Культурний гід: 5 головних виставок квітня у Києві

ПОДЕЛИТЬСЯ
Знакові події у мистецькому середовищі
ПОДЕЛИТЬСЯ

Цього квітня дослідити творчість знакових українських творців пропонує мистецький Київ. Від виставки стрит-митця Rubae, що відтворює автентичну вулицю, віральних робіт Kinder Album, знаменитого абстракціоніста й одного з найдорожчих вітчизняних художників Анатолія Криволапа до документальних світлин Костянтина й Влади Ліберових — L’Officiel Online зібрав 5 головних експозицій цього місяця.

Фотографи Ліберови. «Лінія зіткнення» 

Коли: до 21 квітня

Де: Павільйон №4 на ВДНГ

З прифронтових міст і передової — понад 150 документальних фотографій Костянтина й Влади Ліберових представлені на виставці «Лінія зіткнення». Після початку повномасштабного вторгнення подружжя українських фотографів, що раніше знімало поетичні портрети й весілля, почало фіксувати наслідки війни. 

На експозиції «Лінія зіткнення» представлять їхні «воєнні роботи», створені протягом двох років. Серед них «Кладовище снарядів у Харкові», «Битва за Бахмут», «Зима на фронті. Серебрянський ліс», «30 годин на нулі», «Останній штурм Да Вінчі» та інші. Окремий блок виставки розповість про життя цивільного населення в умовах війни в Мар’їнці, Соледарі, Херсоні, Лисичанську й інших українських містах. 

Анатолій Криволап. «Першообрази» 

Коли: з 11 квітня до 9 червня

Де: Центр сучасного мистецтва М17  

Анатолій Криволап — відомий абстракціоніст, один із найдорожчих українських сучасних митців. Його робота «Кінь. Ніч» 2009-го пішла з молотка на аукціоні Phillips за 124,000 доларів, а «Кінь. Вечір» 2012-го — за 186,000. Стиль художника побудований на тому, як він сприймає світ через колір. Експозиція «Першообрази» охопить роботи митця періоду 1990-х і початку 2000-х, а також ікони, створені торік. Виставка Центру сучасного мистецтва М17 до того ж вперше об’єднає ці напрями живопису, в яких працює Анатолій Криволап.

Художниця Kinder Album. «Магія всюди» 

Коли: до 22 квітня

Де: The Naked Room

Нова виставка «Магія всюди» в галереї The Naked Room зібрала роботи мисткині Kinder Album. У своїх роботах художниця досліджує інтимність, сексуальність, особисті фантазії та жіночність, а також стереотипи довкола неї. Експонати експозиції «Магія всюди» включають керамічні й дерев’яні об’єкти, гобелени й нову графіку — нині вже віральні праці мисткині. Також буде представлена невелика ретроспектива праць Kinder Album останніх років в крафтових техніках.

Даніїл Ревковський і Андрій Рачинський. «Куди ніч, туди й сон»

Коли: до 12 травня

Де: Voloshyn Galerry

Даніїл Ревковський та Андрій Рачинський — тандем харківських митців, що використовують такі медіа, як-от відео, фотографію та інсталяцію. Їхня виставка у Voloshyn Galerry стане продовженням серії «Хвостосховище». Її перша частина була представлена в PinchukArtCentre, друга — у Voloshyn Gallery. Новий комплекс робіт включає колажі, відео й малюнки на папері, що складають уявний музей загибелі людської цивілізації. 

«Сам музей існує в майбутньому, а художники в ньому наукові співробітники, а може їх там взагалі немає. Ціль цього музею власне в дослідженні причин зникнення людства й від серії до серії нам відкриваються нові сценарії того, як ми себе доконали», — описує роботи кураторка Ксенія Малих.

«Rubae. Деструктивізм»

Коли: до 18 квітня

Де: «Я галерея» 

Дебютна персональна виставка стрит-художника Rubae пройде в столичній «Я галерея». У межах експозиції простір перетворився на справжню вулицю, де для широкої аудиторії вперше представили роботи митця: інсталяції й живописні мозаїки, натхненні залізничими депо України та Європи. Серед представлених елементів виставки, зокрема, триптих Windows 98, що втілює ностальгію за дитинством й першими комп'ютерними клубами й куточок «європейського АТБ», магазину LIDL, де Rubae знайшов прихисток у своїх закордонних «турах»

Читайте також: Яке воно – життя генія? 5 фільмів про видатних художників

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).