Революція наготи або історія прозорих суконь Іва Сен-Лорана: нова виставка музею бренда в Парижі

Искусство
09.02.2024
ТЕКСТ: Єлизавета Бабец
ПОДЕЛИТЬСЯ
Коріння тренду
ПОДЕЛИТЬСЯ

Модний бум на напівпрозорі речі спостерігається вже декілька років поспіль. Тренд заполонив як подіуми та червоні доріжки, так і стрітстайл. Нова виставка музею Yves Saint Laurent в Парижі досліджує коріння такої тенденції, доводячи, що саме Ів виступив автором революції наготи та першим представив в колекції прозорі сукні.

Yves Saint Laurent. Fall`93 Couture

Новаторський погляд дизайнера в використанні напівпрозорих тканин ознаменував розширення прав та можливостей жінок. Ів Сен-Лоран став тим, хто насмілився оголити жіночі груди за допомогою таких матеріалів, як мереживо чи органза.

У 1966-му році дизайнер представив напівпрозору сукню з паєтками, яка стратегічно прикривала інтимні частини тіла. За два роки по тому Ів дебютував з прозорою блузою з бантом, яку Saint Laurent випускає й досі, та сукнею зі страусиним пір’ям. Такі образи з прозорих тканин підносили жінок у центр уваги. Для Сен-Лорана такий жест ставав актом визволення тіла та демонстрував бунтівну жіночність.

Оригінальний ескіз. Couture`68

Загалом виставка охопить 40 моделей одягу Saint Laurent, оригінальні викрійки та ескізи, капелюхи, прикраси та інші аксесуари. Крім того, у рамках експозиції паризький музей бренда представить творіння й інших художників, які досліджували тему прозорості. Серед предметів – фотографії Мана Рея, ескізи Енн Борс, картина Франсіса Пікабіа та відео балетного перформансу, зняте братами Люм'єр.

Yves Saint Laurent. Spring`2000 Couture

Виставка триватиме до 25 серпня.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).