Фото дня: NASA показали найчіткіший перший знімок далекого Всесвіту з телескопа “Джеймс Вебб”

ПОДЕЛИТЬСЯ
Зображення Галактики 13 млрд років тому
ПОДЕЛИТЬСЯ

У ніч на 12 липня світ зміг побачити перше в історії найточніше та найчіткіше інфрачервоне зображення далекого Всесвіту, зроблене на телескоп “Джеймс Вебб”.

Знімок Галактики був опублікований Джо Байденом на його офіційній сторінці у фейсбуці. “Перше зображення, зроблене на космічний телескоп “Джеймс Вебб”, символізує історичний момент для науки та техніки. Для астрономії та дослідження космосу. Для Америки і для всього людства”, — зазначив під світлиною президент США.



На фото зображено шматок Всесвіту під назвою SMACS 0723, де показано елементи космосу такими, якими вони були 13 млрд років тому. Мерехтливі галактики, світло яких захопив телескоп, є одними з найстаріших у цілому Всесвіті.

Космічний телескоп “Джеймс Вебб” є проєктом NASA у співпраці з 17 країнами. Його розробка розпочалася ще в середині 90-х років, і вже в грудні 2021 року телескоп було запущено у космос. Експерти описують його як “найпотужніший телескоп, який коли-небудь відправляли в космос”.



«Вебб може повернутися у часі одразу до моменту після Великого вибуху, шукаючи галактики, які знаходяться так далеко, що світлу знадобилося б багато мільярдів років, щоб дістатися від цих галактик до нас», — розповів Джонатан Гарднер, заступник старшого наукового співробітника NASA.

 

Читайте також:

Джо Байден підписав указ про захист прав жінок на аборт

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).