Концептуальна класика: видавництво «Основи» перевидало «Кайдашеву сім’ю»

Искусство
01.12.2015
ТЕКСТ: admin
ПОДЕЛИТЬСЯ

Видавництво «Основи» пропонує українському читачеві подивитися на класичний твір Івана Нечуя-Левицького під новим кутом. Концептуальне видання «Кайдашевої сім’ї» для школярів – ще одна новинка альтернативної серії української класики від «Основ». Класичній українській літературі потрібно дати новий шанс, вважають у видавництві. Наприклад, видати так, щоб класика пасувала образу сучасної молодої людини. Особливість видання – концептуальне та креативне оформлення.

ПОДЕЛИТЬСЯ

Кайдашева сімя

Видавництво «Основи» пропонує українському читачеві подивитися на класичний твір Івана Нечуя-Левицького під новим кутом. Концептуальне видання «Кайдашевої сім’ї» для школярів – ще одна новинка альтернативної серії української класики від «Основ». Класичній українській літературі потрібно дати новий шанс, вважають у видавництві. Наприклад, видати так, щоб класика пасувала образу сучасної молодої людини.

Особливість видання – концептуальне та креативне оформлення. Сучасні колажні ілюстрації художниці Лєри Схємки провокують читача і спонукають замислитися: а може, справді так мало змінився світ із тих часів, якщо ми досі щиро сміємося над жениханням Карпа і Лавріна, лайками Кайдашихи і її невістки Мотрі, співчуваємо старому Омелькові та співпереживаємо тендітній Мелашці?

Кайдашева сімя, ілюстрація Лєри Схємки

«Протягом більш ніж ста років, які минули від часу написання твору, людство встигло удосконалити все на світі, але при цьому не зробило ні кроку назустріч взаєморозумінню та подоланню своїх вад. Наголошуючи на цьому, ми розповідаємо візуальною мовою, яка близька людині з 2015-го, історію 1878-го року. Ілюстрації до книги – це не зображення того, як виглядали Мотря чи Кайдашиха, це зображення напружених і зовсім не ідеальних стосунків, які диктував характер графіки», — коментує концепцію видання Лєра Схємка, ілюстраторка «Кайдашевої сім’ї».

Кайдашева сімя ілюстрація Лєри Схємки

Серед «основівських» видань, де класичний текст оживає у поєднанні з оригінальними сучасними ілюстраціями – «Вечера на хуторе близ Диканьки» Миколи Гоголя, оформлені Іллею Ісуповим, та «Лісова пісня» Лесі Українки у оформленні Поліни Дорошенко.

У рамках презентації книги видавництво «Основи» проведе цикл лекцій «Невідомий Нечуй-Левицький» у Києві, Львові, Полтаві та Харкові. Під час лекцій читачі зможуть дізнатися багато нового не лише про безсмертну повість «Кайдашева сім’я», але й про життя класика, про його твори, які забороняли друкувати, непрості стосунки письменника і видавців, про своєрідні звички та дивацтва Нечуя-Левицького. Одну з таких лекцій можна відвідати сьогодні у Домі освіти та культури «Майстер клас».

ПОДЕЛИТЬСЯ
ВЕЩЬ ДНЯ
20.12.2023
А-ба-ба-га-ла-ма-га
Так ніхто не кохав. Антологія української поезії про кохання
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).