Від легенди кіно до ікони стилю — як Марлон Брандо вплинув на моду

Тренды
03.04.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
Або популяризація бунтівників
ПОДЕЛИТЬСЯ

За шістдесят років кар’єри Марлон Брандо здобув численні титули. Звання секс-символа, еталону бунтаря в Голлівуді та найвидатнішого актора XX століття — одні з них. Цей харизматичний американець із зачесаним волоссям набік революціонізував саме бачення акторської гри. Він з’явився в 40 фільмах, здобув вісім номінацій та дві перемоги на «Оскарі», і, головне, популяризував виразну емоційність, нюансованість персонажів на екранах. Значення актора в чоловічій моді теж вагоме — від білої футболки до байкерської куртки — ці базові речі стали поширеними великим чином завдяки Марлону Брандо.

3 квітня легенді Голлівуду мало б виповнитися 100 років. З цієї нагоди L’Officiel Online згадує, як Марлон Брандо вплинув на моду. 

Народився американський актор в Омасі, штат Небраска. Дитинство й підліткове життя Марлона Брандо не було безтурботним, ще з тих часів у його характері простежується бунтівний запал. Він здобув освіту в середній школі, згодом навчався у військовій академії, звідки його виключили за непокірність. На початку 40-х він починає вивчати акторську майстерність, а вже бувши 23-річним отримує перше визнання — із роллю в стрічці «Трамвай “Бажання”». Саме з його героєм у фільмі пов’язано становлення футболки у 50-х як символу нового підліткового та рок-н-рольного бунту. 

Марлон Брандо у фільмі «Трамвай “Бажання”» (1951)

«Трамвай “Бажання”» (1951) — драматична картина із Вів’єн Лі, зіркою «Віднесені вітром», і Марлоном Брандо в головних ролях. Зрежисована культовим режисером Еліа Казаном, стрічка здобула чотири нагороди «Оскар». У ній надзвичайно вродливий Марлон Брандо перевтілюється в грубого й жорсткого Стенлі Ковальські, продавця заводських деталей. Протягом фільму його герой з’являється у численних утилітарних футболках, просочених потом. 

Зліва: кадр із Марлоном Брандо із фільму «Трамвай “Бажання”» (1951)

Перша фабрична футболка була створена наприкінці XIX століття під час іспано-американської війни 1898-го. Вже у 1913 році військово-морський флот США почав їх виробляти як уніформну спідню білизну. До акторського тріумфу Марлона Брандо у фільмі «Трамвай “Бажання”», а згодом Джеймса Діна в «Бунтівнику без причини» (1955), футболка була тим, що одягалося під низ «належного одягу». Заразом актори зробили її символом бунтарства, окремою річчю, яка не потребує додаткових нашарувань.

Інша знакова роль Марлона Брандо популяризувала одразу кілька елементів гардероба — байкерську куртку, знову ж таки футболку та їхнє поєднання з джинсами Levi’s 501. У «Дикому» (The Wild One, 1953) актор грає Джонні Страблера, молодого лідера мотоклуба «Чорні повстанці». Коли одна з героїнь питає байкера проти чого він бунтує, він прямо відповідає: «А що в тебе є?». Протягом фільму персонаж Марлона Брандо носить чорну байкерську куртку з білою футболкою під нею та потертий денім як низ. Цей образ харизматичного актора вкотре дозволив змінити суспільне ставлення до одного з сьогодні поширених елементів гардероба.

 Марлон Брандо у фільмі «Дикий» (1953)

Вперше традиційна байкерська куртка, сьогодні невіддільний елемент образів у весняному й осінньому сезоні, побачила світ у 1928 році. Названа Perfecto, вона була представлена братами Ірвінгом і Джеком Шоттом на чолі бренду Schott NYC. Ця байкерська куртка також була революційною для американського верхнього одягу, адже до неї вперше пришили застібку-блискавку. Сама ж назва Perfecto походить від улюбленої форми сигари Ірвінга Шотта — The Perfecto. Коли Perfecto одягнув суворий Марлон Брандо у фільмі «Дикий», це викликало значну хвилю популярності байкерської куртки, зокрема серед спільноти самих байкерів. А втім, асоціація з небезпечними угрупованнями невдовзі призвела до того, що ця річ на певний час була заборонена в школах США.

 Марлон Брандо у фільмі «Дикий» (1953)

Схожа доля була і в культової моделі джинсів Levi’s 501, яку також у фільмі «Дикий» одягнув Марлон Брандо. Запатентована в 1873 році, ця пара створена гуртовиком із Сан-Франциско Леві Штраусом і кравцем із Невади Джейкобом Девісом. Протягом десятиліть ці фундаментальні сині джинси залишалися одягом для робітників. Заразом із виходом «Дикого» модель стала символом підлітків-бунтарів.

Читайте також: Майбутній Джеймс Бонд: 4 знакові ролі Аарона Тейлора-Джонсона. 

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).