"Україна та світ: майбутнє, яке ми (від)будуємо разом". Відбувся другий Саміт перших леді та джентльменів

Новости
25.07.2022
ТЕКСТ: Анастасія Поляк
ПОДЕЛИТЬСЯ
Учасники обговорили повоєнне відновлення України
ПОДЕЛИТЬСЯ

У минулу суботу в Києві відбувся другий Саміт перших леді та джентльменів під назвою "Україна та світ: майбутнє, яке ми (від)будуємо разом", ініційований Оленою Зеленською. Головною темою для обговорення стало майбутнє відновлення України, а також допомога українцям, які за час війни зазнали фізичної й психологічної шкоди. 

У саміті взяли участь більш ніж 20 перших леді з усього світу, серед яких були Джилл Байден, Бріжит Макрон, Софі Трюдо тощо. До заходу також долучилися світові й українські знаменитості, бізнесмени, політики й інші впливові особистості.

Саміт проводився з декількох студій: головна знаходилася в Києві, на території Національного заповідника “Софія Київська”, інші були розміщені у Вашингтоні, Лондоні, Варшаві й Брюсселі. Захід відбувався у форматі телевізійного мосту і транслювався у понад 20 країнах світу. 

Розпочався саміт з промови Олени Зеленської. Вона згадала про українців, які стали жертвами російського тероризму, і попросила вшанувати усіх загиблих хвилиною мовчання. “Війна ще не завершилась, але наше серце б'ється. Б'ється на фронті, й сьогодні ми будемо говорити про те, як допомогти чоловікам і жінкам, які пройшли бойові дії. Наслідки війни не повинні отруїти їхнє майбутнє. Українське серце б'ється в полоні, і ми пам'ятаємо про всіх, для кого ще потрібно відвоювати свободу. Ми маємо міцніше об'єднати світ для того, щоб звільнити їх. Мільйони українських сердець б'ються у страху, що їм не вдасться повернутися додому. Ми маємо подолати цей страх, щоб українські вимушені переселенці змогли знову жити в Україні, у власному домі, в безпеці”, — сказала Олена Зеленська.

Олена Зеленська також звернулася до всіх учасників саміту і подякувала їм за підтримку ініціативи. “Маю честь сказати: "Шановні колеги, ви нині наш другий фронт. Дякую вам! І дякую тим, хто долучився вперше. Сьогодні наш особистий фронт розпочав боротьбу за нову Україну — відновлену й відбудовану”, — сказала дружина президента.

На саміті мав змогу виступити й президент України Володимир Зеленський. Він розповів, що важливо говорити про відновлення України вже зараз, коли війна ще не закінчилась. “Щоб вже була системна відбудова усього, що зруйнувала армія Росії. Щоб вже були гарантії безпеки для наших людей. Щоб люди вже знали, куди і як вони можуть повернутись, якщо вони виїхали за кордон, рятуючись від бойових дій. Щоб медична система відновила свій потужний потенціал. Щоб у батьків більше не залишилось питань без відповідей про освіту для своїх дітей. Щоб люди точно знали, що для них є робочі місця, і щоб усі наші поважні ветерани й ветеранки, які пройшли пекло боїв, реально відчували вдячність нашої держави”, — заявив Володимир Зеленський.

Під час заходу також проводився збір коштів на реанімаційні автомобілі, про який за день до саміту повідомила Олена Зеленська на своїй сторінці в інстаграмі. “На нашому саміті ми сьогодні збирали кошти на реанімобілі для українських лікарів та пацієнтів. З хвилюванням повідомляю, що ми зібрали 3 мільйони 200 тисяч доларів, і це 32 швидкі, які вже скоро попрямують на виклик, і життя не буде втрачено там, де його можна врятувати”, — повідомила на саміті перша леді України.

Нагадаємо, що перший Саміт перших леді та джентльменів відбувся торік, і тоді обговорення велося навколо тем розвитку культури, освіти, реформ шкільного харчування, проблем домашнього насильства й гендерної нерівності.

Читайте також: Олена Зеленська виступила у Конгресі США. Перша леді закликала озброїти Україну

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).