"Кришталева стіна плачу": Марина Абрамович створює меморіал для Бабиного Яру. Перші фото

Новини
02.08.2021
ПОДЕЛИТЬСЯ
Найбільший у Європі
ПОДЕЛИТЬСЯ

6 жовтня 2021 року Україна вшановуватиме пам'ять загиблих у Бабиному Яру. З цієї нагоди буде відкритий новий меморіал, який спроєктувала художниця та перформер Марина Абрамович. Творчиня прилетіла до Києва з Нью-Йорка спеціально перед початком зведення соціального арт-об‘єкта. Про це повідомляє пресслужба Бабиного Яру на своїй сторінці у фейсбуці.

Меморіал "Кришталева стіна плачу" стане одним із найбільших об’єктів, які були зведені у Європі за останнє десятиліття. В його основі два матеріали: українське вугілля антрацит та бразильський кварц, який символізуватиме енергію, пануючу у Бабиному Яру. Кварц буде розташовуватися на трьох рівнях: біля голови, серця та живота людини. Планується, що відвідувати меморіал матимуть змогу одночасно 40 людей.

Марина Абрамович запевняє, що "Стіна" змусить замислитися не лише над трагічним минулим, а й над тим, що досі трапляється у сучасному світі – люди так і не перестали керуватися шаблонами та стереотипами. 

"У Бабиному Яру відчуваєш неймовірні емоції й великий сум, починаєш міркувати не лише про те, що сталося, з історичного погляду, але й про нашу людську природу. Чому ми, люди, маємо бути дикими? Чому ми маємо вбивати, катувати? Чому ділимо людей на "нас" і "їх"? Хто такі "вони" і хто такі "ми"? Ми всі – люди, але чому історія повторюється знову й знову? Коли ти йдеш до Бабиного Яру, починаєш уявляти тисячі й тисячі людей в одному місці та відчуваєш, ніби йдеш з ними", — ділиться переживаннями Марина. 

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).