Кухонна шафка, яку назвали символом української стійкості, стала експонатом музею

Новини
18.04.2022
ПОДЕЛИТЬСЯ
Кадр із шафкою з квартири в Бородянці облетів Мережу
ПОДЕЛИТЬСЯ

Знімки, які з’являлися в інтернеті після деокупації Ірпеня, Бучі та Бородянки, здебільшого змушували здригатися. Але були серед них і ті, що викликали гордість та жагу до життя, як, наприклад, фотографія кухонної шафки. Попри те що сама квартира в багатоповерхівці Бородянки була зруйнована авіабомбою, шафа залишилася висіти на стіні, через що і стала символом справжньої мужності українського народу. Залишився непошкодженим і півник, що стояв на кухонних меблях.

За сприяння власниці квартири Надії Сватко кухонну шафу демонтували та передали до Музею Революції Гідності. Спеціалістам було особливо важливо відтворити кожну її деталь, тому при демонтажі вони зберегли навіть шурупи, на які кріпилася шафа.

"Уціліла там, де шансів, здавалося б, жодних. З усім своїм вмістом: порцеляновим посудом, скляними віконцями дверцят, баночками для спецій, традиційними сувенірами. І навіть керамічною декоративною посудиною для напоїв у вигляді півника, виготовленою у 1960-х роках майстрами художньої кераміки з Василькова Валерієм та Надією Протор’євими", — коментують новий експонат у Музеї Революції Гідності.

01 00
ПОДЕЛИТЬСЯ
ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).