All I Want For Christmas Is You, Або 9 символів Різдва з попкультури

Искусство
22.12.2023
ПОДЕЛИТЬСЯ
Культові музика й мистецтво для ідеального свята
ПОДЕЛИТЬСЯ

Чи можливо уявити Різдво без пісні Мераї Кері «All I Want For Christmas Is You» та фільму «Сам удома»? Справді, це свято, одне з найважливіших у християнстві, стало невіддільною частиною попкультури. Його сакральне святкування упродовж століть трансформовувалося. Обростало новими темами, символами й ритуалами. Так, у XXI столітті поява різдвяних реклам напою Кока-кола символізує початок святкового сезону, а вже наприкінці грудня бутики вмикають культову пісню попдуету Wham! «Last Christmas I gave you my heart». 

Вже 25 грудня українці відзначатимуть Різдво. Напередодні свята, надихаючись «Різдвяною книгою» від авторів Phaidon, L’Officiel Online зібрав 10 знакових символів із попкультури. Від святкових мотивів у роботах Енді Воргола до пісень Мераї Кері та Wham! — інтегруйте знакові символи Різдва у ваше святкування.

Комедія «Сам удома»  

Готуючись до відпустки, кінопродюсеру і сценаристу Джону Г’юзу спало на думку: що трапиться, якщо він забуде своїх дітей? Справжнє жахіття для багатьох батьків лягло в основу різдвяної комедії «Сам удома» 1990 року. У центрі культового сюжету — 8-річний Кевін Маккаллістер, який залишається вдома без батьків і протистоїть невмілим зловмисникам. Святкова атмосфера, прямолінійний гумор та родинний дух — ось інгредієнти успіху знакового фільму. Якщо ви в пошуку різдвяного фільму, культова комедія «Сам удома» стане ідеальним варіантом.  

Мерая Кері — «Все, що я хочу на Різдво — це ти» 

У 1994 році Мерая Кері представила пісню, яка без заперечень стала міжнародним різдвяним гімном. Головний сингл «Все, що я хочу на Різдво — це ти» із різдвяного альбому співачки протягом десятиліть лідирує в чартах у святковий сезон. Навіть прямо зараз він очолює Billboard Hot 100, що спонукає увімкнути пісню, готуючи різдвяні прикраси для дому та страви до столу. Передумови феноменального успіху? Виконавці 90-х часто ігнорували тему Різдва, а Мерая Кері втілила її в більш дорослій інтерпретації, що оспівує улюблений сюжет багатьох — кохання. 

«Брошка-сніжинка» від Van & Cleef Arpels 

Знаменита «Брошка-сніжинка» від французького ювелірного дому Van & Cleef Arpels з легкістю може очолити різдвяний wishlist. Створена в 1945 році, виточена модель складається з діамантового кластера, що розширюється кристалами з полірованим золотом. Коштовні акценти утворюють форму трилисників, які поєднуються у вигляді сніжинки. Починаючи з 40-х років, Van & Cleef Arpels продовжує втілювати зимові мотиви у розкішних сережках-сніжинках, каблучках-сніжинках і підвісках-сніжинках, уславлюючи сезонні свята.

Сальвадор Далі «Санта з шухлядами»

Від кубістів до сюрреалістів — різдвяна тематика упродовж століть ставала натхненням для іменитих митців, зокрема для Сальвадора Далі. Для відомого парадоксальними й філософськими творами митця у світі його «святкова» спадщина залишалася менш відомою. У 1948 році він створив роботу «Санта з шухлядами» з фірмовими плавленими годинниками й кроликами, що відділяється з його творчого доробку. Картина увійшла до різдвяного замовлення листівок компанії Hallmark, а втім, незвичні для публіки поштівки згодом зупинили в продажі. Якби не було, робота Сальвадора Далі доводить — навіть різдвяні листівки можуть мати мистецький шарм. 

Tiffany & Co «Оберіг у вигляді цукерки»

Різдвяна прикраса Tiffany & Co «Оберіг у вигляді цукерки» (Candy Cane Charm) доповнює перелік ювелірного мистецтва на святкову тематику. Створена орієнтовано в середині XX століття, вона нагадує традиційну м’ятну солодку паличку. Знакова модель була представлена у двох варіантах — червоно-срібному й фірмову бірюзово-срібному.

Wham! — «Останнє Різдво»

Навіть якщо ви не знайомі з історією попдуету Wham!, рядки з їхнього культового синглу «Last Christmas I gave you my heart. But the very next day you gave it away» 1986-го відомі здебільшого кожному. Чуттєва, але з відтінками гіркоти пісня тандему Джорджа Майкла та Ендрю Ріджлі здобула широку популярність завдяки особистій хімії гурту й близькому для публіки сюжету. Трек «Останнє Різдво» залишається улюбленою композицією і в минулому, і цього святкового сезону. Наприкінці 2020-го загалом було продано 1,9 мільйона копій пісні, а зараз вона також перебуває в п’ятірці лідерів Billborad Hot 100.

Енді Воргол «Казкові й різдвяні орнаменти»

Практик-католик, художник Енді Воргол, зірка світської сцени Америки 60-70-80-х, обожнював Різдво. Серед його відомих картин — консервована їжа та двоїсті портрети Мерилін Монро в стилі попарт, тож його різдвяні сюжети можуть здивувати простотою й ніжністю. Бувши відомим ілюстратором в Нью-Йорку, Енді Воргол співпрацював з Vogue, The New York Times і Harper’s Bazaar. Він також працював із ювелірним брендом Tiffany & Co, що призвело до появи різдвяних ілюстрацій — із миловидними ангелами, ялинковими іграшками та святковими кошиками.

Слім Ааронс «Різдвяне плавання»

Фотографії американського фотографа Сліма Ааронса втілюють світські сцени — на них відпочивають голлівудські актори, імениті режисери, і навіть гангстери. У 1954 році він зафіксував власне бачення «ідеального» американського Різдва: його дружина Ріта Ааронс плаває в басейні з ялинковими іграшками. 

Дім для знімання був орендований, як і діти-актори, що були спеціально запрошені. А втім, фотограф ніколи не бажав зображати реалістичність, говорячи про власну фотографію так: «Привабливі люди роблять привабливі речі в привабливих місцях». Фотографія «Різдвяне плавання» стала культовою, адже демонструє багатогранність Різдва, зокрема його гедоністський бік, для різних особистостей.

Геддон Сандблом і його Санта-Клаус для Кока-кола

Вважається, що саме американський художник Геддон Сандблом відповідальний за створення художнього образу Санта-Клауса. Працюючи ілюстратором для компанії напоїв Кока-кола, він переніс казкового героя в рекламу 1930-х. На його ілюстраціях дідусь в червоному костюмі з білою облямівкою п’є газованку, розносячи подарунки й шукаючи чемних діток. Успішні рекламні зображення Геддона Сандблом продовжуюь приносити плоди — мотиви робіт художника компанія Кока-кола використовує досі. 

Читайте також: Час Різдва: 7 найкращих святкових епізодів із серіалів.

 

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).