Ліна Костенко отримала орден Почесного легіону

Новини
15.07.2022
ПОДЕЛИТЬСЯ
Найвища нагорода у Франції
ПОДЕЛИТЬСЯ

Українська поетеса, письменниця-шістдесятниця Ліна Костенко отримала найвищу французьку нагороду — орден Почесного легіону. Урочисте нагородження відбулося 14 липня у Посольстві Франції в Україні.

“Для мене велика честь — вручити орден Почесного легіону видатній українській поетесі та письменниці Ліні Костенко 14 липня, у день нашого національного свята. Коли я зробив офіційну пропозицію президентові республіки представити пані Ліну Костенко до високої нагороди, я не міг собі уявити, що це нагородження відбудеться під час війни. Але у контексті російської агресії, жертвою якої стала Україна, вручення цієї нагороди стає ще вагомішим”, — розповів посол Франції Етьєн де Понсен.

Орден Почесного легіону — найвища відзнака за особливі заслуги у Франції. Отримання цієї нагороди стало справжньою несподіванкою для поетеси. “У тяжкий час ми тут зібралися, але з дуже гарної нагоди, тому що отримати орден Почесного легіону – це велика честь. Для мене це була абсолютна несподіванка, тому що я не належу до представників всесвітньо відомої літератури. І раптом така відзнака. Я справді люблю Францію. У мене є і вірші про Францію”, — сказала Ліна Костенко під час вручення. 

Привітати українську письменницю вже мав змогу мер Києва Віталій Кличко. “Для мене Ліна Василівна — уособлення духу і гідності українського народу. Людина, яка ніколи не ламалася під часи й обставини, не зраджувала своїм принципам. Її творчість надихала і надихає українців боротися за свободу і ніколи не опускати рук. Це дуже важливо!” — зазначив політик на своїй сторінці у фейсбуці. Він також додав, що свою нагороду Ліна Костенко присвятила усім українським воїнам.

Серед українців кавалерами ордену Почесного легіону також є художник-маляр Ілля Рєпін, військовий лікар Василь Вернадський (дідусь Володимира Вернадського), художник-постімпресіоніст Микола Кричевський та інші. 

Відзначимо, орден Почесного легіону заснований Наполеоном Бонапартом у 1802 році. Нагороду присуджує президент республіки за військові або цивільні заслуги.

Читайте також: Що треба знати про видатну українку: Марина В’язовська здобула престижну нагороду з математики

ПОДЕЛИТЬСЯ
ВЕЩЬ ДНЯ
20.12.2023
ZARINA
Каблучка зі смарагдами в жовтому золоті. Колекція SKIFA
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).