Романтика вікторіанства: 4 найкращі екранізації творів Чарльза Діккенса

Искусство
08.02.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
З Тільдою Свінтон і юною Клер Фой, зіркою «Корони»
ПОДЕЛИТЬСЯ

Чарльз Діккенс — іменитий британський письменник, один із найвидатніших епохи вікторіанства, твори якого обожнювала як громадськість, так і сама королева Вікторія. Автор чуттєвих романів, він творив героїв, які сьогодні досі близькі значній кількості людей у всьому світі. Культові «Великі сподівання», «Різдвяна пісня» й «Девід Копперфілд» — його твори отримали безліч екранізацій упродовж століть та продовжують заворожувати акторів і режисерів сучасності. З нагоди 212-річчя з дня народження Чарльза Діккенса L’Officiel Online зібрав найкращі екранізації його книг для шанувальників періодичних картин — від серіалу з юною Клер Фой, зіркою «Корони», до комедії з Тільдою Свінтон. 

«Історія Девіда Копперфілда» (2019)

Комедійна драма «Історія Девіда Копперфілда» з Тільдою Свінтон, Девом Пателом і Г’ю Лорі —  це легка, трагічна й водночас життєрадісна історія, створена за однойменним романом Чарльза Діккенса. У центрі сюжету — сирота Девід Копперфілд, що після смерті матері потрапляє до своєї багатої тітки та її ексцентричного квартиранта. На життєвому шляху Девіда Копперфілда відбуваються безліч перипетій: складні любовні стосунки, несподівані відкриття, та, зрештою, прихід від роботи на фабриці до великого успіху.

«Ніколас Ніклбі» (2002) 

Сюжет комедійної драми «Ніколас Ніклбі» традиційно розгортається у вікторіанську епоху. Головний герой стрічки Ніколас Ніклбі, що звик до комфортного життя, повинен відтепер забезпечувати свою сім’ю після смерті батька. Його родині доводиться звернутися за допомогою до незворушного й заможного дядька, який, зрештою, стає їхнім ворогом. У вирі подій Ніколас Ніклбі повинен пройти через складні часи, а також зберегти дещо нове і яскраве у своєму житті — кохання до художниці Меделін Брей (Енн Гетевей). 

«Крихітка Дорріт» (2008)

Одну зі своїх перших ролей Клер Фой, зірка серіалу «Корона», зіграла в драматичному серіалі «Крихітка Дорріт». Сюжет розгортається довкола однойменної героїні Емі Дорріт, яка доглядає за своїм батьком і страждає через великі боги. Їхнє життя несподівано змінюється, коли в Англію повертається інший персонаж Артур Кленнем через передсмертне бажання свого батька. Упродовж епізодів Емі Дорріт і її сім’я розкриває таємниці, і проходить складний шлях із бідності й до багатства назад. Серіал здобув одинадцять номінацій премії «Еммі» та переміг у сімох.

«Великі сподівання» (1946)

Фільм «Великі сподівання» 1946-го вважається однією з найкращих екранізацій творчості Чарльза Діккенса та здобув два «Оскари», зокрема як найкраща картина. У центрі сюжету — сирота Філіп «Піп» Пірріп, який у підліткові роки відвідує багату й химерну міс Гевішем, а також її доньку Естеллу. Через кілька років таємничий благодійник пропонує йому значну фінансову допомогу, дозволяючи йому увійти у високе суспільство, що несподіваним чином знову приводить Піпа до дивного сімейства. 

Читайте також: Виняткова фільмографія Йоргоса Лантімоса: про режисерський доробок та проблематику кінокартин.

 

 

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).