В The Naked Room відкриється виставка ескізів мозаїк українського монументального мистецтва

Новости
10.11.2020
ПОДЕЛИТЬСЯ
1960 — 80-х років
ПОДЕЛИТЬСЯ

13 листопада в галереї The Naked Room відкриється нова виставка щойно знайдених ескізів та проєктів до мозаїк та інших об'єктів українського монументального мистецтва 1960—80-х років. Більшість темпер, акварелей, колажів та малюнків будуть вперше виставлені публічно.

Серед ескізів монументального мистецтва зібрані разом роботи зіркових художників епохи, творча практика яких сформувала вигляд українських міст та сіл в ХХ сторіччі. Серед них Алла Горська, Григорій Довженко, Віктор Зарецький, Валентин Константінов, Лель Кузьмінков, Роман Кириченко, Степан Кириченко, Валерій Ламах, Іван Литовченко, Олександр Міловзоров, Олександр Ворона. 

Цей унікальний спадок зберігся завдяки родинам художників. Всі твори з виставки можливо придбати для власної колекції.

Більшість мозаїк була створена протягом останніх 30 років існування СРСР. Ці роботи замислювалися для прикраси публічного простору.

Деякі роботи, які будуть представлені на виставці, є офіційними макетами, за якими затверджували майбутній фінальний твір. Інші слугували інспірацією, вільною творчою штудією в процесі пошуку більшої форми.

Також в рамках виставки відбудеться презентація нової книги-путівника Ukraine. Art for Architecture. Soviet Modernist Mosaics 1960 to 1990. Для видання було розроблено 5 маршрутів і відібрано 121 об’єкт з приблизно 5 тисяч знайдених та відзнятих протягом останніх 7 років радянських мозаїк.

Про книгу, важливість збереження та вивчення монументального мистецтва розповідатимуть автори книги — дослідниця Поліна Байцим та фотограф Євген Нікіфоров. Книга доступна в книжковому корнері The Naked Books.

Постер до виставки від 3z studio натхненний ескізом до легендарного мозаїчного панно "Молода гвардія" (Краснодон, 1969) Горської, Зарецького та команди.

Виставка триватиме до 29 листопада.

Читайте также: История неофициального искусства Украины: 5 художников, которых должен знать каждый

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).