Спеціальний пока фільму про Олега Сенцова відбудеться в Одесі у день його народження

Новости
13.07.2017
ПОДЕЛИТЬСЯ
13 липня в одеському «Зеленому театрі» під відкритим небом відбудеться спеціальний показ документального фільму «Процес» Аскольда Курова, приурочений до дня народження його головного героя – українського режисера Олега Сенцова. Про нього ми вже детально писали для вас раніше.
ПОДЕЛИТЬСЯ

Свій 41-й день народження Сенцов відзначає у російській в’язниці – після анексії Криму Росією режисера було заарештовано ФСБ, звинувачено у плануванні терактів і вивезено до Москви. Після року в ув’язненні його засудили до 20 років колонії, незважаючи на свідчення звинувачення, що були дані під тиском, та відсутність доказів. Олег Сенцов не визнав своєї провини.

До звільнення режисера і активіста неодноразово закликала світова громадськість – так, із відкритим зверненням до влади Російської Федерації виступала Європейська кіноакадемія, її голова Вім Вендерс, режисери Педро Альмодовар, Аґнешка Голланд, Кен Лоуч та багато інших.

«Процес» Аскольда Курова розповідає про суд над Олегом Сенцовим і спроби сім’ї, друзів та адвокатів звільнити режисера з в’язниці. Назва стрічки – «Процес» – відсилає до кафкіанської абсурдності подій, показуючи, як у тоталітарній державі жертвою бюрократичної машини може стати будь-яка людина. Фільм демонструється мовою оригіналу з англійськими субтитрами. Організатори події також закликають усіх небайдужих надсилати листи Олегу й підтримувати його сім’ю через сайт solidarityua.info.

Міжнародна прем’єра фільму відбулася у позаконкурсній програмі на 67-му Берлінському кінофестивалі. Українські глядачі вперше побачили стрічку у рамках Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

У цей день українського режисера підтримають не лише в Одесі – покази фільму Аскольда Курова відбудуться на понад 20 локаціях у Києві, Вінниці, Запоріжжі, Ізюмі, Костянтинівці, Львові, Рівному, Сєвєродонецьку та інших містах. Вхід на сеанси безкоштовний.

ПОДЕЛИТЬСЯ
ВЕЩЬ ДНЯ
20.12.2023
А-ба-ба-га-ла-ма-га
Так ніхто не кохав. Антологія української поезії про кохання
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).