Крок назустріч: Україну прийняли до мовного простору ЄС

Новини
22.03.2022
ПОДЕЛИТЬСЯ
Що це означає?
ПОДЕЛИТЬСЯ

21 березня Україну прийняли до мовного простору ЄС. Сталося це на засіданні EFNIL — Генеральної асамблеї Європейської федерації національних мовних інституцій.

Відтепер українська – майбутня мова ЄС. Рішення прийняли одноголосно, повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь:

“Тому свідомий перехід наших співгромадян на українську мову, ефективний захист інформаційного поля, всебічний розвиток мови – це захист національних інтересів, протидія країні-агресору та боротьба за нашу Незалежність”.

Подія є історичною для України і Європи, відзначила президентка EFNIL Сабіна Кірчмаєр. Міжнародні партнери зможуть підтримати українців у різних проєктах, щоб популяризувати українську.

Які ще стратегії у EFNIL?

  • захист державної мови;
  • збір матеріалів про мовну політику в ЄС;
  • контроль за виконанням мовного законодавства;
  • заохочення до вивчення офіційних європейських мов.

Нині кремль проводить лінгвоцид – мовний геноцид, тому завдання країн ЄС – захищати українську:

“Так, у окупованих російськими військами Донецькій та Луганській областях вороги продовжують політику деукраїнізації. Повідомляючи про відновлення навчального процесу в школах, окупанти наголошують, що такі предмети, як “українська мова”, “українська література” та “історія України”, вивчатися не будуть”.

До EFNIL входять Латвія, Литва, Швеція, Угорщина, Німеччина, Фінляндія, Бельгія та інші країни-члени ЄС. Це означає, що Україна незабаром офіційно увійде до їхнього складу, адже процес розпочали.

 

 

 

Читайте також: Оголошується OPEN CALL митців для створення NFT-музею війни в Україні

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).