Золота лихоманка: Як NFT захопив світовий ринок моди

Искусство
10.02.2022
ТЕКСТ: Антон Єременко
ПОДЕЛИТЬСЯ
Нова тенденція, яка залишиться з нами надовго
ПОДЕЛИТЬСЯ

2021-й пройшов під знаком цифрової моди у різних її проявах. Digital-інфлюенсери, колекції одягу онлайн, нові маркетплейси та доповнена реальність – схоже, цей напрям індустрії прийшов до бажання колекціонувати віртуальні зразки одягу, а ми розбираємось, як у цьому допомагає NFT-технологія.

Пам’ятаю, як у кутюрній колекції Рафа Сімонса для Dior з’явилися розшиті кросівки. Тоді вся модна преса рясніла заголовками про те, як легендарний французький Дім скотився до того, що почав використовувати подібне взуття у своїх шоу. І начхати, що це були унікальні творіння, які потім коштували по 900 доларів за пару. Наступного сезону цей самий трюк повторив Карл Лагерфельд для Chanel – і всі заговорили про те, що кросівки в моді вже не нонсенс, а нова тенденція. За кілька років цей тренд перевів кросівки, які раніше випускали лише спортивні бренди, до обов’язкової категорії товару для fashion-ринку.

Схожа історія цього року відбувається з NFT-технологією (non-fungible token – записати у цифровій книзі, яка називається блокчейном) та її взаємодією з модною індустрією. За один рік бренд Dolсe&Gabbana продав NFT-одягу на 6 мільйонів доларів, бренд Overpriced. ТМ продав цифрову копію худі за 26 тисяч доларів, а компанія RTFKT – цифрову куртку за 125 тисяч доларів. Але це ще не все: Burberry у співпраці з Mythical Games створили свій перший NFT, розміщений у Blankos Block Party.

Для невтаємничених: Blankos Block Party – багатокористувацька гра для вечірок з цифровими вініловими іграшками (що називаються Blankos), які живуть на блокчейні. А Louis Vuitton до 200-річчя від дня народження засновника створили гру Louis the Game, в яку впровадили 30 NFT-товарів, створених у співпраці з художником Beeple, який прославився тим, що продав свій цифровий колаж за 69,3 мільйона доларів. Показово, що NFT з цієї гри можна лише колекціонувати та не можна продавати. Свій NFT у вигляді фільму випустив бренд Gucci.

Як ми бачимо, почалася справжня золота лихоманка щодо використання й імплементації цієї технології у свою роботу. «Мода та NFT – два напрями, які здатні породити новий великий ринок цифрових товарів. Це однаково стосується як сегмента товарів класу люкс, так і масмаркету. Насамперед це моя особиста думка, адаптація в люксовому сегменті починається з перетину фізичного продукту та його цифрового аналога. Чудовий приклад – розпродаж Dolce&Gabbana, під час якого кутюрну колекцію, котра сама по собі є ексклюзивним продуктом, продавали за високими стартовими (а згодом і фінальними) цінами. Вартість однієї з речей (корони) сягнула 1,3 мільйона доларів.

Великим компаніям простіше адаптувати нову технологію та модель для своєї роботи через унікальні та дуже дорогі продукти, тому що кутюр завжди був унікальним, як і  NFT»,  – розповідає підприємниця і співзасновниця DressX Наталія Моденова.

Таку ж позицію поділяє Дарія Шаповалова, ідейна натхненниця та співзасновниця DressX: «Я глибоко вірю в цифрову моду і вважаю, що кожен бренд матиме таку категорію, як віртуальний одяг, який вони будуть впроваджувати в ігри чи продавати як NFT або масовий digital-одяг, як це відбувається зараз на DressX.com. Віртуальний одяг у NFT-форматі можна порівняти з кутюром, напевно, всі бачили NFT-розпродаж одягу Dolce&Gabbana. На DressX ми також створимо маркетплейс NFT-товарів, щоб дизайнери разом з нами могли створювати  унікальні колекції, котрі будуть верифікуватися за допомогою блокчейн-технології, і люди, які купують ці речі, матимуть можливість їх перепродажу. Крім того, ми дамо можливість людям користуватися цими вбраннями, вдягаючи їх у віртуальній та доповненій реальностях, під час відеодзвінків і створення контенту».

Продумуючи розвиток технологій, ніхто більше не обмежується сегментацією ринку чи іншими штучними рамками. Будь-яке використання технології може бути застосоване як у моді, так і в іграх, мистецтві та інших галузях. «Модна індустрія не закінчується на люксових брендах, як і цифрова мода не закінчується на NFT. З’явилося багато варіантів використан-ня NFT-технологій у доповненій реальності (AR – Augmented reality), в яку ми дуже віримо. Що дозволить одягати віртуальний одяг в AR у режимі реального часу, і це не буде фільтром у Instagram, який зможуть спробувати всі охочі. Цей продукт буде унікально вашим, і тільки ви зможете його використо-вувати, створюючи свій власний стиль у цифровому просторі.

AR-fashion-NFT – новий продукт, яким зможе користуватися велика кількість людей, на відміну від кутюрної моделі (як було з Dolce&Gabbana). Ми вже створювали пробні варіанти такого продукту. DressX розробив і надав можливість використовувати AR для цифрового NFT-варіанта сукні Balmain з вогненним ефектом, проданої майже за десять тисяч доларів, що існує лише у цифровому вигляді без фізичного аналога», – доповнює Наталія Моденова.

Якщо узагальнити, то для NFT та моди є два шляхи розвитку: унікальні кутюрні вбрання і товари, а також демократизація висококласних продуктів (відкриття нових категорій товарів entry-price-point). Багато марок живуть і заробляють саме завдяки другій позиції (парфуми, косметика, футболки та поло).

Звичайно, не варто ігнорувати можливість імплементації NFT в аналоговий одяг. Нещодавно Hugo Boss випустили лімітовану колекцію курток і бомберів, в яку вшили спеціальні QR-коди, що дають право власникам цього одягу отримати свої унікальні NFT-копії таких товарів. Модель поки що перебуває в зародковому стані та дозволяє лише розважити покупців, не даючи можливості використовувати потім ці NFT.

«Кожна людина в майбутньому матиме свій цифровий гардероб, який складатиметься з NFT-товарів. З цього гардероба можна буде продати або подарувати речі, обмінятися ними, але крім того, можна буде відстежити всю історію кожного товару та зрозуміти, хто тепер є його власником. Так само, як це відбувається зараз у реальному світі. Подібний гардероб можна буде використовувати у віртуальній і доповненій реальностях, при відеодзвінках та у соціальних мережах, іграх і віртуальних конференціях», – каже Наталія.

Український креативний клас також освоює технологію NFT. Наприклад, арттандем Synchrodogs готує до виходу проєкт The Point of No Return, над яким вони працюють із трьома 3D-художниками, двома 3D-аніматорами та кількома студіями, які забезпечують технічну підтримку різних процесів. Мені дуже цікаво побачити, що вийде з цієї серії віртуальних артробіт. Але ще цікавіше, куди заведе можливість збирати, зберігати та розпоряджатися своїм цифровим гардеробом, який можна створити за допомогою NFT.

Читайте також: Hermès подали в суд на художника, создавшего NFT-сумки Birkin

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).