Колонка Олени Мартинюк: Насолили

Колумнисты
29.03.2016
ТЕКСТ: admin
ПОДЕЛИТЬСЯ

Олена Мартинюк розповідає про соляні шахти у Румунії. Колумнист Оленка Мартинюк Все статьи колумниста > У більшості туристів Румунія асоціюється із Замком Дракули, однак, це не все, що є цікавого у цій сусудній нам країні. Нещодавнім відкриттям особисто для мене — а подорожую я багато — стала без перебільшення фантастична соляна шахта у місті Турда, що на

ПОДЕЛИТЬСЯ

Олена Мартинюк розповідає про соляні шахти у Румунії.


IMG_8249

У більшості туристів Румунія асоціюється із Замком Дракули, однак, це не все, що є цікавого у цій сусудній нам країні. Нещодавнім відкриттям особисто для мене — а подорожую я багато — стала без перебільшення фантастична соляна шахта у місті Турда, що на північному заході країни.

2

Спускатись у шахту потрібно недовгим підземним коридором. Вже на цьому етапі відчувається кристалічне повітря, від якого розкладає ніс навіть у тих, у кого він хронічно закладений. Дихати дуже легко.

IMG_8263

Для того, щоб опуститись на ліфті висотою з 13-поверховий будинок до найбільшої зали (пам’ятайте, що все це — під землею), потрібно вийти на невелику оглядову платформу, з якої видно всі головні атракції шахти: «чортове колесо» у повний розмір, театр, боулінг, дитячу площадку та виставковий простір. Здається, наче попав в казку, і все, що бачиш, просто не є реальним. Тут можна легко провести півдня. Чому пів? Тому, що не можна їсти, а також заходити з собаками та котами – при вході є спеціальний готель, де можна залишити своїх улюбленців.

IMG_8250

Ще одна вражаюча річ у шахті – підземне озеро з водою, в якій міститься 250 г солі на кожен літр. На ньому можна плавати на човні – це дуже подобається відвідувачам, тому на озері створюється справжня пробка. Якщо ви в чорному і дуже сильно хлюпаєте веслами, будьте готові до того, що опісля доведеться відтирати краплини солі, котрі «посивіли» на тканині брюк чи куртки. Та це незабутній досвід. Звісно, всім хочеться закарбувати на фото, як ви веслуєте на підземному озері у шахті, але страх впустити айфон переважує це бажання. Найбільш кмітливі домовляються з сусідніми човнами, щоб їх сфотографували звідти, а потім обмінюються фото по мейлу.

IMG_8275

Трохи історії: це соляне родовище було відоме ще за часів Римської імперії. Однак піковий його розквіт стався в середині XIX століття – тоді це була найбільша соляна шахта у Трансільванії (регіоні, де відбуваються події). Для туристів вона була відкрита у 1992-му році та реконструйована 18 років потому з майже 6-мільйонними інвестиціями від Євросоюзу. Доречі, оздоблення цього місця і справді виконано зі смаком, а освітлення дуже стильне – ідеальне місце для зйомок кіно, фотосесій чи інших подібних видів діяльності.

1

При вході у шахту працівники проводять опитування, звідки ви дізналися про них, щоб зрозуміти який канал поширення інформації є найбільш дієвим. У моєму випадку, історія дуже цікава. Повідомлення про шахту я побачила на FB-сторінці Kyiv Sunrize Yogaz – спільноті, котра у травні відправляється у йога-тур Румунією та планує зробити кілька асан у тій самій шахті. Доречі, деякі закордонні видання називають цю шахту найбільш красивим підземним місцем у світі.

3

ПОДЕЛИТЬСЯ
ВЕЩЬ ДНЯ
20.12.2023
А-ба-ба-га-ла-ма-га
Так ніхто не кохав. Антологія української поезії про кохання
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).