7 цікавих модних колаборацій

Тренды
05.01.2022
ТЕКСТ: Антон Єременко
ПОДЕЛИТЬСЯ
Різних часів
ПОДЕЛИТЬСЯ

Дизайнери доволі часто залучають художників до роботи над колекціями одягу, декорацій для шоу, створення рекламних кампаній і багатьох інших активностей брендів. Пропонуємо згадати тих, кого індустрія моди полюбила особливо сильно та досі створює спільні колаборації.

Наприкінці серпня ювелірний Дім Tiffany оприлюднив рекламну кампанію, героями якої стали співачка Бейонсе та її чоловік репер Джей Зі. На світлині зірка демонструє жовтий діамант вагою 128,54 карата, який до цього носили лише Одрі Хепберн та Леді Гага. Але найцікавіший той факт, що Бейонсе із Джеєм Зі позують на фоні досі небаченої роботи американського художника Жан-Мішеля Баскії.  З 1982 року робота, що отримала назву Equals Pi, перебувала у власності приватного колекціонера. Втім, через специфічний відтінок блакитного кольору, створеного з яєць вільшанки та схожого на брендовий колір Tiffany Blue, компанія вирішила придбати роботу. «Ми не маємо жодного документа, який би стверджував, що художник створив картину для Tiffany», – сказав Олександр Арно, віцепрезидент Tiffany. – «Проте ми знаємо, що він обожнював Нью-Йорк, любив розкіш і ювелірні вироби. Я припускаю, що картина не випадкова. Колір настільки специфічний, що він має бути якоюсь даниною».

Творчість Жан-Мішеля неодноразово ставала інспірацією для багатьох брендів і створення проєктів різних масштабів. Наприклад, у мене досі є шкарпетки відомого бренду Stance із зображенням елементу роботи Баскії, і таких співпраць з 1988 року, коли художника не стало, було безліч. Цікаво, що друзі Жан-Мішеля, художники Енді Воргол та Кіт Гарінґ, теж із плеяди американських художників, чиї роботи тиражувалися на одязі і продовжують це робити. Наприклад, H&M цього року представили капсульну колекцію, присвячену творчості Кіта Гарінга, а в 2018-му під керівництвом дизайнера Рафа Сімонса американський бренд Calvin Klein створив колекцію з принтами робіт Енді Воргола. Варто відзначити, що Раф досить часто використовує роботи художників для своїх колекцій. Цей прийом він використовував для всіх модних брендів, з якими працював. Одним із його улюбленців є американський художник Стерлінг Рубі. Перша спільна робота митців народилася у 2009 році, коли Сімонс створив колекцію деніму з бавовни, яку знебарвив Рубі. У 2012 році дизайнер використав декілька робіт свого друга для створення першої кутюрної колекції Dior. Для цієї колаборації він навіть тиснув на виробників тканини, щоб передача кольору на полотні відповідала відтінкам оригіналу. Через рік Сімонс та Рубі створили спільну колекцію вже для власного бренду дизайнера, і вона вийшла під спільним лого Raf Simons х Sterling Ruby. 

«Ця унікальна колекція, народжена з довгої дружби, взаємного захоплення та бажання обох людей експериментувати з креативним процесом, буде перетворена на повноцінний чоловічий гардероб, який поєднує в собі агресивний формалізм художника Стерлінга Рубі з постійним пошуком інноваційних рішень у світі чоловічої моди», – такою була заява дизайнера. Пізніше їх співпраця продовжилася для бренду Calvin Klein. У 2019 році Стерлінг запустив власний бренд жіночого та чоловічого одягу й аксесуарів, які він створює на основі власного творчого доробку.

За допомогою особистого бренду художник хоче дослідити психологічну складову моди. «Мене завжди цікавила поведінка людей, яка змінюється разом із одягом, – розповів Рубі. – Багато років я вивчав одяг за допомогою думок, почуттів та рухів». Ще одним улюбленцем світу моди без сумніву можна назвати американського скульптора-концептуаліста Даніеля Аршама. Нещодавно він декілька сезонів поспіль співпрацював з французьким Домом Dior, створюючи декорації для одного шоу, а також колекції аксесуарів для чоловічої лінії бренду, що відповідали естетиці художника. Мінімалістичний стиль митця також вподобав бренд Tiffany, з яким вони спільно створили ексклюзивне лімітоване паковання для прикрас – багатошаровий бокс у вигляді ящиків, в яких перевозять витвори мистецтв.

На мою думку, лідером за кількістю гучних спільних колекцій з художниками є французький Дім моди Louis Vuitton. З 1980-х років він співпрацював із Сезаром, Солом Левіттом і Олів’є Дебре. Однак за часів роботи Марка Джейкобса бренд вивів роботу з художниками на зовсім новий рівень. Першим у 2001 році став Стівен Спрауз. Його графіті покрили всі моделі сумок відомого бренду. Для Спрауза це було не перше зіткнення в роботі зі світом моди. У 80-ті він випускав свою лінійку одягу. «У нього було бажання підняти на рівень вище те, що він бачив на вулицях, – пояснює Джейкобс. – При цьому Спрауз робив усе з дуже гарних та дорогих матеріалів». Цікаво, що Енді Воргол був похований саме у костюмі від Спрауза. Пізніше, в 2008-му, Louis Vuitton знову випустять колекцію сумок з його принтами – як данину його пам’яті.  За рік до того, у 2007-му, Джейкобс представив колекцію з образами медсестер, на яку його надихнула серія однойменних робіт Річарда Принса.

Показ пройшов у фінальний день виставки художника в Нью-Йорку в Музеї Гуггенхайма. Крім того, Принс працював над створенням колекції сумок і намалював власну версію лого для модного Дому. Сумки продавали лімітованим накладом лише VIP-клієнтам. Проте це лише декілька прикладів із довжелезного списку співпраць. У різні роки Louis Vuitton створювали проєкти різних масштабів з Такасі Муракамі, Яйої Кусамою, Джефом Кунсом, Дем’єном Герстом, Даніелем Бюреном, Джейком та Діносом Чепменами, Сільві Флері, Ванессою Бікрофт, і цей перелік можна продовжувати.

До речі, Бікрофт – справжня подруга Каньє Уеста, нещодавно вона стала режисеркой одразу кількох його опер та модних шоу. А крім спільної роботи з Louis Vuitton створила капсульну колекцію з Valentino та співпрацювала з Saint Laurent. Вона вже давно закріпила за собою славу однієї з найпрогресивніших концептуальних художниць нашого часу. Одна з останніх колаборацій модного Дому Dior, який впродовж своєї довгої історії нерідко звертався до світу мистецтва, – це спільна робота над колекційною сумкою з китайським художником Сун Дуном. Спеціально для французького бренду він розробив дизайн сумки у межах п’ятого видання проєкту Dior Lady Art.

Також у 2021 році цікавий проєкт представили японський художник Йосітомо Нара та Стелла Маккартні. Вони об’єднали зусилля для створення капсульної унісекс-колекції сезону під назвою We are Punks. Колекції, створені дизайнерами разом із художниками, завжди привертають багато уваги, адже виникає справжня синергія кількох естетик, що мають шанс об’єднатись у зовсім нове мистецтво. Тому їх чекаємо, намагаємось колекціонувати та передавати у спадок. Це справжній подвійний ефект.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).