Національний художній музей України представляє «Проект Енеїда»

Новини
02.08.2017
ПОДЕЛИТЬСЯ
Публічне відкриття виставки 24 серпня 2017 року
ПОДЕЛИТЬСЯ

За 175 років від першої повної публікації книга набула власної візуальності, яка багато розповідає про Україну різних періодів. Ювілей культової для української культури книги було розпочато у рамках фокус-теми Книжкового Арсеналу – 2017, однак зріз ілюстративної складової «Енеїди» досі жодного разу не демонструвався широкому загалу.

«За останні чотири роки нашої історії я особливу увагу почав звертати на ті візуальні коди, що нас оточують. "Енеїда" в її візуальному прояві — той непересічний зразок, з яким можна працювати глибоко та якісно», – розказав Павло Гудімов, один з кураторів проекту.

Історія «Енеїди», першої книги, написаної новою українською мовою, нерозривно вплітається у головні віхи формування української культури та в європейську традицію барокових бурлескно-травестійних перелицювань античної літератури. Видання «Енеїди» безпосередньо пов’язане із формуванням умов, у яких змогла виникнути ідея української держави. Саме це вплинуло на дослідницьку роботу кураторів проекту.

«Поки що констатую: до магічного перетворення “малороссийского переложения” на повноцінний український епос найбільше долучились саме художники-ілюстратори. Вони не побоялись послідовно, десятиліття за десятиліттям, нарощувати силу образів у різних видах і жанрах образотворчого мистецтва, ніби підхоплюючи і осучаснюючи складні теми, які дійшли до них з глибини століть», – говорить Діана Клочко.

«Проект Енеїда» — перша виставка, що акумулює близько 200 визначних артефактів: ілюстрації, станковий живопис і графіку, театральні афіші, мультиплікацію, фото- та відеоматеріали, книжкові видання, які стосуються візуальних образів поеми Івана Котляревського, з приватних колекцій та 11 музеїв України.

У рамках виставки, завдяки ресторатору Дмитру Борисову, став можливий мистецько-гастрономічний pop-up-проект — відтворення легендарного кафе «Еней» у стінах музею.

«Тимчасове кафе “Еней” — це не просто можливість знайомитися з виставкою “з користю та смаком”, це спроба опрацювати два різні джерела, пов’язані зі становленням української гастрономії та культури. Перший: “Енеїда” — знаковий літературний твір. Другий — легендарне київське кафе “Еней”, яке протягом тривалого часу було центром інтелектуального життя міста. Сподіваємося, що “Еней” стане не просто джерелом приємних гастрономічних вражень, але й простором для спілкування, обміну думками та набуття нових знань», – поділився Дмитро Борисов.

«Проект Енеїда» у Національному художньому музеї України інтегрований та приурочений до святкування Дня незалежності України в 2017 році.

Кураторами виступлять Павло Гудімов, Діана Клочко, Поліна Ліміна, Данило Нікітін. Організатори: Національний художній музей України, арт-центр «Я Галерея».

ПОДЕЛИТЬСЯ
ВЕЩЬ ДНЯ
20.12.2023
ZARINA
Каблучка зі смарагдами в жовтому золоті. Колекція SKIFA
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).