Дивіться українську мультиплікацію 1920-х років: Довженко-центр розпочав серію онлайн-показів

Новини
27.10.2021
ПОДЕЛИТЬСЯ
Ранні українські авангардисти
ПОДЕЛИТЬСЯ

27 жовтня, у Всесвітній день аудіовізуальної спадщини, Довженко-центр розпочинає серію онлайн-показів «Відкритий архів». Програму відкриє анімаційна добірка «Мультагітпроп» (1927-1930) з музикою від DJ U-Ra та Anton Baybakov.



Коротко програму представить один із найтитулованіших сучасних режисерів-мультиплікаторів — Микита Лиськов. У «Мультагітпроп» увійшли одні з найперших анімаційних фільмів України виробництва ВУФКУ (Всеукраїнське фотокіноуправління). Деякі з них представляють собою рекламу майбутніх фільмів, інші — слугують матеріалом для виховання громадян.

1926 року ВУФКУ (Всеукраїнське фотокіноуправління) заснувало Центральну мультиплікаційну майстерню на чолі з мультиплікаторами-новаторами В’ячеславом Левандовським та Володимиром Дев’ятніним, які невдовзі стали піонерами радянської мультиплікації, а в 1927 році створили перші українські мультфільми «Українізація» та «Казка про солом’яного бичка» (1927). 

Ці перші стрічки не збереглися, однак дивом вціліли агітаційні та рекламні «мультиплікати» на теми роззброєння, соціалістичного будівництва, бюрократизму тощо, створені на базі Кінотехнікуму ВУФКУ в 1927-1930 роках.

Позначені впливом конструктивізму, ранні українські авангардистські мультфільми 1920-х років були полем не тільки для художнього, але й для технологічного експерименту, в якому народжувались такі дивовижні технічні відкриття, як винайдений В’ячеславом Левандовським автоматичний олівець — далекий передвісник комп’ютерної анімації.

Тут ви побачите буржуїв Ліги націй у костюмах янголів, що закликають до загального роззброєння, ворога радянського народу — прогульника, оду гідроелектростанції, екологічний ролик про папір, психоделічний парад музичних інструментів, костюмів, скульптур та багато іншого.


Добірка «Мультагітпроп» доступна на сайті Довженко-центру протягом двох тижнів:

— «Дніпрельстан» (1927), реж. Євген Макаров
— Анонс фільму «Одинадцятий» (1927), реж. Євген Макаров
— Анонс фільму «Проданий апетит» (1927)
— «Держпозика» (1928), реж. Євген Макаров
— «Казка про загальне роззброєння» (1929), реж. Михайло Войцман
— «Прогульник» (1929), реж. Яків Ройтман
— «Бережіть папір» (1929), реж. Яків Ройтман
— «Палац мистецтв СРСР», (1930), реж. Микола Ходатаєв (?).

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).