Психологиня Лілія Зельдіс — про власний досвід відвідування Тижня моди в Парижі

ПОДЕЛИТЬСЯ
Психологиня Лілія Зельдіс пояснює, для чого нам потрібна мода
ПОДЕЛИТЬСЯ

Після закінчення модного марафону – кількох тижнів показів, що проходили у світових столицях, ми попросили колумніста L`Officiel Online, психологиню та модель Лілію Зельдіс пояснити для чого з точки зору психології сучасній людині потрібна мода та поділитися власним враженнями відвідування Паризького тижня. 

"З точки зору професійного психолога, мода – це акт творчості. Кожній жінці необхідний прояв творчої енергії, творчого потенціалу. Саме завдяки творчому потенціалу ми залишаємося жіночними, бажаними, сексуальними, цікавими, грайливими. 

Мода – це один з видів творчості, як, приміром, спів чи живопис.

У кожного з нас свої вподобання – їх безліч, оскільки існує безліч напрямків розвитку світової культури. Все, що співзвучно із красою, легкістю, проявами духовного світу – все це пов’язано із поняттям творчості. Так само і мода. 

Кожна жінка обирає, що у її житті розкриває її творчий потенціал, надає життю легкості. Кожна з нас має знайти для себе таке хобі, яке стане її джерелом енергії. І мода допомагає у цьому. Особисто я малюю – це моє перше захоплення, моя медитація, і друге – це мода. За допомогою fashion-сфери я реалізую своє бачення, свої творчі прояви: це краса, це образи, одяг, стиль, це моя особиста виразність.

У відповідь на прояви свого творчого потенціалу жінка отримує увагу від інших, їх захоплення, визнання. Насправді, кожна жінка прагне визнання, проявів інтересу до своєї особистості – це не секрет, і саме завдяки творчості вона його отримує. Завдячуючи своїм картинам, своїм модним образам я чую від людей про те, що я цікава, незвичайна, талановита, приваблива.

Тиждень моди – це велика праця.

Дивлячись з боку на гостей та учасників тижня моди, може здатися, що це справжнє диво – ти отримуєш багато уваги, енергії, цікавих знайомств. Це справді так. А тепер кілька моїх інсайдів та лайфхаків для тих, хто розпочинає власну модну кар’єру та збирається поїхати на світові тижні. Що слід мати на увазі і до чого потрібно бути готовим?

  • Майже тиждень без сну. Покази закінчуються пізно ввечері, ви повертаєтесь додому (в апартаменти або у готель), і десь півночі займаєтесь своїми образами та загалом організацією свого наступного дня. Залишаються дві-три години, щоби поспати. І наступного дня, із самого ранку розпочинається макіяж, зачіска, підготовка до відвідання усіх заходів. 
  • Робота над собою. П'ять-шість разів за день (перед кожним показом) я змінювала свій одяг та образ вцілому. Звичайно, дуже приємно згадувати моменти спілкування, нових знайомств, бачити свої фото у фото-звітах світових фотографів серед зірок стрітстайлу, та я знаю з власного досвіду, яка особисто моя робота стоїть за кожним таким кадром.

  • Постійна зміна локації – ви можете пересуватися на таксі, пішки, на власному авто, на метро – все залежить від відстаней та від звичайної логіки, як буде швидше та зручніше дістатися до місця, де проходить показ наступного дизайнера.
  • Тиждень моди взимку – це холод. Інколи доводиться перевдягатися на вулиці, щоб вчасно встигнути на інший показ чи зйомку.
  • Фізичне навантаження. Ви отримуєте багато енергії, навіть ейфорію, естетичну насолоду від дефіле, щире захоплення новими знайомствами, але не фізичному рівні у вас має бути запас сил, бажання та вміння працювати, наполегливість.
  • Моральне навантаження – до нього теж слід бути готовим. Контакти з людьми – це дуже цікаво, та водночас енерговитрато. Щохвилини ви контактуєте з новими особами. Потрібно вміти спілкуватися, швидко знаходити спільну мову та адаптуватися, адже ви зустрічатимете різних людей.
  • Вміння швидко орієнтуватися в часі просторі. Щось може піти не за планом, і вам доведеться на місці під це адаптувати свій денний розклад. Може бути зрушення у часі показу, або ваша особиста проблема – наприклад, коли ви загубили якусь потрібну річ.
  • Потрібно вміти швидко та красиво вийти з несподіваної ситуації (бути готовим до неї), прийняти потрібне рішення. 

Це режим усього тижня моди, у ньому знаходяться усі fashion-інсайдери – працівники індустрії моди: дизайнери, моделі, співробітники ЗМІ, блогери, фотографи, інфлюенсери, тобто всі ті, для кого тиждень моди в першу чергу професійно значуща подія.

Якщо ви робите кар’єру у сфері моди, відвідання світових тижнів потрібне.

Це дуже корисно з професійної точки зору – ви отримуєте важливі контакти, можливість реалізувати себе, заключити вигідний контракт, продати власний продукт.

Тиждень моди – це зібрання талановитих, розумних, творчих людей. Окрім працівників індустрії, сюди приїздять представники бізнесу, дизайнери інших сфер, художники, спортсмени. 

Але відвідання такої події, відпрацювання цілого тижня, підходить не всім, оскільки в кожного свій психотип та вдача. Це для енергійних людей, «пробивних», для тих хто вміє швидко адаптуватися до нового та миттєво приймати рішення. Якщо, наприклад, ви фотограф – вам доведеться бігти, інколи стрибати, час від часу перебувати у великому натовпі; це особливий жанр фотозйомки, відмінний навіть від звичайної світської хроніки та тим більше від роботи у студії. 

Якщо ви блогер, інфлюенсер, модель, що розпочинає кар’єру, вам потрібно виділитися, бути цікавим, спілкувати з людьми, вміти позувати, якщо ви хочете щоб вас помітили.

Не дивлячись на важкий Paris fashion week, який я відпрацювала нон-стоп, я приїхала дуже втомлена, та попри фізичну втому й застуду, відчувала емоційне піднесення. Чому?

Можливо, хтось із вас задавався питанням, чи варто витрачати час та гроші на власне захоплення? Адже в багатьох з нас є родини, робота, бізнес, навчання, постійні необхідні витрати, і хобі в житті може видаватися чимось зайвим. Хочу поділитися власним досвідом. Ви знаєте, що я поєдную дві професії – психологію та моделінг.

І переді мною також інколи поставало таке питання – можливо, не потрібно витрачати час на моду, на малювання, а треба зосередитися лише на гештальт-терапії? У ті короткі періоди, коли я відмовлялася від власних творчих проявів, відчувала, що втрачаю частку себе, своєї особистості. Я ставала не цікавою ні собі, ні іншим людям, без однієї своєї складової. Тому моя порада – відносьтеся з повагою до власних захоплень, знаходьте місце для творчості у своєму житті, нехай вона буде присутня у ньому постійно.

Фото: Іра Нестеренко

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).