Залізна людина: видатний скульптор Річард Серра — в 4 роботах

Искусство
29.03.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
Відчути мистецтво, побувавши безпосередньо в ньому
ПОДЕЛИТЬСЯ

Цього вівторка, 26 березня, не стало одного з найбільш знакових скульпторів і митців сучасності Річарда Серри. Протягом свого 85-річчя американський митець творив масштабні скульптури для урбаністичних і ландшафтних просторів у всьому світі, як-от у Катарі та в Новій Зеландії. Син європейських іммігрантів, він працював, зокрема, із металами, створюючи мінімалістичні й абстрактні скульптури. Ціллю його величезних металевих листів було запросити глядача відчути по-новому простір і «відкрити» сам артоб’єкт. Такий підхід у скульптурі посприяв змінам у поглядах на сприйняття зв’язку людини та мистецтва.

«Мистецтво має кидати виклик і провокувати», — заявив одного разу Річард Серра. L’Officiel розповідає історію 4 видатних робіт митця, які одночасно викликали резонанс та захоплювали публіку.

Річард Серра

«Похила арка» (Tilted Arc, 1981 рік)

«Похила арка» 1981 року — одна з найвідоміших та найконтроверсійніших робіт Річарда Серри. Цю гігантську сталеву скульптуру довжиною 36,5 метрів та висотою 3,6 метра початково замовили нью-йоркські урядовці, які її й зруйнували. Артоб’єкт був розміщений так, що він частково заважав пересуванню площею та її спогляданню. «Глядач усвідомлює себе й свій рух через площу», — казав про цю роботу Річард Серра. «Крок за кроком змінюється сприйняття не лише скульптури, але й усього оточення». Блокування руху та нерозуміння публікою сенсу цього твору призвело до його демонтажу. За словами митця, перемістити «Похилу арку» означало її знищити.

«Точка опори» (Fulcrum, 1987 рік)

Інша знаменита робота Річарда Серри — «Точка опори» — розміщена в Лондоні біля забудови Бродгейт. Створена з п’ятьох сталевих частин, вона має висоту близько 17 метрів. «Точка опори» виступає ілюзією: металеві, іржаві листи наче притулюється одне до одного та запрошують увійти перехожих всередину з допомогою трьох входів. «Мене цікавить можливість для всіх нас стати чимось відмінним від того, ким ми є», — казав Річард Серра. «Створюючи простори, які вносять певний внесок у пізнання того, ким ми є».

«Питання часу» (The Matter of Time, 1994/2005 рік)

«Питання часу» — інсталяція з восьми скульптур, яка була створена на замовлення Музею Ґуґґенгайма в Більбао, Іспанія. Ці артоб’єкти втілюють розвиток скульптурних форм митця — від подвійного еліпса до складної спіралі. Коли відвідувач «проходить» крізь скульптури, вони трансформуються, і ці зміни простору відчуваються в часі. Скульптури «Змія» та «Викривлені еліпси», що складають інсталяцію, неначе кидають виклик гравітації та логіці. «З одного боку, є хронологічний час, який потрібен для того, щоб пройти та оглянути “Питання часу” від початку до кінця», — описують інсталяцію в музеї. «З іншого — є час, протягом якого глядач переживає фрагменти візуальної та фізичної пам'яті, що поєднуються та переосмислюються». 

«Схід-Захід/Захід-Схід» (East-West/West-East, 2014 рік)

У катарському заповіднику Броук розміщена «Схід-Захід/Захід-Схід» — робота з чотирьох сталевих пластин, висотою більш ніж 14 метрів, що простягається на понад один кілометр. Назва скульптури буквальна, адже якщо проходити зі сходу на захід і назад глядач помітить рівність вершин цих пластин. Вони розміщені на нерівних інтервалах одне від одного — в таких точках пустелі, щоб всі верхні частини елементів скульптури зрештою вирівнювалися між собою. У цій роботі Річард Серра знову звертається до взаємодії між спостерігачем і мистецтвом, фокусуючись на відчуттях, які виникають під час подорожі від однієї пластини до іншої. «Це найбільш повноцінна річ, яку я коли-небудь робив», — говорив про скульптуру Річард Серра. «Це робота, яку я б дуже хотів, щоб її побачили».

Читайте також: 7 українських подкастів про моду, бізнес та культуру

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).