Veselka — ресторан української кухні в Нью-Йорку з 70-річною історією, про який зняли документальний фільм

Стиль жизни
15.01.2024
ТЕКСТ: Єлизавета Бабец
ПОДЕЛИТЬСЯ
Розповідаємо про діяльність закладу та переглядаємо дебютний трейлер картини
ПОДЕЛИТЬСЯ

Бути українцем означає розповідати про свою культуру, у тому числі й гастрономічну, іншим. У 1954 році в східному районі Мангеттену, Нью-Йорк, відкрився заклад української кухні Veselka. Його заснувала пара біженців Володимир та Ольга Дармохвали, що мігрували до США після Другої світової війни. Спочатку «Веселка» виглядала як газетний кіоск, проте вже в 1968 році двері ресторану відчинилися на Дев’ятій вулиці міста. У 1980-му до закладу вперше завітають національні медіа: тоді The Village Voice запропонує читачам дебютний огляд на Veselka.

Уже в 1990 році ресторан працює 24/7, цілодобово зустрічаючи гостей за такою смачною їжею, як борщ, вареники, млинці тощо. Любов до власної справи завжди приносить свої плоди — засновники закладу навіть створюють власну велосипедну команду Veselka та видають авторську книгу рецептів у 2007 та 2009 роках відповідно.

Робота ресторану — більше, ніж просто бізнес. Засновники не лише радять відвідувачам скуштувати страви української кухні, але й пропонують досліджувати та поринати в національні традиції. Так, у 2015 році в меню ресторану з’явилися вареники з яйцем, сиром та беконом — новаторський рецепт, який виник після конкурсу з ліпки та приготування відомої страви. Наразі Veselka має ще два заклади в Нью-Йорку — експрес-кіоски на Юніон-сквер та Центральному залізничному вокзалі.

Щодня заклад готує близько 3000 вареників. Більше 19 тисяч літрів борщу «Веселка» варить на рік. Закладом керує онук Володимира та Ольги, Джейсон Бірчад. Окрім продовження справи своїх рідних Джейсон, який народився та виріс у США, входить до консультаційної ради Українського фонду, є членом Українського інституту та працівником Українського музею. З початку повномасштабного вторгнення Бірчад заснував кампанію Eat borsch and stand with Ukraine, завдяки якій вдалося зібрати більше $ 400 000 для допомоги Україні.

Шеф-кухар закладу — американка українського походження Олеся Лью. Пані Лью створює меню «Веселки», розроблює освітню програму та проводить майстер-класи. Також на своїх сторінках у соціальних мережах Олеся широко підтримувала визнання ЮНЕСКО борщу як української страви. Шеф-кухарка вважає, що популярність борщу в добу сталінізму виникло в результаті зусиль кремля привласнити питомо українську кулінарну культуру.

Кадр з трейлеру фільму Veselka

Уже довгий час ресторан «Веселка» є надбанням не тільки української діаспори. Заклад з’являвся в сценах таких відомих проєктів, як «8 друзів Оушена», серіалі «Блакитна кров» (2019), фільмі «Довірся чоловікові» з Джуліанн Мур та Меггі Джилленгол та серіалі «Пліткарка».

До закладу потрапляють як місцеві українці, так і корінні американці. Одним з таких є актор Девід Духовни, володар «Золотого Глобусу», удостоєний іменної зірки на Голлівудській алеї слави. Предки Девіда походять з Бердичива на Житомирщині. У дитинстві майбутній актор жив поруч з «Веселкою» та часто відвідував заклад разом з батьками.

Рецензія на заклад Veselka. Кадр з трейлеру документального фільму

Інший американець, режисер Майкл Фіоре, дізнався про заклад у 1990-х. Майкл навчався в Школі мистецтв при Нью-Йоркському університеті, який розташовується поруч з «Веселкою».

«Протягом 70 років Veselka була другою їдальнею для студентів Нью-Йоркського університету, зокрема і для мене. Це було живе та гостинне серце громади Маленької України (Назва району Мангеттену, — прим. ред.) та за її межами. Сьогодні роль Veselka, а також Тома і Джейсона Бірчардів важливіша, ніж будь-коли», — ділиться Майкл.

Постер фільму Veselka

Фіоре — режисер майбутньої документальної стрічки «Веселка» про діяльність ресторану, сімейний бізнес та підтримку України в часи війни. Картину озвучить вище зазначений володар «Золотого Глобусу» Девід Духовни. Саундтрек до «Веселки» створив композитор Райан Шор, що розробляв музику для «Зоряних війн». Прем’єра стрічки запланована на 23 лютого 2024 року, напередодні другої річниці повномасштабного вторгнення.

 

Читайте також: 8 серіалів січня й лютого, які ми чекаємо з нетерпінням

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).