Історія одного образу: Ума Турман у фільмі «Кримінальне чтиво»

ПОДЕЛИТЬСЯ
Спокуслива й загрозлива
ПОДЕЛИТЬСЯ

24 квітня своє 54-річчя відзначає американська акторка Ума Турман, лауреатка «Золотого глобуса» й номінантка «Оскару». Її образи на червоних хідниках, як і зіграних екранних героїнь, безумовно закарбувалися на сторінках модної історії та попкультури. Без сумніву, одна із найпам’ятніших персонажок у виконанні Уми Турман — дружина боса мафії Мія Воллес зі стрічки Квентіна Тарантіно «Кримінальне чтиво» 1994 року. Брюнетка з каре, кровавий манікюр, знакове комбо білої сорочки й чорних штанів — ця персонажка транслює спокусливість і ризик одночасно. 

З нагоди дня народження Уми Турман L’Officiel Online декодує історію її найпам'ятнішого образу, зокрема у фешн-вимірі — Мії Воллес у «Кримінальному чтиві».

«Я знав, що це або один із найкращих фільмів року, або один з найгірших», — написав про прем’єру «Кримінального чтива» на Каннському кінофестивалі 1994-го відомий кінокритик Роджер Еберт, лауреат Пулітцерівської премії. У 2024 році культовому фільму виповнюється 30 років, а втім, він і сьогодні захоплює поцінувачів кіно й людей поза їхніми рядами. У свій час стрічка отримала сім номінацій на «Оскарі», серед них — за найкращий оригінальний сценарій. До того ж саме «Кримінальне чтиво» здобуло акторці Умі Турман статус висхідної зірки в Голлівуді. 

«Кримінальне чтиво» — це гангстерська комедія зі стріляниною, іронією і надзвичайною музикою, що стала ковтком свіжого в кіноіндустрії в середині 90-х. Сюжет стрічки розгортається довкола двох мафіозних кілерів у виконанні Джона Траволти й Семюела Ліроя Джексона, боксера, закоханих дрібних злочинців і дружини знаменитого гангстера. Останню, Мію Воллес, на екрані легендарно втілила Ума Турман. «Він змінив кінематограф», — сказала акторка про «Кримінальне чтиво» на одному з кінофестивалів у 2024 році. «Змінив кожного режисера, з яким я зустрічалася після нього».

Прототипом персонажки Мії Воллес була Анна Каріна, акторка нової хвилі французького кінематографа, що була його зіркою на рівні з Катрін Денев і Бріджит Бардо. У фільмі «Кримінальне чтиво» героїня Уми Турман представлена глядачам як дружина боса мафіозі. До заміжжя Мія Воллес хотіла стати акторкою, проте знялася лише в одній пілотній серії серіалу, який так і не вийшов. Особливість персонажки, котру вона мала зіграти, була в тому, що вкінці кожної серії вона розповідає жарт. 

Мія Воллес із «Кримінального чтива» також не проти випити молочного коктейлю за 5 доларів, хоч і надзвичайно багата, курить сигарети вигаданої марки «Червоне яблуко», та має самобутній стиль. Ця героїня одягається так, як і інші дрібні злочинці з фільму. У знаменитій сцені, де героїня танцює твіст з персонажем Джона Траволти під пісню Чака Беррі You Never Can Tell, вона носить білу сорочку й укорочені чорні штани. Фактично уніформу інших мафіозі, що служать головному босу. Це була заява крізь стиль. Хоч Мія Воллес має протекцію свого чоловіка, вона схожа на інших персонажів — своїми зусиллями прокладає шлях нагору.

«Я хотіла, щоб вона була жіночою версією “дрібних бандитів”, тому я вирішила, що її вбрання має бути чорно-білим», — говорила для видання Interview художниця з костюмів фільму Бетсі Гайман. «Отже, ось дівчина, яка сидить цілими днями зі своїм чоловіком-наркоторговцем. У них є басейн, вони живуть у розкоші. Проте їй хочеться розважитися. Тому історія зі злочинцями дуже приваблива для неї, тому що вони погані хлопці. А яка хороша дівчина не хоче бути з поганим хлопцем?».

У фільму був невеликий бюджет на костюми, тож з образами довелося імпровізувати, спираючись на стиль інших десятиліть. Ті самі чорні штани для Уми Турман довелося підрізати, як було модно в 50-х, що відповідало тематиці сцени з американською забігайлівкаю. Бандо під білою сорочкою, яку в рамках сюжету розрізали, шили самостійно. Принт на ньому — це мотиви із ковбойської краватки-боло. Зрештою, стиль Дикого Заходу також був не в моді на час створення фільму. В одній зі сцен Мія Воллес носить до того ж чорний габардиновий чоловічий тренч із 50-х років, який художниця з костюмів Бетсі Гайман взяла напрокат у Лос-Анджелесі. Водночас в образі Мії Воллес із «Кримінального чтива» було таки дещо, що сигналізувало про її заможний статус — золоті балетки Chanel.

Читайте також: Портрет Джульєтти: 4 акторки, що зіграли трагічну героїню Шекспіра

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).