Легенди Парижа: Катрін Баба в об'єктиві Еллен Фон Унверт для L’Officiel ART

Интервью
16.04.2024
ТЕКСТ: Олексій Нілов
ПОДЕЛИТЬСЯ
ПОДЕЛИТЬСЯ

Катрін Баба – уособлення паризької богеми XXI століття. Наша героїня вміє дружити, перемагати, творити всупереч усьому, об’єднувати людей навколо себе та спільної мети, допомагати та надихати. Одного дня ми буквально заповнили поверхи легендарного ресторану Maxim's de Paris і створили унікальну історію з культовою фотографкою Еллен фон Унверт та друзями проєкту Devotion, створеного Катрін. У великому інтерв'ю для колекційного числа L’Officiel ART Ukraine ми говоримо про Париж, любов, творчість, святкування життя та про майбутній захід DEVOTION, який відбудеться вже 20 квітня цього року.  

Плаття-кольчуга, сережки, браслети, кафи SAINT LAURENT, каблучка RED VENUS MIRROR RING, CATHERINE BABA для GRIPOIX, взуття, LOUBOUTIN

Опишіть себе кількома словами.

Творча, інтуїтивна, пристрасна, оптимістична, віддана.

Скільки років ви живете в Парижі? Як місто змінилося впродовж цього часу?

 Майже три божествені десятиліття. Париж – це не місто, це енергія, емоція, магнітна сила, гіпнотична й спокуслива, кінематографічна й драматична та, звісно, романтична, навіть коли вона похмура і меланхолійна. Під красою та дуальністю міста приховано цунамі емоцій, що руйнує буденність і монотонність, іскриться минулим і теперішнім, циркулюючи насиченими вулицями і бульварами, гублячись у таємних переходах і просторах, де лише фантоми знають майбутнє та імена облич; де зіштовхуються світи, де духи танцюють танго під тиху серенаду. Еволюція характеру та революція душі міста виходять за межі ностальгії – інтимно, глобально та динамічно. Париж вимагає елегантності та наполегливості. Джерелом цього міста є магія, а час у ньому назавжди зупинився.

Пальто, сукня, окуляри, кафи та сережки, SAINT LAURENT, взуття, LOUBOUTIN, каблучка RED VENUS MIRROR RING, CATHERINE BABA для GRIPOIX Образи Clement Dezelus та Alpha Sidibe, ALL SAINT LAURENT MENS

Що б ви написали на своїй візитівці сьогодні?

Засновниця проєкту Devotion, креативна директорка, арткураторка, філантропка, людина.

Як починається дружба в Парижі й кого можна вважати справжніми друзями?

Коли зірки стають вряд і душі переплітаються. Це миттєве тяжіння одне до одного на відстані та зблизька при зустрічі. Дружба створюється через різноманітні зв'язки. Справжні друзі залишаються назавжди, незважаючи ні на кого і ні на що!

Плаття-кольчуга, сережки, браслети, кафи SAINT LAURENT, каблучка RED VENUS MIRROR RING, CATHERINE BABA для GRIPOIX, взуття, LOUBOUTIN

Над якими проєктами ви працюєте сьогодні?

Devotion – проєкт моєї пристрасті. Я продовжую консультувати і творити паралельно з Devotion.

Ви часто говорите про святкування життя. Чи був у вас переломний момент, який змінив ваш світогляд?

Життя – це найвищий дорогоцінний дар. Ми обрані на цю подорож і на нашу планету не просто так. Дух стійкості та опору, щоб продовжувати підноситися та святкувати, є надзвичайно важливим. Я завжди відчувала це, але ще більше після мого особистого відродження у 2019 році перед глобальною пандемією. Життя потрібно святкувати більше, ніж будь-коли раніше!

Жакет та головний убір, LEATHERETTES для DEVOTION X CHAPAL, cукня, RICK OWENS, каблучка CAT RING, BOUCHERON, намисто PHOENIX HARNESS, власність CATHERINE BABA, намисто з перлин, LOULOU DE LA FALAISE, каблучка RED VENUS MIRROR RING, CATHERINE BABA для GRIPOIX, манжети та браслети RED DONUT, ELSA PERETTI для TIFFANY & CO., вінтажні браслети, YSL

Як народився проєкт Devotion? Хто його герої та яка його філософія?

Devotion був задуманий у 2019 році, коли мені встановили діагноз «гостра лейкемія» і я боролася за своє життя. Народився ж проєкт на початку 2022 року в Maxim's de Paris, коли були зняті ковідні обмеження, а я повільно відновлювала свої сили. Моє прагнення до відданості розпалювалося протягом усього мого шляху зцілення. Devotion – це моя обіцянка життю, мій любовний до нього лист. Devotion – це свято життя для життя. Devotion – це творчий рух, який збирає гроші на дослідження раку, а також на інші важливі цілі через стійку співпрацю у світі моди, мистецтва, музики та кіно, включаючи заходи, що об'єднують різноманітні творчі сили, щоб допомогти просунути дослідження раку та допомогти хворим, святкуючи шлях одужання через творчість та єднання спільноти. Ці перші кілька років були присвячені збору коштів для професора Герміна в дитячій лікарні Некер у Парижі, де мені зробили пересадку кісткового мозку. Ця справа дуже важлива для мене, і це мій спосіб зробити свій внесок і подякувати професору та його команді за невпинний прогрес у порятунку таких життів, як моє, в тому числі багатьох дітей. Ми всі пов'язані між собою, і там, де є прогрес у дослідженнях для однієї людини, є прогрес для всіх. Ми всі герої!

Ви близькі до світу моди. Як він змінювався на ваших очах? Що вам подобається і не подобається у сучасній моді?

Вільне та відкрите самовираження, індивідуалізм, розповідь історій та фантазія через творчість, особливо в моді, є фундаментальними. Сьогодні я відчуваю, що світ моди перебуває у стагнації і вже давно втратив зв'язок з реальністю, особливо з початком нового тисячоліття. Мода має бути провісником майбутнього та відображенням актуального духу часу, але вона дедалі швидше прямує до «одноразовості», і це прирівнюється до більшого руйнування, ніж до творення. Наша поточна глобальна ситуація вимагає від дизайнерів та брендів більшої відповідальності та інновацій для нашого сьогодення та майбутнього, щоб навчати та підвищувати обізнаність споживачів, щоб вони також брали на себе відповідальність у кураторстві, а не просто купувалися на старий спосіб життя та залежність від нього. Потрібно більше робити у боротьбі між сталим розвитком і токсичністю. Розвиток креативності, інновацій і якості має бути глобальною передумовою, надзвичайно важливою, а не перевищенням кількості, збільшенням відходів і надмірною кількістю трюків, які продовжують віддзеркалювати одне одного під різними синонімами та логотипами. Мода колись була ознакою часу, а стиль – це назавжди і поза часом. Я надзвичайно оптимістична і водночас реалістична – нам усім потрібно колективно прокинутися і взяти на себе відповідальність.

Які модні колаборації ви мали останніми роками?

Моя перша модна колаборація для Devotion – це співпраця з неперевершеним дизайнером, моїм другом Ріком Овенсом (Rick Owens). Devotion TNT, тюрбан і футболка з обмеженим тиражем, виготовлені з переробленої бавовни на фабриці Owenscorp в Італії, з ілюстраціями нью-йоркської художниці, моєї подруги Конні Флемінґ (Connie 'Girl' Fleming).

Друга колаборація – з Chapal, французьким брендом виробів зі шкіри на замовлення, який існує вже понад 190 років. Шкіряні куртки Devotion, а також лімітована серія шкіряного шолома та шкіряної куртки-авіатора, виготовленої на замовлення за індивідуальними розмірами. Доходи від обох колаборацій будуть пожертвувані на мою справу.

НА CATHERINE BABA: сукня, DUNDAS, взуття, LOUBOUTIN, колготи, GERBE, каблучка RED VENUS MIRROR RING, CATHERINE BABA для GRIPOIX сережки PINK TASSLE, CATHERINE BABA НА ФОТО: Ellen Von Unwerth, Lena Seck, Adrien Beth, Yann Rodrigues, Djay André In Martin Margiela, Louis Boillot, Rose Mihman, Rivolie, Tyrone Dylon In Rick Owens, Victor Hanen, Violette Faure, Clement Dezelus, Florian Herland, Casey Spooner In Gmbh, Avari, Djay Louis Heel In Devotion X Rick Owens, Djay Patrick Vidal, Roma Koenig

Чому ви любите Париж?

J'adore Paris! Ми розпещені красою і культурою, божественними музеями та виставками, театрами, їжею. Скрізь ресторани, кафе, найкращі блошині ринки, висока соціальна складова. Я скрізь їжджу на велосипеді. У цьому місті так багато шарів, що воно випромінює щось більше, ніж просто сувенірна листівка чи телевізійний серіал. Париж живе, дихає; він не ідеальний, але j’adore encore more!

Розкажіть про фотовиставку, яка нещодавно відбулася в Парижі.

Моя колекція Devotion – це курована мною колекція робіт художників, яких я обожнюю. Спочатку колекція почала виставлятися та продаватися на аукціоні на першому Devotion Gala наприкінці минулого року. Я продала більшість подарованих робіт, але отримала ще більше після гала-вечора і захотіла виставити повну колекцію, перш ніж всі роботи роз'їдуться по своїх нових домівках.

Виставка проходила під час Paris Photo протягом трьох днів у розкішному кінотеатрі з артдекором, коктейлями, музикою від диджеїв, devotion popup з TNTS та Leatherettes, а також відбувся показ французької прем'єри блискучого фільму «Антоніо Лопес 1970: секс, мода та диско» дивовижного режисера Джеймса Крампа, який надіслав мені свій фільм з Лос-Анджелеса.

Важлива частина заходу – пожертви відомих міжнародних та місцевих митців, серед яких фотографи та ілюстратори, дизайнери й музиканти: Антоніо Лопес, Крістіан Лакруа, Девід Даунтон, Девід Сімс, Делія Абелла, Домінік Іссерманн, Дональд Макферсон, Дастін Піттман, Еллен фон Унверт, Ерік Джонсон, Хіроші Танабі, Джошуа Клейн, Маріполь, Маріо Тестіно, Майкл Стайп, Мішель Гадді, Пол Сімонон, Річард Бернстайн, Роуз Мілман, Стівен Балкенгол, Тім Вокер, Тоні Вірамонтес та інші.

Надзвичайно особистий і пронизливий колаж створив спеціально для Devotion дизайнер і художник ЖанШарль де Кастельбажак. Я вийшла на зв’язок із ним, як тільки все було підтверджено для моєї події. Поділилася своєю історією і запитала, чи може він зробити донат, а саме створити любовний лист на честь Кіта Гарінґа та їхньої дружби. Він одразу ж погодився і створив свій колаж із зображенням чотирирічного Кіта Гарінґа під назвою «Король». На території лікарні Некер є вежа, намальована Кітом Гарінґом. Саме туди я ходила і медитувала, коли нарешті могла вийти з палати, аби подихати повітрям і буквально зробити свої перші кроки на вулиці.

Сукня, PRESSIAT, головний убір, RUSLAN BAGINSKIY, каблучка CAT RING, BOUCHERON, сережки SERPENT BOHÉME SOLARIT, BOUCHERON, намисто DRAGON NECKLACE, власність CATHERINE BABA, каблучка RED VENUS MIRROR RING, CATHERINE BABA для GRIPOIX, манжети та браслети RED DONUT, ELSA PERETTI для TIFFANY & CO., вінтажні браслети, YSL

Це була моя вежа сили, і Кіт допоміг мені пройти через випробування, тож його присутність на цій виставці була надзвичайно важливою для мене. Я марно намагалася зв'язатися з Фондом Гарінґа, тому це було найближче, що я могла отримати від Кіта.

Також Воргол, мій друг з Нью-Йорка, блискуче запропонував поставити на обкладинку суперечливий на той час колекційний альбом The Rolling Stones Sticky Fingers з Корі Тіппіном на обкладинці, знятим Енді Ворголом. Корі, якого я зустріла у Парижі кілька років тому однієї ночі, досі в моєму серці. Він підписав і присвятив альбом зі своїм любовним листом Енді. Вони обидва торік приїхали з Нью-Йорка, щоб відсвяткувати моє триріччя.

Любовні листи почалися з Антоніо Лопеса. Я зв'язалася з Полом Каранікасом, власником архіву Антоніо. Віннадіслав мені прекрасну добірку фотографій для моєїгала-вечірки, і це був миттєвий вибір, тому що однуз моделей я зустріла, коли вперше приїхала до Парижа,на вечірках і кабаре. Марі Франс була сумнозвісноювиконавицею в «Алькасарі» та інших паризьких закладах.Я зателефонувала їй і запитала, чи пам'ятає вона ту мить,а потім почула голос Антоніо, який просив мене передатиМарі прохання – написати йому любовного листа про тоймомент, про їхні стосунки, запечатати його поцілункомі побризкати парфумами.

Палома Пікассо написала Іву Сен-Лорану любовний лист на чотирьох сторінках, що супроводжував вишукану роботу Хіроші Танабі, натхненну скандальною колекцією Іва Сен-Лорана «Визволення 1970», на яку його й надихнула Палома. Хіроші – японський художник з Токіо. Я знаю його майже 30 років ще з Нью-Йорка. Бетті Катру також написала Іву любовну записку, яка супроводжувала портрет Іва Сен-Лорана – роботу 80-років культового нью-йоркського художника Дастіна Піттмана. Обидва листи такі різні, але емоційно однаково заряджені.

НА CATHERINE BABA: cукня, DUNDAS, взуття, LOUBOUTIN, колготи, GERBE, каблучка RED VENUS MIRROR RING, CATHERINE BABA для GRIPOIX, сережки PINK TASSLE, CATHERINE BABA, манжети, ELSA PERETTI для TIFFANY & CO. На фото: Victor Hanen, Adrien Beth, Yann Rodrigues, Tyrone Dylon, Violette Faure, Clement Dezelus, Rivolie, Florian Herland, Djay Louis Heel, Roma, Lena Seck, Rose Mihman, Avari

Маріса Беренсон написала прекрасного любовного листа Мішелю Гадді, Кейт Мосс – Девіду Сімсу, Сьюзі Бік Кейв – Домінік Іссерманн, Пет Клівленд – Річарду Бернстайну, Тільда Свінтон – Тіму Вокеру, а також Майклу Стайпу. Наомі Кемпбелл відповіла негайно і надіслала свого любовного листа хрещеному батькові Аззедіну Алаї та Тоні Вірамонту через Лондон.

Щоразу, коли я отримувала любовний лист, відчувала справжню любов та емоції, які резонували в кожних стосунках. Кожна робота – це також любовний лист художника до музи, а муза – це також художник у мистецтві. Виставка та колекція дуже заряджені сильними емоціями, це свято вічної любові та відданості.

Як ви урізноманітнюєте свій проєкт?

Все відбувається інтуїтивно, органічно. Творчий підхід пов'язаний із моїм бажанням продовжувати святкувати життя.

Про що мрієте сьогодні?

Мене переповнюють мрії, вони ясні та реальні. Найбільше я мрію про мир у всьому світі.

Поговорімо про мистецтво. Ким із митців ви захоплюєтеся найбільше і чому?

Я захоплююся багатьма митцями, особливо тими, хто залишається вірним собі й підносить нашу свідомість. Ненсі Кунард – одна з найвидатніших постатей, якою я захоплююся на багатьох рівнях: мені імпонує її поезія, її стиль життя, її активізм і натхнення.

Сукня, VALENTINO, каблучки CAT RING та QUATRE RING, BOUCHERON, каблучка та сережки PLUME DE PAON, BOUCHERON, взуття, LOUBOUTIN, колготи, GERBE, манжети та браслети RED DONUT, ELSA PERETTI для TIFFANY & CO.

Які твори мистецтва ви придбали для свого будинку?

Усі твори мистецтва, які я маю вдома, мені особисто подарували художники – приміром, Ірина Іонеско, Девід Лашапель тощо.

Поділіться своїм уявленням про красу. Яка вона – краса?

Краса – це все, що викликає емоції та пробуджує почуття натхнення, що активізує творчість.

У яких благодійних ініціативах на підтримку громадян України ви брали участь?

Першою була акція «Обери любов до України», а другою – допомога УВКБ ООН в Україні для біженців. Devotion був започаткований, на жаль, якраз перед початком війни. Це глибоко зачепило моє серце, оскільки я маю в Україні друзів.

Хто з українських дизайнерів вам подобається?

J`adooooooooore Ruslan Baginskiy!!! |

 

 

Інтерв’ю: ОЛЕКСІЙ НІЛОВ
Фото: ЕЛЛЕН ФОН УНВЕРТ
Стиль: КАТРІН БАБА
Продюсерка: ОЛЕКСАНДРА ЛЕМПЕРТ
Локація: MAXIM’S DE PARIS

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).