Історична пам’ять: святкові елементи одягу українських селян у сучасному трактуванні

Тренды
13.04.2017
ПОДЕЛИТЬСЯ
ПОДЕЛИТЬСЯ

Напередодні Великодня Український інститут історії моди пропонує звернутись до традиційних костюмів та замислитись про те, що ми можемо запозичити у українок зразку 1900-х років. Виявляється, багато чого, і адаптувати це до сучасних тенденцій легше, аніж здається на перший погляд.

Пояснюємо як та поповнюємо свій словник аутентичного народного вбрання.

Крайка

scan0290_1

Крайки, або ж вузькі пояси, подібні до того, що зображений на колажі праворуч, носили на Полтавщині на початку ХХ століття. Ця крайка була виткана килимовою технікою «у вічка»; переважно ширина такого поясу дорівнювала від 3 до 15 сантиметрів, а довжиною він міг бути до 3 метрів. Крайки могли бути як однотонними, зеленого чи червоного кольору, так і з яскравим малюнком на геометричну чи флористичну тему. На кінцях поясів знаходились різнокольорові торочки чи кутаси, або ж китиці.

Сьогодні вигадати, як носити крайку, навряд чи складніше, аніж було у ХХ столітті: пояс залишиться поясом, хоч що ти з ним зроби. Пропонуємо доповнювати крайкою об’ємні костюми чи сукні – вони можуть бути однотонними, а можуть бути прикрашені квітчастим принтом, як заповідають тенденції весняного сезону.

Тайстра

scan0294_1

Тайстра – це різновид торбини, яку носять через плече; ця конкретна тайстра вишита вовняними нитками та була популярна у вжитку на початку ХХ століття на Буковині. Сумка, прикрашена флористичними та анімалістичними візерунками, стане влучним акцентом практично для будь-якого образу. І сьогодні, коли Gucci, приміром, пропонують сумки, розшиті зображеннями різноманітних комах та рослин, ігнорувати те, що в Чернівецькій області такі носять вже мінімум століття, просто не резонно.

Запаска

scan0293_1

Запаска – це, за великим рахунком, аналог спідниці. Дві запаски надягались спереду і ззаду: так було видно деталі сорочки. Таку чорну запаску, декоровану шовковими нитками та вишивкою, можна доповнювати або довгою сукнею-сорочкою, або спідницею з топом. Штука у тому, що більше можна не боятись змішувати принти: поруч із флористичними візерунками чудово почуватиметься стрічка або велика клітинка.

Намисто

scan0292_1

Подібні до цього намиста із срібними ґудзиками носили на Черкащині в кінці ХІХ століття. Сьогодні їхня популярність повертається: цієї весни тренд на масивну біжутерію підкорив всі подіуми, і що дивнішою та крупнішою буде ваша прикраса – думайте про сережки, якими за бажанням можна вбити людину, – то краще. У цьому сенсі наші пращури залишили нам прекрасний спадок: надівайте такі намиста із яскравими браслетами та будьте найкрасивішою і у своєму столітті, і у XIX.

Хустка

scan0291_2

У ХІХ столітті українки зав’язували бавовняні хустки переважно на голові, утворюючи специфічний тюрбан, як показано на ілюстрації. Ви можете або дослівно повторити їхній прийом, або спробувати поекспериментувати та пов’язати хустку на шию, на руку або на пояс, поєднуючи естетику хіпі з деталями українського народного костюму.

ПОДЕЛИТЬСЯ
ВЕЩЬ ДНЯ
20.12.2023
А-ба-ба-га-ла-ма-га
Так ніхто не кохав. Антологія української поезії про кохання
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).