В Музеї кіно Довженко-центру відкриється виставка українського кіноплакату 1920-30-х років

Новости
27.07.2020
ПОДЕЛИТЬСЯ
"Кричати! Кликати! Горіти!"
ПОДЕЛИТЬСЯ

30 липня в Музеї кіно Довженко-центру відкриється виставка українського кіноплакату 1920-30-х років "Кричати! Кликати! Горіти!". Глядачі вперше побачать близько 100 рідкісних кіноплакатів з фондів Відділу образотворчих мистецтв Інституту книгознавства НБУВ, створених українськими художниками до вітчизняних та зарубіжних кінокартин, що виходили у тогочасний прокат, — буклети, лібрето, листівки, рекламні аркуші в газетах та журналах 1920-30-х років, а також оригінальні фрагменти художніх фільмів.

Попри значні тиражі, що часом сягали 10 000 примірників, більшість плакатів збереглася у невеликій кількості, а деякі з них є чи не єдиним свідченням існування стрічок, що вважаються втраченими.

В часи активної радянської пропаганди 1920-30-х плакат мусив не лише задовольняти естетичні вимоги, а й "кричати, кликати, горіти" — привертати увагу, доносити потрібні повідомлення.

Назва виставки виникла зі статті "Наші кіноплакати" Ю. Миславського, опублікованої у журналі "Кіно" (1927): "Плакат мусить кричати, кликати вогнем своїх фарб, горіти яскравими плямами фарб, притягати різкими контрастами кольорів".

Директор Довженко-центру Іван Козленко розповів: "Мистецтво кіноплакату зародилося та сформувалося в Україні у 1920-х роках. Українізація, бум кіновиробництва ВУФКУ, створення навчальної бази при Київському художньому інституті сприяли появі цілої школи кінореклами. Саме кінореклама сьогодні дає уявлення про прокатну політику в Україні 1920-1930-х, про зміну стилів та ідеологічного навантаження. Виставка "Кричати! Кликати! Горіти!" розвиває одну із магістральних тем дебютної виставки Музею кіно Довженко-центру "ВУФКУ. Lost&Found" – реклама, графіка і дизайн в українському кінематографі, а також продовжує дослідження українського кіноплакату, втілене в альбомі Довженко-центру "Український кіноплакат 1920-х років".

Читайте также: Довженко-центр випускає в прокат збірку короткометражок "Українська нова хвиля — 2020"

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).