"Мене дуже надихнула сила українців": Французький художник JR розповів про зйомки обкладинки Time у Львові під час війни

Интервью
18.03.2022
ПОДЕЛИТЬСЯ
Мистецтво закликає до миру
ПОДЕЛИТЬСЯ

Новий випуск американського видання Time вийшов з двома обкладинками — обидві присвячені Україні.

Першу, інтерактивну, створив відомий французький художник JR, який завжди підписується псевдонімом. Для цього він спеціально приїхав до Львова, за особистим запрошенням українського художника Вови Манжоса (Waone).

Waone: "Я спостерігав за тим, як світ підтримує Україну: селебріті, політики, актори, художники… серед останніх я чекав саме на JR. Багато з тих знаменитостей, з якими товаришує JR, активно висловлювали свою підтримку Україні. Але день за днем я не бачив жодного посту чи сторіс у нього щодо його позиції стосовно війни в Україні. Так співпало, що мені зателефонував один народний депутат (Гео Лерос) і озвучив ідею проєкту JR у Києві. Я відразу написав художнику, — розповідає Вова. — Ми з ним знайомі вже багато років, інколи спілкуємось, обмінюємось роботами, але в реальному житті ми ніколи не зустрічались. Іншим я не писав, бо вони мені писали перші, висловлювали свою підтримку і бажання всіляко допомогти. Автор ідеї обкладинки — сам JR. Він мені зателефонував, розповів про ідею і поцікавився, що я про це думаю".

JR: "Як і усі, я лише слідкував за всіма подіями в Україні через соцмережі та новини. Мені також писали люди з України у приватні повідомлення, серед них був мій друг, художник Вова. Він пропонував мені зробити репости тієї чи іншої інформації, я не знав, що саме репостити, тож вирішив, що мені треба приїхати самому. У Львові я провів 7 днів, поки ми готували та друкували зображення. Як і багато інших людей, я не знав, як допомогти, як бути корисним, тож вирішив зробити на свій манер — крізь мистецтво. Знаю, що це небагато, але це спосіб говорити зі світом, привернути увагу до війни в Україні".

 
 
 
Посмотреть эту публикацию в Instagram
 
 
 

Публикация от JR (@jr)

5-річна дівчинка Валерія, зображена на обкладинці, родом із Кривого Рогу (так само як і президент Володимир Зеленський). Її фото зробив український фотограф Артем Юрченко на кордоні з Польщею, куди дівчинка змушена була тікати від війни разом із близькими. Далі JR використав це фото як основу для своєї роботи – величезне надруковане полотно натягнули волонтери (з організацією та логістикою допомагала команда Don’t take fake) на центральній площі у Львові, біля Національного академічного театру опери й балету. І знов сфотографували, але вже з дрону, на висоті 45 м від землі.

JR: "Я хотів показати суть війни через посмішку дитини. Щодня літаки з неба бомблять вибірково та навмисне, по містах та будівлях з мирним населенням. Це зображення для того, щоб окупанти побачили, кого ж насправді вони вбивають. Найбільший жах полягає у тому, що діти – це лише діти. Вони не розуміють, що таке війна і чому вона відбувається. В дітей є лише страх за себе та своїх батьків. Коли видається момент, вони попри все усміхаються та грають. Я попросив фотографа Артема, якого зустрів на кордоні, прислати мені фото радісної дитини, яке він зробив під час війни. Тож він надіслав мені фотографію цієї дівчинки".

JR вперше відвідав Україну особисто, але зізнався, що має багато знайомих родом звідси.

"Звичайно, мені було страшно їхати до країни, де діюча війна, — розповідає художник, — але потім, коли ми робили цей проєкт із сотнею волонтерів, це був момент спокою та миру всередині, момент великої єдності задля того, щоб бути почутим у світі. Звичайно, що мої емоції та той страх, який я відчував, неможливо порівнювати з тим, що переживають українці. Повертаючись назад і знов перетинаючи кордон, мені було боляче дивитись на тисячі матерів з дітьми, які мусять лишити свій дім і їхати у невідомість. Боляче дивитись, як це відбувається зараз, у 2022 році".

 
 
 
Посмотреть эту публикацию в Instagram
 
 
 

Публикация от JR (@jr)



"Я вперше побував в Україні особисто, але раніше спілкувався з багатьма українцями, — додає JR. — Я був вражений силою духу народу та людьми, які не перестають боротися й залишаються в Україні. Вони не виглядають як бійці, але вони непохитні, стійкі. Я не побачив хейту, я побачив бажання зберегти, відстояти свою країну. Мене дуже надихнула сила українців, жага до перемоги. Цю силу я відчув особисто, і мені здається, весь світ її так само відчуває".

 
 
 
Посмотреть эту публикацию в Instagram
 
 
 

Публикация от JR (@jr)

 Солдат рятує мати з дитиною

Друга обкладинка Time — український солдат допомагає матері з дитиною евакуюватися з Ірпеня, після того як окупанти підірвали залізничну колію. Момент зафіксував фотограф Максим Дондюк. Він жив у Києві декілька років і нині відчуває невимовний біль від того, що місто руйнують. 

 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 

Допис, поширений TIME (@time)


Нагадаємо також, що 3 березня Time вперше в історії надрукували обкладинку українською мовою, з цитатою Володимира Зеленського: "Життя переможе смерть, а світ — темряву". Світ прикутий до подій в Україні, а мистецтво робить так, щоб всі бачили правду. 

 

 

Читайте також: Вийде книжка "Війна. Діти, які ніколи не читатимуть книжок". Вона про геноцид українського народу

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).