Важливо: Як знезаразити воду та зробити її придатною до пиття

ПОДЕЛИТЬСЯ
Не тільки кип’ятіння
ПОДЕЛИТЬСЯ

В умовах війни питання чистої питної води може стати гострим, особливо якщо ви перебуваєте у зоні активних бойових дій або поруч із нею. Через неодноразові перебої з водопостачанням, зменшення хлорування та ще через багато приводів вода з-під крана стає непридатною для споживання.

У середньому без води людина може обходитися приблизно до десяти днів. Цей термін зменшується у разі підвищення температури у приміщенні. Наприклад, якщо ви постійно знаходитеся в укритті чи бомбосховищі, де температура перевищує 33 градуси, він скорочується до п’яти днів.

Необхідна норма води водночас збільшується і з масою тіла людини. Якщо ваша вага тіла не перевищує 50 кг, споживати потрібно приблизно 1,7 літра на добу. У разі, якщо вага людини перевищує 80 кг, ця норма збільшується до 2,8 літра. Звісно, під час нехватки питної води літраж може бути зменшений, але варто пам’ятати, що зневоднення погіршує імунітет та серцево-судинну діяльність.

Як правильно очистити воду у домашніх умовах

Кип’ятіння

Кип’ятити воду потрібно не менше десяти хвилин після закипання. Якщо вода викликає підозру у збільшеній кількості шкідливих мікроорганізмів – годину після. Зберігати рідину варто у щільно закритій та чистій посудині.

Аптечні засоби

Українська інфекціоністка Ольга Голубовська, наприклад, пропонує очистити воду в домашніх умовах за допомогою аптечних засобів. А саме: препарати "Акватабс", "Аквацид" та "Пантоцид". Для цього одну таблетку (у залежності від забруднення води – до трьох) розчинити у чистій тарі з рідиною. Препарати розчиняються за 15 хвилин та не спотворюють смак та запах води.

Йод

Очистити воду можна і за допомогою йоду. Цей метод, звісно, змінить смак, колір та запах води. Йод потрібно додавати з розрахунку дві краплі на літр рідини. Людям із проблемами щитовидної залози лікарі радять споживати таку воду лише у разі гострої необхідності.

Марганцівка

Марганцівка також очищує воду, але експерти повідомляють про декілька нюансів. По-перше, засіб погано розчиняється у воді та залишає осад на дні. Його не можна споживати ні в якому разі, адже це може призвести до опіку слизової. По-друге, воду, очищену марганцівкою, обов’язково треба процідити. Важливо: рідину краще не проціджувати до останньої краплі. Осад на дні варто залишити у пляшці.

Перекис водню або таблетки "Гідропериту"

Перекис водню варто розчиняти у воді у розрахунку одна столова ложка на літр води. За бажанням можна додати активованого вугілля. Настояти приблизно годину. Замінником перекису водню є таблетки "Гідропериту" (2-3 таблетки на літр води). "Гідроперит" додає воді солонуватий присмак. У незначних дозах не є особливо шкідливим для організму.

Срібло

Метод очищення сріблом давно відомий та використовується навіть у промислових масштабах. Для цього потрібно покласти срібний предмет (ложка, монета тощо) у чистий посуд з водою. Вистояти приблизно ніч.

Опріснення води

У районах, де можна добути лише солону воду, можна провести опріснення рідини. Інфекціоністка Ольга Голубовська наголошує, що солона вода замерзає при більшій температурі, ніж прісна. При замерзанні при 3-4 градусах за Цельсієм на воді утворюється льодова кірка. Її можна розморозити та очистити будь-яким зручним методом із вищезазначених.

Читайте також: Архітектурне бюро Слави Балбека розробило проєкт містечка для переселенців

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).