Пожежі, вибухи та пил: Як зменшити шкоду для організму від забрудненого повітря у місті

ПОДЕЛИТЬСЯ
Відповідальність за власне здоров’я
ПОДЕЛИТЬСЯ

За попередніми даними, російські військові атакували українську землю вже більше ніж 1 100 ракетами. Влучаючи у ціль (а для кремля це житлові будинки, дитячі садки тощо), зброя призводить до вибуху, руйнації будівлі та пожежі. Якщо удари не забрали найціннішого – людського життя, вони все одно шкодять екології та негативно впливають на повітря у місті. Нижче ми розповідаємо, як зменшити шкоду для власного організму та здоров’я від таких наслідків.

Робіть вологе прибирання кожного дня. Це допоможе зняти з поверхонь пил, у якому можуть міститися шкідливі дрібнодисперсні частки. Якщо пожежа чи руйнація будівлі відбулися поруч із вашим будинком, від провітрювання краще утриматися.

Правильно харчуйтеся. Корисні макро- та мікроелементи, які містяться в овочах, фруктах та крупах, допоможуть організму підтримувати нормальну життєдіяльність. Додати до раціону, звісно, за можливості можна цитрусові. Вони містять антиоксиданти, що нейтралізують окислення, яке відбувається через речовини-забруднювачі.

Під час прогулянки з дитиною закривайте коляску. Як правило, шкідливі речовини у повітрі впливають на дитячий організм на 60% більше, ніж на дорослий. Тим паче що їхня імунна система ще не так сформована та не може протистояти ймовірній загрозі повною мірою.

Киньте палити. Тютюн збільшує від 3% до 20% вміст карбоксигемоглобіну в крові. Для організму (зокрема легень!) це буде лише додаткове навантаження.

Користуйтеся кремами з ретиноїдами. Якщо ви знаходитеся у зоні бойових дій або поруч із нею, мабуть, останнє, про що ви замислитеся, – це нанесення крему на обличчя та тіло. Водночас варто зазначити, що ретиноїди зменшують вплив шкідливих речовин на шкіру. Це зменшить ймовірність алергії та навіть ерозії.


Читайте також: Важливо: Чим небезпечний білий фосфор і як допомогти постраждалому

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).