В Україні створили інтерактивну арт-гру про мисткинь-шістдесятниць

Новости
05.04.2021
ПОДЕЛИТЬСЯ
Проєкт "60. Втрачені скарби"
ПОДЕЛИТЬСЯ

В Україні представили інтерактивний онлайн-проєкт "60. Втрачені скарби", створений у рамках програми Українського інституту #UkraineEverywhere анімаційною асоціацією "УАніма".

Це онлайн арт-гра про найвідоміших українських мисткинь-шістдесятниць, яка покликана розповісти про унікальність українського руху шістдесятників у контексті світової культури. Гра створювалася на основі ґрунтовних досліджень та інтерв'ю з митцями-шістдесятниками, які поділилися своїми спогадами. Серед них — Алла Горська, Галина Севрук, Любов Панченко, Людмила Семикіна та Галина Зубченко.

"В різні історичні моменти, в різних країнах були свої герої-першопрохідці. Це і американські студенти, які виходили на протести проти війни у В'єтнамі, і  європейська молодь, що протестувала проти колоніальних імперій... Нелегко було і першим феміністкам на Заході і мисткиням-шістдесятницям в Україні.

Саме про це і розповідає наша арт-гра. Про незвичайних жінок, які жили у шістдесяті роки минулого століття, про українських жінок-художниць, які протистояли тоталітарній системі й боролися за свої права та можливість творити. У Радянському Союзі, завдяки "відлизі", шістдесятники бунтували в першу чергу на культурних теренах, але також їх об’єднувало національне питання. Поступове усвідомлення русифікації, маргіналізації української культури викликало активний спротив", — розповідають автори проєкту.

Наразі на сайті вже доступні перші дві серії — про Аллу Горську та Любов Панченко.

 

Читайте також: Одеться как: 6 образов художницы и дизайнера Глории Вандербильт, которые актуальны во все времена

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).