Президент підписав закон: В Україні заборонили використовувати пластикові пакети

Новини
07.06.2021
ПОДЕЛИТЬСЯ
Відтепер офіційно
ПОДЕЛИТЬСЯ

Верховна Рада України проголосувала майже конституційною більшістю голосів (297) за законопроєкт про заборону використання пластикових пакетів — тонких, надтонких та оксорозкладних. Через тиждень Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України".

"500 — стільки пакетів за рік використовує кожен українець. 20 хвилин — саме стільки, в середньому, ми користуємося пакетом. Понад 100 років — саме стільки один пакет розкладається. Декілька секунд — саме стільки потрібно часу, щоб підписати цей закон", — розповів глава держави під час виступу на Всеукраїнському форумі "Україна 30. Екологія".

Розповсюджувати їх буде заборонено в закладах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг як платно, так і безкоштовно.

Натомість можна буде використовувати біорозкладні пакети, що після використання (або викидання) розкладаються за участю мікроорганізмів на елементи природного походження. Такі пакети мають відповідати національним або європейським стандартам щодо утилізації — шляхом компостування або біорозкладання.

Закон набуде чинності з наступного дня після публікації. Але фактично почне працювати за дев'ять місяців. На порушників чекатимуть штрафи за розповсюдження пластикових пакетів (від 1,7 тис. грн до 17 тис. грн).

Закон має на меті покращити екологічну ситуацію і наблизити Україну до європейських стандартів: "Щороку кожен українець використовує близько 500 поліетиленових пакетів, у ЄС цей показник наближається в середньому до 90 пакетів", — йдеться в документі.

При цьому лише 6% цих пакетів віддають на переробку, решту просто викидають.

 

Читайте також: Всего 20 компаний в мире производят 55% пластиковых отходов на планете

ПОДЕЛИТЬСЯ
ВЕЩЬ ДНЯ
20.12.2023
ZARINA
Каблучка зі смарагдами в жовтому золоті. Колекція SKIFA
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).