Яке воно – життя генія? 5 фільмів про видатних художників

Искусство
04.04.2024
ТЕКСТ: Єлизавета Бабец
ПОДЕЛИТЬСЯ
Історії успіху та краху
ПОДЕЛИТЬСЯ

Творити мистецтво можна по-різному — необережними мазками, аерозольними фарбами чи яскравим маслом, оточеним жінками, нещасливою в шлюбі чи самотнім. Писати картини можна прикутою до ліжка, однією ногою, будучи зіркою свого часу або невизнаним генієм. Художників, фільми про котрих ми зібрали в новому матеріалі L’Officiel Online, об’єднала любов до мистецтва, але роз’єднали різні долі — по-своєму щасливі та нещасні.

«Жага до життя» (1956)

Тім Рот, Віллем Дефо та інші актори старанно та доволі успішно втілювали роль одного з найвідоміших художників — Вінсента Ван Гога, однак жодному з них не вдалося втілити образ постімпресіоніста з такою ж пристрастю, як у Кірка Дугласа. У фільмі «Жага до життя» 1956 року Ван Гог постає перед глядачами як знищений особистою геніальністю аутсайдер. Сцени стрічки сповнені рішучою акторською грою Дугласа, якому вдалося правдоподібно передати постать художника.

«Моя ліва нога» (1989)

Фільм «Моя ліва нога», знятий по однойменній автобіографії, розповідає про ірландського художника та письменника Крісті Брауна. У дитячому віці в Брауна розвився церебральний параліч: рухати він міг лише одною ногою. Особистість художника в комедійно-драматичній стрічці не викликає жалю — він вперта людина, з власними цілями та мріями. За роль Крісті Брауна в фільмі «Моя ліва нога» актор Деніел Дей-Льюіс отримав «Оскар». Знімальним майданчиком, навіть поза кадром, він пересувався виключно на інвалідному візку, а ось малювати зміг навчитися лише правою ногою, тому деякі кадри в картині знято дзеркально.

«Баскія» (1996)

Режисеру Джуліану Шнабелю вдалося зібрати по-справжньому фантастичний акторський склад. На екрані стрічки «Баскія» з’явилися Джефрі Райт — у головній ролі, Девід Бові — в образі Енді Воргола, Гері Олдман, Кортні Лав, Віллем Дефо та інші. Фільм про життя Жана-Мішеля Баскії у свій час зібрав як схвальні, так і негативні відгуки критиків. Близькі знайомі художника розкритикували стрічку через неглибинну трактовку особистості короля поп-арту. Проте —  фільм «Баскія» точно вартий перегляду, принаймні заради «золотого» касту та атмосферної картинки Нью-Йорку 80-х років.

«Прожити життя з Пікассо» (1996)

Першим коханням Пікассо було мистецтво, другим —  він сам, третім — жінки, які могли йому щось дати. Сцени зваби, сварок та егоцентризму: Ентоні Гопкінс перевтілився в одного з найвідоміших казанов мистецької сцени. Команда фільму не змогла отримати права на зйомку робіт або будь-яких інший речей художника через сюжетну лінію стрічки. Картина «Прожити життя з Пікассо» зосереджена на постаті митця як жорсткого коханця, а не геніального митця, але в реальному житті не все є чорно-білим.

«Фріда» (2002)

Мексиканська художниця Фріда Кало створила «Автопортрет з підстриженим волоссям» у 1940 році, завершивши стосунки з чоловіком Дієгою Рів’єрою. Цей жорстокий, сповнений зрад та скандалів шлюб став основою для фільму 2002 року в головній роль з Сальмою Гаєк. Стрічка «Фріда» є найвідомішою серед біографічних картин про життя художниці, серед яких Frida Kahlo: A Ribbon Around a Bomb (1992) та інші. 

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).