Перша леді України Олена Зеленська опублікувала відкритий лист до глобальних ЗМІ

Новини
08.03.2022
ПОДЕЛИТЬСЯ
У відповідь на численні запити на інтерв’ю
ПОДЕЛИТЬСЯ

Читайте повний текст відкритого листа Олени Зеленської до представників світових ЗМІ, який перша леді України опублікувала у своєму інстаграмі:

"До мене зараз звертаються представники ЗМІ з усього світу з проханням про інтерв’ю. 

Хочу відповісти цим листом одразу всім. Це моє свідчення з України. У те, що відбулося, неможливо було повірити ще трохи більше тижня тому. Моя країна була мирною, а мегаполіси, міста й села були сповнені звичного життя.  24 лютого ми прокинулися з оголошенням початку війни. Український кордон перетнули танки, у наш простір увірвалися літаки. Міста оточили ракетні установки.

Я свідчу: попри запевнення пропагандистів Кремля, які називають це вторгнення «спецоперацією», – це вбивство мирних людей! Найстрашніше читати про жертв серед дітей. Про восьмирічну Алісу, яка загинула на вулиці Охтирки, – дідусь намагався прикрити її своїм тілом. Або про Поліну з Києва, яка загинула від обстрілу разом із батьками. Про 14-річного Арсенія... У колись мирному передмісті столиці осколок поцілив хлопчику в голову, а швидка просто не змогла доїхати під вогнем.  

Коли Росія вкотре скаже, що «не веде війну проти мирного населення», я назву ці імена найпершими. Я свідчу: наші жінки та діти тепер живуть у бомбосховищах та підвалах. Ви, певне, бачили ці знімки з київського та харківського метро, де люди лежать долі разом із малечею та домашніми улюбленцями. Для когось – ефектні кадри, але для українців уже тиждень це нова страшна реальність. Є міста, у яких сім’ї не можуть вийти з бомбосховищ по кілька діб.

Наші діти вчать у підвалах уроки. І народжуються там, бо під землю мусили переміститися пологові будинки. Перша дитина війни, яка побачила не мирне небо, а бетонну стелю підвалу, з’явилася на світ у першу добу вторгнення. Тепер малюків, які у своєму житті ще не знали миру, вже кілька десятків.

Я свідчу: ця війна ведеться проти мирного населення не тільки обстрілами: люди, які залежать від постійного лікування та догляду, не можуть їх якісно отримати. Чи легко колоти інсулін у підвалі? А дістати під обстрілами ліки від астми? Не кажучи вже про тисячі онкопацієнтів, для яких відклалися життєво важливі хіміотерапія та опромінення", — розповідає Олена. Далі текст продовжився картинками, адже формат інстаграму не дає можливості опублікувати одразу таку велику кількість символів. 

Читайте також: Андрій Шевченко не зміг стримати сліз, розповідаючи про війну в ефірі італійського телебачення

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).