Тарас Шевченко і (не тільки) жінки: про грішне життя кобзаря

Искусство
15.02.2024
ТЕКСТ: Андрій Доценко
ПОДЕЛИТЬСЯ
Романи з молодими жінками, алкоголь і сороміцький фольклор
ПОДЕЛИТЬСЯ

Кожна нація визначає своїх героїв, які ідеалізуються у свідомості її представників. Одним із найвідоміших кувателів української культури є Тарас Шевченко. Навколо нього створений ореол кобзарської святості, проповідника закріпаченого народу за «Поховайте та вставайте/Кайдани порвіте…». Попри те, його життя було значно цікавішим та «гріховнішим», ніж ми собі уявляємо. Про романи з молодими жінками, любов до алкоголю та сигар, оголеність на картинах та захоплення сороміцьким фольклором – читайте у публікації. 

Автопортрет, 1841 рік
Фото Шевченка, 1859 рік
Автопортрет, 1841 рік
Фото Шевченка, 1859 рік
01 00
Автопортрет, 1841 рік
ПОДЕЛИТЬСЯ

Поціновувач рому і молодих жінок  

Тарас Шевченко міг похизуватися винятковим смаком: він носив дорогі англійські костюми, любив пити чай з ромом та смакувати хороші сигари. Крім того, митець був ще тим серцеїдом та полюбляв фліртувати з дружинами господарів маєтків. Першим його юнацьким захопленням стала кравчиня польського походження Ядвіга Гусиковська, яка була старша за нього на кілька років. 

Ядвіга Гусиковська

У червні 1843 року Тарас Шевченко познайомився з дружиною полковника Платона Закревського Ганною. Поет оспівував її вроду, а їхні відносини, за свідченнями дослідників, можливо, були занадто близькі. У віці сорока чотирьох років Шевченко закохався у молоду акторку театру Катерину Піунову.

Ганна Закревська 

Їй не було навіть шістнадцяти, тож батьки відмовили у сватанні Вважається, що останнім коханням вже похилого Тараса Шевченка була молода кріпачка Ликерія Полусмак. Вона мала складний характер, мірялася на панночку, а врешті була помічена митцем за зрадою.

 Катерина Піунова 

Еротичні картини жінок і чоловіків 

За свого життя Шевченко отримав славу насамперед як художник. Однією з провідних тем його робіт є оголеність. У жодному разі картини не є вульгарними, натомість відображають внутрішню свободу творчої особистості. Художник на полотні зображував оголених як жінок, так і чоловіків. Його оголений автопортрет викликав шквал імперської, а надалі й радянської критики, і заборонявся у наступних публікуваннях. 

«Жінка в ліжку»
«Одаліска»
«Марія»
«Вірсавія»
«Русалки»
«Жінка в ліжку»
«Одаліска»
«Марія»
«Вірсавія»
«Русалки»
01 00
«Жінка в ліжку»
ПОДЕЛИТЬСЯ

Митець охоче малював оголених жінок, зокрема з натури. Однією з його найвідоміших картин є «Жінка в ліжку», яку він писав з Марії Європеус, юної племінниці домовласниці помешкання, яке поет орендував разом зі своїм другом Сошенком. Фактично Тарас відбив дівчину у свого друга, який був готовий свататися до Марії. 

Автопортрет
«Натурник»
«Натурники»
«Серед товаришів»
«В гаремі»
Автопортрет
«Натурник»
«Натурники»
«Серед товаришів»
«В гаремі»
01 00
Автопортрет
ПОДЕЛИТЬСЯ

Чоловіки в його творчості присутні здебільшого одягнені, однак у часи студіювання та заслання на Урал він не втрачав нагоди замалювати оголені постаті – в Академії натурників, а в засланні побратимів-солдатів та місцевих. 

Сороміцький фольклор 

Тарас Шевченко відомий не тільки як художник і поет, а й – фольклорист. Упродовж свого життя він займався польовою фольклористичною діяльністю, зокрема вагомою складовою його досліджень є сороміцькі пісні. Цей вид музичного фольклору характеризується жартівливим змістом еротичних мотивів, йому властива велика кількість метафор, порівнянь, особливо з природними явищами, та алюзій. У робочих альбомах Шевченка, серед фольклорних записів, є кілька народних сороміцьких пісень з використанням емоційно забарвленої лексики. 

Соколе мій, чоловіче,

Третій півень кукуріче,

Чом ти мене не лоскочеш,

Бо я знаю, чого хочеш.

… 

Балакучий балакучу

Вивів звечора на кручу,

Любилися* на горі

Аж до самої зорі.

… 

Ой любилися* копачі

З Переп’яті ідучи.

Ой любились* на межі

Попсували.

Хоч карбованця й дали,

Зате ж уже й доп’яли.

… 

Ой піду я до церковці

Та й стану в преділку.

Ой гляну я раз на Бога,

А тричі на дівку.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).