День Залежності: відомі українці про свою залежність від України

Новости
24.08.2015
ТЕКСТ: admin
ПОДЕЛИТЬСЯ

24 серпня — день, коли ми вкотре усвідомлюємо свою залежність від України. Ми запитали наших героїв, від чого в ній залежать вони. Алевтіна Кахідзе, художниця, перфоманцист. Донбас Я завишу от вдохновения… очень. Когда я вдохновлена, то живу по-настоящему. Это и является моей главной зависимостью. Теперь я знаю, что даже во время войны, какой бы ужасной она ни

ПОДЕЛИТЬСЯ

333

24 серпня — день, коли ми вкотре усвідомлюємо свою залежність від України. Ми запитали наших героїв, від чого в ній залежать вони.

unnamed

Алевтіна Кахідзе, художниця, перфоманцист.
Донбас

Я завишу от вдохновения… очень. Когда я вдохновлена, то живу по-настоящему. Это и является моей главной зависимостью. Теперь я знаю, что даже во время войны, какой бы ужасной она ни была, люди могут оставаться красивыми и вдохновлять других. Моя мать, например, оставаясь на оккупированной территории, восхищает меня, демонстрируя благородство, мудрость и острый юмор в непростых условиях. Никогда прежде я не чувствовала такую острую и необходимую для жизни зависимость от вдохновляющих людей.

unnamed-1

Павло Шеремета,  менеджер-економіст, засновник KMBS. Міністр економічного розвитку і торгівлі України (2014 рік).
Львів

Протягом дня я «залежу» від драйву і оптимізму, який мають успішні українські підприємці у, напевно, найважчих умовах бізнесу у світі. А ввечері — від душевної української пісні, заспіваної з родичами і друзями десь на розлогому Прибужжі чи Придніпров’ї.

unnamed-3

Севгіль Мусаєва-Боровик, журналістка, головна редакторка онлайн-видання «Українська правда».
Крим

Я выросла в Крыму и, признаюсь честно, – с детства мне не прививали любовь к Украине в школе или в семье. Я практически не писала на украинском языке, пока в 16 лет не поняла, что хочу учиться в Киеве и мне нужно усердно готовиться к вступительным экзаменам. Тогда за год я перечитала всю украинскую литературу, много книг по истории и буквально влюбилась в эту страну. Наверное, я нахожу исторические параллели между судьбой крымских татар и украинцев, которые также подвергались репрессиям и боролись за свои права и очень хорошо чувствую украинскую душу. Украинцы толерантны, свободолюбивы, но, как и крымские татары, исторически соглашались на разного рода компромиссы. Сейчас мы снова проходим экзамен истории на свою состоятельность. Я абсолютно уверена, что не смогла бы уехать на ПМЖ в другую страну. В Украине у меня есть ощущение дома, я понимаю ее историю и культуру, ее людей. И хоть родилась я не здесь, а в далеком Узбекистане, «своим» местом я считаю именно эту страну. Это, наверное, как с семьей, которую не выбирают.

malkovich 2

Іван Малкович, поет і видавець, власник і директор видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА». Івано-Франківськ

Я залежу від людей, які сьогодні на передньому краї захищають нашу Батьківщину від московського монстра.

unnamed-2 2

Василіса Фролова, радіо- та телеведуча.
Харків

Я, как и многие украинки , зависима от качества украинского маникюра . То ли спрос велик, то ли всё , что касается услуг «сферы красоты» у нас привыкли делать в беспощадной конкуренции и «как для себя», но, исколесив весь мир , я всё больше убеждаюсь, самые аккуратные ногти — от украинок. Вообще, соотношение качества и цен на бьюти-услуги у нас выдающиеся. C горечью осознаю, что это ненадолго.

Еще я зависима от данной нам вседозволенности . Отдельная тема — правила распития спиртных напитков в публичных местах . Но мне бы больше хотелось обратить внимание на круглосуточную доступность этого. В то время , как в основной части Европы днем с огнем не сыщешь супермаркета, торгующего спиртным после 22:00-23:00, у нас нет никаких ограничений ни по времени, ни по градусу. Возможно, именно по этой причине нация окончательно не спилась.

11036447_815792678516946_4787368395543658515_n 2

Роман Скрипін, медіа-менеджер, журналіст, телеведучий.
Полтава

Я не стану говорити пафосних речей про героїзм, патріотизм, гостинність й працьовитість.
Українці тут не є унікальними. Вони здатні на багато більші речі, ніж собі уявляють.
Головне — хотіти й вірити у свої сили й значимість кожного з нас. Ми тільки почали рух в напрямку усвідомлення, що тільки сильний громадянин, сукупність сильних громадян здатна збудувати сильну державу. І ніяк не навпаки.

Залежу я від дуже простих речей та людей: Полтава, річка Ворскла, люди села та їхня мудрість. Як каже Іван Семесюк, «аґроельфи». Залежу від того, аби рвати вишні, абрикоси й яблука просто з дерева, поливати полуницю навколішки в городі. Й коли борщ по самі вінця у півлітровій тарілці, й коли два вареники з’їв, а на третьому вже сидиш.

unnamed-8

Матвій Вайсберг, живописець, графік, художник книги.
Київ

Я зависим от своего города, от своего двора, от дома, в котором моя семья живет с 1934 года. Я в этом смысле человек очень традиционный, не меняющий места жительства. У меня очень большой пиетет к Киеву, к его центру, к писательскому дому, к дому по адресу Крещатик, 44, где жила моя бабушка.

unnamed-6 2

Юлія Марушевська, суспільний діяч, активіст Євромайдану, автор відео «I Am a Ukrainian» яке  зібрало понад 8 млн переглядів.  Заступниця голови Одеської області М. Саакашвілі.
Одещина

Я залежна від мрії про Україну. Про те, якою вона може бути. Процвітаючою, креативною, вільною. Ця мрія дає мені силу і натхнення рухатись вперед.

Я залежна від серпневого неба на Півдні, від того, як близько зірки і як літній вітер пахне морем. Я багато подорожувала, але такого бездоганного  поєднання більше ніде немає.

Я залежна від українських людей, які не знають меж в хорошому сенсі, вміють самостійно мислити, чесно відчувати і безстрашно діяти. Саме вони створять наше українське диво.

unnamed-5 2

Богдан Гаврилишин,  український, канадський, швейцарський економіст, громадський діяч, меценат.
Тернопіль

Я люблю Україну так, як люблять свою матір! Я в ній народився, вона була в моєму серці, де б я не був. Я працював і працюю, щоб вона стала більш ефективною державою. Риси українців, які мені найбільш подобаються — це гостинність, щедрість, спонтанність і те, як сильно вони люблять свою Батьківщину.

ПОДЕЛИТЬСЯ
ВЕЩЬ ДНЯ
20.12.2023
А-ба-ба-га-ла-ма-га
Так ніхто не кохав. Антологія української поезії про кохання
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).