Про самотність — не словом, а тілом: В Києві вперше представлять фізичну виставу Poslukh

Новини
27.09.2021
ПОДЕЛИТЬСЯ
Зрозуміти почуття через рухи акторів
ПОДЕЛИТЬСЯ

2 та 3 жовтня в Театрі драми та комедії на лівому березі відбудеться прем’єра фізичної вистави Poslukh. Центральною темою вистави є самотність та її можливі наслідки. Це режисерський дебют Христини Слободянюк, що реалізується командою proto produkciia, за підтримки Українського культурного фонду. Work in progres вистави було показано у 2019 році в Празі, а цього року повна версія вистави буде вперше представлена в Києві.

Poslukh — це вистава на межі фізичного та метафізичного театру. На сцені будуть всього три людини: акторка, мім та перформерка. Це три історії, що відбуваються паралельно у трьох ізольованих просторах: кімнатах, вимірах, поняттєвих системах. Три персонажі — особа, свідомість та дух — потрапляють в однакові умови, одночасно проживають трансформацію зовнішніх та внутрішніх конфліктів. Від кризи віри та духовності до відсутності вибору “бути чи не бути”. Від девальвації людини як особистості до усвідомлення абсурдності власного буття. Від відношення до світу як багаторівневої системи до пошуку власного поняття свободи. Це буде розповідь, розказана тілами, а не словами. Приходьте, прислухайтесь.

Робота над виставою почалась у 2019 році: авторки ідеї та засновниці творчого об’єднання “2/8” Христина Слободянюк та Іра Титаренко поставили собі питання відносин митця та суспільства, а також питання абсурдності буття та неможливості порозуміння між людьми взагалі, що призводить до почуття самотності та нерідко самогубства.

В листопаді 2019-го на базі Totem dance school відбувся показ work in progress вистави під назвою "В теплому куті". Через 3 місяці ще одна версія вистави в розробці була продемонстрована в Празі, в Studio Alta. Цього року вистава стала однією з 11 учасників від України в міжнародній програмі Perform Europe.

У 2021 році, за продюсування від proto produkciia та фінансової підтримки Українського культурного фонду, проєкт Poslukh буде реалізований повномасштабно. Саме зараз відбувається резиденція, на якій творча команда працює над створенням вистави. За цим процесом можна спостерігати в щоденнику вистави.

Христина Слободянюк, режисерка вистави: “На сцені будуть прості, живі люди, що бунтують та приймають, страждають та радіють, зневірюються та віднаходять нові сенси й орієнтири. Люди, що існують на межі вибору "бути чи не бути". Жонглюють словами та сенсами, знаходяться на грані між дійсністю та уявою, реальністю та вигадкою, тим, що існує, та бажаним станом речей”.

Читайте також: У Києві покажуть Phd-оперу "Про що мовчить Заратустра". Музику частково написав штучний інтелект

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).