Театр, кіно та література: Що робити і що дивитись на фестивалі VianFest

Новини
26.10.2020
ПОДЕЛИТЬСЯ
З 26 по 31 жовтня у Довженко-центрі
ПОДЕЛИТЬСЯ

З 26 по 31 жовтня у Довженко-центрі відбудеться VianFest — фестиваль театру, кіно та літератури, присвячений культовому письменнику, поету, музиканту Борису Віану. У 2020 році виповнюється 100 років з дня його народження, тож до цієї нагоди, а також до Міжнародного дня франкофонії Посольство Швейцарії в Україні, Довженко-центр, ГогольFest, спільно із Французьким інститутом в Україні, підготували насичену програму, що знайомить із творчістю одного з найбільш ексцентричних митців-модерністів. 

Програма фестивалю

КІНО

Сцена 6, 6-й поверх Довженко-центру

Вхід на кожен показ – 60 грн.

Фільми демонструватимуться французькою мовою з українськими субтитрами.

26 жовтня, понеділок, 19:00

Фільм «Шумовиння днів» (L'écume des jours, 110 хв., реж. Шарль Бельмон, Франція, 1968).

Романтична історія Коліна та Хлої в барвистому сюрреалістичному світі, де з людей проростають квіти, а кімнати можуть самі змінювати розмір. Найвідоміший роман Віана «Шумовиння днів» дочекався своєї першої екранізації вже після смерті автора. Прем’єра стрічки відбулась на Венеційському кінофестивалі. Тоді ж таки, в 1960-х, нарешті розпочалася мода на Віана-письменника та розгадування секретів його літературного спадку.

Квитки можна придбати за посиланням.

27 жовтня, вівторок, 19:00

Фільм «Я прийду плюнути на ваші могили» (J'irai cracher sur vos tombes, 107 хв., реж. Мішель Ґаст, Франція, 1959).

Джо Грант прагне помститися провінційним расистам за вбивство свого брата. Для цього він приїздить в маленьке містечко, де ніхто не здогадується про його наміри. Стильний французький нуар знятий за «проклятим» бестселером Віана «Я прийду плюнути на ваші могили». На прем’єрному сеансі саме цього фільму у письменника зупинилося серце.

Квитки за посиланням

28 жовтня, середа, 19:00

Фільм «Прекрасний вік» (Le Bel âge, 100 хв., реж. П’єр Каст, Франція, 1960).

Молодий денді Жак, який переживає гіркий розрив з Олександрою, вирушає з друзями за місто. Проте спогади про його відносини наздоганяють його під час відпочинку. Останньою роллю Віана в кіно стала роль буржуа Бориса в фільмі його друга П’єра Каста «Прекрасний вік». Стрічка доповнює коротку акторську фільмографію Віана, де самобутня пластика та персональна харизма письменника проявилися не гірше за його тексти.

Квитки за посиланням

29 жовтня, четвер, 19:00

Фільм «Кіно Бориса Віана» (Le cinéma de Boris Vian, 52 хв., реж. Ясін Бедде, Олександр Ілаїр, Франція, 2010).

Захоплива документальна оповідь про відносини Бориса Віана та кінематографу. В фільмі використано кадри з рідкісних ранніх фільмів Віана-актора, де завдяки своїй нетиповій зовнішності письменник зображав то вампіра, то готичного кардинала. Розказано про вплив модерністської прози Бориса Віана на європейське кіно.

Квитки за посиланням

 ТЕАТР

30 та 31 жовтня, п'ятниця та субота, 19:00

Сцена 6, 6-й поверх Довженко-центру

Вистава «Для наших диких душ» (Україна — Швейцарія)

Режисер: Мадлен Бонгард

Виконавці: Мадлен Бонгард, Вікторія Донець, Томас Колер, Анастасія Перець, Ольга Богачевська, Юлія Лук’янець, Катерина Смірнова

Міждисциплінарна швейцарсько-українська театралізована вистава, вільна адаптація роману Бориса Віана (Вернона Саллівана) «І ми знищимо всіх потворних». Цей абсурдний та кумедний трилер, написаний у 1948 році, занурює головних героїв у поліцейське розслідування, що веде їх до викриття лабораторії божевільного лікаря, доктора Маркуса Шутца, який вирішив знищити всю потворність нашої планети, створивши клони «красивих» людей.

Вистава демонструється французькою та українською мовами з субтитрами.

Квитки: 30 жовтня та 31 жовтня.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИГИ

31 жовтня, субота, 16:00

Кінолекторій Музею кіно Довженко-центру (5-й поверх)

Подія на фейсбуці

Презентація українського перекладу еротично-кримінального роману Бориса Віана «І ми знищимо всіх потворних», який був здійснений видавництвом «Вавилонська бібліотека» за підтримки Програми сприяння видавничій справі «Сковорода» Посольства Франції та Французького інституту в Україні.

На вас чекає дискусія про головні теми творчості Бориса Віана, їхню актуальність, важливість толерантності та різноманітності, за участі акторки та авторки п'єси «Для наших диких душ», створеної за романом Мадлен Бонгард (Швейцарія), перекладачки роману Дарії Бібікової, продюсерки радіо «Культура» Ірини Славінської та письменника Андрія Куркова.

Мова дискусії — українська та французька, з послідовним перекладом.

Вхід на подію вільний, але через карантинні обмеження презентація та обговорення будуть проходити в камерній атмосфері. Якщо ви хочете взяти участь, заповніть форму реєстрації.

Подію також можна буде переглянути онлайн. 

ЛІТЕРАТУРА

Під час фестивалю у Довженко-центрі можна буде придбати 4 книги Бориса Віана, перекладені та видані українською мовою видавництвом «Вавилонська бібліотека» («Шумовиння днів», «Серцедер», «Осінь в Пекіні», «І ми знищимо всіх потворних»).

Читайте также: Как французский прозаик и поэт Борис Виан изменил кинематограф

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).