Ван Гог! Енді Воргол! Або як мода надихається культовим живописом

Тренды
18.04.2024
ПОДЕЛИТЬСЯ
Що відбувається, коли мода вступає в роман із мистецтвом? Їхні зіткнення призводять до несподіваних результатів, які нерідко назавжди закарбовувалися на сторінках фешн-історії. Воргол і Версаче, Мондріан й Сен-Лоран, Далі та Скіапареллі — згадуємо 7 разів, коли натхнення культовим живописом дизайнерами призвело до створення не менш виняткового одягу.
ПОДЕЛИТЬСЯ

Вінсент Ван Гог і Marni 

Стосунки моди й мистецтва вимірюються десятиліттями, тож, зрештою, і сьогодні дизайнери надихаються роботами видатних митців. Цього квітня акторка Гантер Шафер, зірка «Ейфорії» й приквелу «Голодних ігор», з’явилася на GQ Creativity Awards в сукні, натхненною однією з найвідоміших робіт художника Вінсента Ван Гога — «Зоряною ніччю» 1889 року. Створене італійським домом Marni, вбрання також виступило окремою артроботою: на звичайну світло-блакитну сукню було нанесено товсті мазки фарби, що дозволило створити тривимірний ефект.

Пабло Пікассо й MOSCHINO

З 2013 року по 2023 рік, коли Джеремі Скотт був креативним директором у Moschino, його період у модному домі відзначився справжнім польотом фантазії й уяви. Одна з його знакових колекцій — весна-літо 2020 — була натхненна творчістю видатного іспанця Пабло Пікассо. Твори засновника кубізму й лідера сюрреалізму, як-от «Букет миру» 1958-го, «Жінка з книгою» 1932-го та «Цар мінотаврів» 1958-го, знайшли своє відображення у грайливих сукнях з аплікацією, сюрреалістичних комбінезонах і вигадливих костюмах.

Ієронім Босх і Valentino

Фантастична, химерна й загадкова, та заразом найвідоміша робота художника Ієроніма Босха «Сад земних насолод» стала одним із джерел натхнення для колекції Valentino весна-літо 2017. Створений на початку XVI століття, цей триптих представника Північного Відродження знайшов своє відображення в принтах на напівпрозорих фентезійних сукнях. Зокрема, казкові тварини й рослини з картин прикрасили дизайни колекції, створеної тодішнім креативним директором П'єрпаоло Піччолі, знаним поціновувачем і дослідником доби Ренесансу.

Енді Воргол і Versace

Як говорив культовий дизайнер Джанні Версаче, зухвалий бунтівник із 90-х, його захоплення Енді Ворголом виникло під час перших поїздок до Нью-Йорка. Чим був для нього один із засновників попарту? Його італієць асоціював із жвавою мистецькою сценою, медійною проінформованістю та синтезом мистецтва з життям, як-от у студії художника «Фабриці», де збиралася нью-йоркська богема. Джанні Версаче вмів вишукано й заразом провокативно вплітати культурні референси у своїх колекціях, тож уже в його колекції весна-літо 1991 з’являються, зокрема, сукні з мотивами робіт Енді Воргола. Одна з них із зображенням пари Джеймса Діна й Мерилін Монро, в якій крокувала Наомі Кемпбелл, здобула статус культової.

Вінсент Ван Гог і Saint Laurent

«Я завжди захоплювався живописом», — казав культовий дизайнер Ів Сен-Лоран. «Цілком природно, що він надихав мене на створення моїх творінь». У колекції весна-літо 1988 він представив триб’ют Анрі Матіссу, Жоржу Браку, Пабло Пікассо та Вінсенту Ван Гогу. Одним із видатних елементів колекції став жакет, який представила Наомі Кемпбелл, натхненний картиною «Соняхи» Вінсента Ван Гога. Його деталі були настільки нюансованими у квітах із бісеру, леліток, стрічок й перлів, що вимагали понад шістсот годин ручної роботи. Майстерність виконання жакета зумовила його цінність  — у 2019 його продали на аукціоні Christie's за 382,000 євро.

Сальвадор Далі й Schiaparelli

Зліва направо: Ельза Скіапареллі й Сальвадор Далі; Волліс Сімпсон у сукні з лобстером

Окремий елемент геніальної сюрреалістичної спадщини дизайнерки Ельзи Скіапареллі — її безпосередні колаборації з видатними митцями. Серед них одна з найзнаменитіших — це співпраця з Сальвадором Далі, відомим результатом якої стало створення сукні з лобстером з нагоди весілля світської левиці Волліс Сімпсон і Едуарда VIII, колишнього британського короля. Далі намалював мотив лобстера, а потім його надрукували на шовковій сукні A-силуету з органзи. Білосніжне вечірнє вбрання майбутньої герцогині спричинило скандал, зокрема через фотографії Сесіла Бітона, адже «розташування» лобстерів мало еротичний характер.

Піт Мондріан і Saint Laurent

Говорячи про натхнення дизайнерів живописом, неможливо обійтися без згадки про сукню «Мондріан» Іва Сен-Лорана, натхненну роботою нідерландського абстракціоніста Піта Мондріана. Представлена в колекції осінь-зима 1965, вона відтворювала кольорові блоки з картини «Композиція II у червоному, синьому та жовтому» 1929 року. Як зазначають у музеї Іва Сен Лорана, ця сукня простого крою з геометричними лініями мала значний вплив на стосунки моди й мистецтва — тривимірне вбрання володіло такою ж силою, як і двовимірний твір. Сама ж колекція, знана як «Мондріан», мала беззаперечний успіх, завдяки осучасненому підходу дизайнера.

Читайте також: Король анімалістики: що зробив для моди Роберто Каваллі.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).