

Ця книжка авторитетної літературознавиці Віри Агеєвої — це життєпис Максима Рильського, одного з найвидатніших українських поетів XX століття. У ній авторка ретельно простежує шлях поета, який завдяки «щасливому» збігові обставин, вижив у радянському режимі. А також, попри всі репресії, не став зразком чергового вигідного владі поета. Віра Агеєва також аналізує творчість Максима Рильського — його буремну дорогу до неокласицизму.

«Українська традиційна мода. Етнофотографія»

Перша фотокнига традиційного українського вбрання зібрала одяг із дев’яти етнографічних регіонів. Світлини фотографки Анни Сенік, засновниці напряму української етнофотографії, також присвячені українській вишивці й прикрасам. Поряд із її фотографіями розміщені професійні тексти етнографа Юрія Мельничука. Він розповідає про особливості вбрань кожного регіону, вишивки й прикрас. «Українська традиційна мода. Етнофотографія» — це водночас візуальний гід і історичний довідник.

«Бунт проти імперії: українські шістдесятники»

Іван Дзюба, Дмитро Павличко, Ліна Костенко, Василь Стус та інші видатні діячі — книжка історика Радомира Мокрика пропонує подорож у мікросвіт українських шістдесятників. Це історія, що оживає на сторінках, про молодих людей, які творили нову культуру в хрущовську «відлигу». Книжка доповнена фотографіями з фондів і сімейних архівів, більшість із них була опублікована вперше.

«Автопортрети тринадцяти українок»

«Автопортрети тринадцяти українок» — це есеї мистецтвознавиці Діани Клочко, присвячені автопортретам відомих українських мисткинь. Серед них Алла Горська, Параска Плитка-Горицвіт, Олена Кульчицька, Ольга Отрощенко та інші. Аналізуючи їхні графічні або роботи живопису та навіть фотографії, авторка вибудовує сюжет із більш ніж століття візуальних експериментів.   

«Леся Українка. Книги Сивілли»

У цій книжці українська літературознавиця Тамара Гундорова переосмислює біографію Лесі Українки: її хворобу, творчість, місце в житті України й «чужини», політики й літератури, класики й сучасності, любові та смерті. А також авторка висвітлює стосунки видатної письменниці з Ольгою Кобилянською, духовну та інтелектуальну близькість до Михайла Драгоманова, вплив подорожей на роботи та багато іншого — всього, що формувало Ларису Косач-Квітку. 

«Пригоди української літератури»

Ця книжка письменника й літературознавця Ростислава Семкіна здобула премію Книга року BBC-2023 у категорії «Есеїстика». У ній автор пропонує поглянути на розвиток української літератури — від класицизму, реалізму до постмодернізму — під незвичним і цікавішим кутом, а не звичним для шкільної програми. А також — побачити автентичну красу й міць у творах видатних літераторів. 

Читайте також: Розквіт книгарень в Києві: мапа літературних Парфенонів міста

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).