Українські зірки популяризують мову жестів в рамках проекту «Коли тиша заговорила»

Новости
20.04.2018
ПОДЕЛИТЬСЯ
В Україні розпочався масштабний проект, що має на меті привернути увагу до проблем людей із порушеннями слуху.
ПОДЕЛИТЬСЯ

33 українські зірки, серед яких Віра Брежнєва, Маша Єфросиніна, Катя Осадча, Анатолій Анатоліч, Юрій Горбунов, Дмитро Монатік і Андрій Хливнюк, взяли участь у фотосесії, що була проведена з метою популяризувати вивчення жестової мови. Це один із 10 проектів, які відбудуться в рамках ініціативи «Коли тиша заговорила», створеної громадською організацією «Відчуй».

Під час зйомки 33 літери жестової мови, якою в Україні говорять понад 223 тисяч людей, показували 33 відомі українці. Таким чином вони робили свій перший крок у вивченні жестової мови на знімальному майданчику, але багатьом тема втрати слуху була вже давно знайома.

«Слух, як правило, зникає непомітно. Ви просто робите трохи гучніше телевізор, десь перепитуєте, десь говорите голосніше, а потім прокидаєтеся одного ранку і розумієте, що ваше життя змінилося, — говорить засновник громадської організації «Відчуй» Андрій Пишний. — Я втратив слух у 34 роки і два роки вчився читати по губах, аби не загубити зв’язок зі світом, аби далі будувати кар’єру, аби пристосуватися до обставин і довести, що навіть без звуку ти можеш жити повноцінним життям. Ми створили всеукраїнський проект «Коли тиша заговорила» для того, щоб привернути увагу до необхідності перевірки слуху мільйонів українців. Це має бути масовим та обов’язковим явищем. І задля того, щоб сказати усім нечуючим та тим, хто втрачає слух: “Ми вас чуємо! Ми вас відчуваємо!”»

Виставка фотопроекту відбудеться в одній із київських галерей. Світлини також стануть основою освітніх плакатів, рекламної кампанії з популяризації жестової мови, благодійного календаря та інших матеріалів.

Окрім зіркового проекту, вже цього року для популяризації жестової мови з’являться дитячий комікс, освітні матеріали, відеопроект, соціальні експерименти за участі лідерів думок і відбудеться інклюзивний наметовий табір.

Нагадаємо, що «Відчуй» — це громадська організація, заснована Людмилою та Андрієм Пишними, яка з 2011 року системно займається допомогою та соціальною адаптацією людей з порушеннями слуху. За сім років діяльності ініціатива реалізувала понад 15 всеукраїнських проектів.

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ
ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).