Вечірка століття: історія чорно-білого балу з серіалу «Ворожнеча»

ПОДЕЛИТЬСЯ
Подія, яка зібрала монархів і голлівудських зірок
ПОДЕЛИТЬСЯ

Один із найбільш обговорюваних і яскравих серіалів цієї зими — другий сезон серіалу «Ворожнеча: Капоте проти лебедів». У ньому розгортається історія Трумена Капоте, автора культових творів «Сніданок у Тіффані» й «З холодним серцем», а також його подруг, розкішних світських левиць, як-от редакторки моди у Vogue Бейб Пейлі та Ненсі «Слім» Кіт, ікони моди 50-х і 60-х років. Дружба письменника з героїнями нью-йоркського вищого суспільства була завершена, коли той розкрив їхні секрети — від подружніх зрад до недоведеного вбивства — в уривку нової книжки в журналі Esquire. 

А втім, до вигнання своїми лебідками з елітної сцени Трумен Капоте влаштував вечірку, про яку досі говорить світ. Чорно-білий бал-маскарад письменника — із 540 гостями, що включали Френка Сінатру, колишнього короля Едуарда VIII і його супутницю Волліс Сімпсон, Енді Воргола й головну редакторку Vogue Діану Вріланд. L’Officiel Online розповідає головне про світську подію, яку називають вечіркою століття.

Трумен Капоте та почесна гостя Кетрін Грем на чорно-білому балі, 1966 рік

Напередодні чорно-білого балу Трумен Капоте був на вершині своєї кар’єри. У 1966 році він представив роман «З холодним серцем» про вбивство сім’ї фермерів у Канзасі, що став його одним із найбільш популярних серед публіки й визнаним серед критиків твором. Популярність і фінансова забезпеченість — Трумен Капоте володів усіма ресурсами, щоб провести «вечірку століття». Почесною гостею своєї вечірки він обрав жінку, яка не належала до когорти світських левиць, Кетрін Грем. Остання, тодішня видавчиня The Washington Post і володарка Пулітцерівської премії говорила для Esquire, що Трумен Капоте зателефонував їй одного разу та запропонував підбадьоритися. Її чоловік Філ Грем, який попередньо володів The Washington Post, вчинив самогубства трьома роками раніше.

Трумен Капоте та Лі Радзівілл, акторка й молодша сестра Джекі Кеннеді

«Я трохи відчувала, що Трумен все одно збирається влаштувати бал, і що я була частиною реквізиту», — говорила Кетрін Грем. «Можливо, слово "реквізит" несправедливе, але я відчувала, що йому потрібен почесний гість, і використовуючи багато уяви він “вигадав” мене». Редактор і письменник Лео Лерман, який писав для Vogue й Harper's Bazaar, зазначав, що чорно-білий бал був одним із «головних творів» Трумена Капоте. Все літо 1966-го письменник планував вечірку, оточений нотатками. А також він любив говорити: «Ну, може, тебе запросять, а може, й ні». У день, коли запрошення на чорно-білий бал були розіслані, Трумен Капоте заявив, що в нього з’явилося «500 друзів і 15,000 ворогів».

Чорно-біле вбрання та маски, які потрібно зняти опівночі — гламурна вечірка століття відбулася в п’ятизірковому готелі «Плаза» 28 листопада 1966 року. Дрес-код заходу був продиктований натхненням Трумена Капоте комедійним фільмом «Моя чарівна леді» з Одрі Гепберн у головній ролі, де в одній зі сцен всі костюми були чорно-білих відтінків. «Багато птахів пожертвували своє пір'я для цієї справи», — говорив дизайнер Адольфо Сардінья для Vanity Fair. «Протягом трьох тижнів це був справжній потоп, одна дама за одною. Мені довелося декому відмовити! Мій персонал не спав всю ніч!».

Розкішна вечірка для світської еліти й зірок обійшлася письменнику в близько 16,000 доларів, сьогодні це — близько 150,000 доларів. Меню, як і оздоблення залу готелю «Плаза» для чорно-білого балу, було простим, включаючи яєчню, печиво, курячий хаш, спагеті та 450 пляшок шампанського Taittinger. Понад 200 фотографів зібралися біля місця, де проводився бал, і їм, безумовно, було кого фотографувати: першу леді США Клаудію «Леді Бьорд» Джонсон, третю консорт Джайпуру Гаятрі Деві, молодшу сестру Джекі Кеннеді Лі Радзівілл, Мію Ферроу, бізнесмена Генрі Форда II та, звісно, «лебідок» Бейб Пейлі, Слім Кіт і Люсі Дуглас «C.Z». 

Тодішній президент Ліндон Джонсон не був запрошений, адже Трумен Капоте не хотів займатися питаннями безпеки. Різноманітна кількість найвідоміших, найвпливовіших і найпопулярніших — подія мала більшу увагу від медіа, аніж коли в готелі зупинялися The Beatles у 1964 році. «Ніколи більше не буде такого, щоб хтось на кшталт Енді Воргола міг уперше опинитися в одній кімнаті з кимось на кшталт Бейб Пейлі», — сказала Дебора Девіс для Times, авторка книжки про імениту вечірку. 

Музика звучала до 3:30 ночі, а ранок наступного дня був наповнений репортажами, оцінками стилю гостей і статтями про грандіозний захід. Чорно-білий бал Трумена Капоте також вплинув на збільшення популярності костюмованих вечірок, а в 1991 році принцеса й філантропка Ясмін Ага Хан відтворила подію на благодійній події, зібравши 1,4 мільйона для дослідження хвороби Альцгеймера. Для письменника Трумена Капоте вечірка стала апофеозом його світського життя, аж поки в 1975 році він самовільно не зачинив двері елітарного світу для себе, розкриваючи секрети світських левиць в журналі Esquire.

Читайте також: «Проти лебідок»: як автор «Сніданку у Тіффані» Трумен Капоте розкрив секрети американської еліти.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).