Приватна бібліотека: 8 книжкових новинок зими

Lifestyle
18.01.2022
ТЕКСТ: Юрій Овчинніков, Андрій Онищенко, Валерія Дідковська
Для довгих та теплих вечорів
ПОДЕЛИТЬСЯ

Якщо літо – період кишенькових видань, зручних для подорожей та читання на відпочинку, то зима – час для великих книг та неспішного розглядання зображень у домашньому затишку. Цього сезону ми підготували добірку про мистецтво центру та периферіiї, про естетичні резиденціiї та величні руїни. серцем переліку є фотокниги: зухвала фотографія гельмута ньютона, ніжні світлини Девіда Лінча та історія справжньоiї любові до собак від Брюса Вебера. 

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ

MOVIE THEATERS BY YVES MARCHAND, ROMAIN MEFFRE, ROSS MELNICK

Prestel

Дата виходу: 25 січня

Німецький архітектор Альберт Шпеєр сформулював так звану теорію «цінності руїн». Згідно з нею архітектори мають планувати будівлі таким чином, аби руїни, що лишаються від них, служили знаком величі епохи та натхненням для поколінь майбутнього, на штиб давньоримських пам’яток. Фотографічний дует Іва Маршанда та Романа Меффре найкращим чином підтверджує це у своїх роботах. Подорожуючи світом, вони знімають зруйновані й закинуті будівлі, що відображають утопічні сподівання та велич епохи їх створення. Нова книга дуету присвячена американським кінотеатрам. Побудовані на початку ХХ сторіччя, ці будівлі вражають багатоманіттям стилів – неоренесанс і неоготика, модерн і Баугауз. І хоча славні часи палаців дозвілля минули, пошарпана фарба, облізлі оксамитові крісла та відпалі шматки вапна досі зберігають пам’ять про гучні кінопрем’єри золотого періоду Голлівуду.

ALL-AMERICAN ADS OF THE 60S

Taschen

Дата виходу: 10 лютого

Американські 60-ті – яскраві економічні перспективи, висадка на Місяць і переддень сексуальної революції. Рекламні оголошення цієї епохи відображали роки технологічних звершень, формуючи нову віху в масовій культурі. Сприяють цьому і поява нових автомобілів, і будівництво автострад, і демографічний вибух, і стрімке поширення телебачення. Рекламодавці налагоджують зв’язок із новою авдиторією – все сучаснішою та динамічнішою, а індустрія переживає творчу революцію: саме в 60-х остаточно сформувався ринок реклами в США – його ключові тренди та особливості розвитку. Колекція друкованої реклами, відібрана на сторінках All-American Ads, досліджує багатогранний світ Америки 60-х, дозволяючи відчути атмосферу важливого етапу в становленні американської масової культури.

HELMUT NEWTON. LEGACY

Taschen

Дата виходу: 2 листопада

Роботи Гельмута Ньютона, що охоплюють понад п'ять десятиліть, не піддаються класифікації. Його фотопроекти не лише унікальні, а й практично не мають собі рівних за розмахом. Творчість Ньютона виходить за рамки жанрів, привносячи елегантність та стиль у портретну фотографію. Опанувавши це мистецтво на початку своєї кар'єри, Ньютон незмінно виходив за рамки стандартної практики, стираючи межі між реальністью та ілюзією.

Доповнюючи традиційний наратив, його роботи наповнені не тільки розкішшю та тонкою спокусою, але й містять культурні посилання та дивовижне почуття гумору. Legacy знову відкриває читачеві одні з найвідоміших робіт Гельмута Ньютона, демонструючи їхні основні риси та безперечний вплив фотографа на образотворче мистецтво, який він чинить і донині.

DIGITAL NUDES BY DAVID LYNCH

Publication Fondation Cartier Pour L’Art Contemporain, Paris

Дата виходу: 22 січня

Девід Лінч – режисер і натхненний оратор, експериментує з усіма формами творчості: музика та саунд-продакшн, письмо та блогерство, живопис і фотографія. Творчість присутня в усьому, що робить Лінч, й формує неповтор- ний стиль автора. З 2007 року почалася тривала співпраця Девіда Лінча з паризьким центром сучасного мистецтва Fondation Cartier, де спершу була показана живописна серія художника, а в 2017 році опублікована перша збірка аналогової фотографії Nudes. Наприкінці року виходить друге видання – Digital Nudes, що збирає серію цифрових кольорових знімків. Камера Девіда Лінча направлена на жіноче тіло, досліджуючи його крок за кроком: в вигинах, переливах і кольорах. Пейзажі тіла, сформовані світлом і тінню, часто набувають абстрактних форм і повні чуттєвого гуманізму. Пошматовані на фрагменти та сюжети, фотографії створюють темп і настрій Лінчевих кінострічок.

VASILY KANDINSKY: AROUND THE CIRCLE

Guggenheim Museum

Дата виходу: 7 грудня

«Навколо кола» – каталог до однойменного виставкового проекту, присвяченого Василю Кандинському. Він стартував у жовтні в музеї Гуггенхайма в Нью-Йорку та продовжиться аж до вересня 2022 року. Ретроспективний проект побудований в протилежному напрямі: розпочинаючи пізніми абстрактними полотнами, зробленими в Франції, експозиція змінюється спіральними залами музею від викладання в Баугаузі та ВХУТЕМАСі до раннього мюнхенського періоду творчості Кандинського. Митець постійно реагував на ситуацію довкола, розробляючи нові форми звернення до духовного в своєму мистецтві. З великої колекції Кандинського куратори відібрали в книгу репродукції картин, акварелей та ксилографій, аби чітко розкрити неповторний стиль художника, що зберігався попри спроби вирватися за предметну матеріальність світу.

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ

THE GOLDEN RETRIEVER PHOTOGRAPHIC SOCIETY BY BRUCE WEBER

Taschen

Дата виходу: 10 листопада

Чорно-білі портрети – риса фотографій Брюса Вебера, американського фотографа, режисера та новатора в області зйомки чоловічої моди. Мінімум деталей у кадрі – і нічого не відволікає глядача від центрального об’єкта. Таку ж манеру фотограф використав для альбома The Golden Re triever Photographic Society – першої колекції фотографій собак, зібраної за роки професійної діяльності. Вебер підкреслює близький зв’язок людини та тварини, демонструючи, як вона підживлює творчість і приносить радість у життя. Протягом п’яти десятиліть золотисті ретривери були постійними супутниками натхнення Вебера. Щирі почуття очевидні на кожній сторінці видання та дають змогу кожному з його шанувальників потрапити до особистого світу фотографа.

GROUP DYNAMICS: COLLECTIVES OF THE MODERNIST PERIOD

Hatje Cantz

Дата виходу: 24 січня

Касабланка, Бомбей (Мумбаї), Кіото, Буенос-Айрес, Пекін і Лахор – у XX сторіччі художники усього світу об’єднувалися в колективи. Тенденція працювати однодумцям у групах та підтримувати одне одного – універсальна. Разом простіше опрацьовувати естетичні методи, обговорювати художні проблеми, встановлювати політичні цілі та утопічне бачення майбутнього, тож не дивно, що творчість набуває різних форм залежно від часу та куточка світу. «Групова динаміка – колективи епохи модернізму» – книга та виставка, що розглядає периферійні художні колективи, розповідає про їх появу, еволюцію та взаємодію з локальними суспільствами та культурами перед карколомними змінами. Автори проєкту спеціально обирають період від 1910-х до 1980-х – пізню кульмінацію європейського колоніального панування та його руйнування в формі боротьби за незалежність.

SELECTION: ART, ARCHITECTURE AND DESIGN FROM THE COLLECTION OF RONNIE SASSOON BY PHILIPPE VERGNE , RONNIE SASSOON

August Editions

Дата виходу: 1 березня

Ронні Сассун – дослідниця мистецтва, колекціонерка та дизайнерка. Основу її колекції складають приклади сучасного мистецтва 1960-70-х років: роботи творчих колективів Group Zero та Arte Povera. Окрім того, Ронні опікується реконструкцією та збереженням будівель – пам’ятників архітектурного модернізму: «Дім Левіт» Річарда Нойтри в Лос-Анджелесі, «Дім Стіллман II» Марселя Бреєра в Коннектикуті та культовий лофт Діна та Кегліка в Сохо, Нью-Йорк. Нова книга присвячена витонченому та досконалому смаку Ронні, яка створює дивовижні інтер’єри, інтегруючи різноманітні елементи колекції: мистецтво, дизайн, архітектуру та колір (або його відсутність) – що в поєднанні дають неочікувані естетичні рішення. Ця книга – про вибірковий спосіб життя, що в кожному кроці спрямоване до перевтілення навколишнього світу в щось прекрасне.

 

Читайте також: 

Все, що потрібно знати про зимовий номер L'Officiel Hommes UA

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).