5 флагманів сучасної а-гендерної моди

Тренды
04.04.2023
ТЕКСТ: Володимир Мотричук
ПОДЕЛИТЬСЯ
ПОДЕЛИТЬСЯ

Останні роки все частіше зникає лінія між жіночими та 

чоловічими колекціями, усе більше виникає візуально схожих, гармонічно поєднаних чоловічих та жіночих силуетів. Канони гендеру в одязі стають умовними, а отже дають можливість кожній особі вдягатися так, як вона цього хоче, формуючи власну історію стилю. Сьогодні ми дослідимо 5 флагманів сучасної а-гендерної моди та їхні дизайнерські рішення, що сунуть класичний поділ “чоловіче-жіноче”.

Алессандро Міккеле

Одним з найвідоміших дизайнерів сучасності, що почав вводити а-гендерність у масову моду, був колишній креативний директор Gucci Алессандро Міккеле. Захоплений вінтажем та еклектикою, Міккеле з 2015 року поступово розвивав гру з гендером та розширював рамки ліній одягу Gucci. Кілька років тому інтерв’ю одному з італійський каналів дизайнер розповів, що в дитинстві він був завжди посередині між гендерними розподілами, а “речі були форматорами його самого”. Майже в кожній колекції, створеній Алессандро Міккеле, костюмні піджаки були і в жіночій, і в чоловічій лінії, при чому часто не змінюючи крою самого виробу. Чоловічий одяг завжди був наповнений кольорами та принтами сміливо та яскраво. Естетика 1970-х та свобода фантазії були кредо для Міккеле.

Людовік де Сен-Сернен

Відомий своїм фемінним стилем, Людовік де Сен-Сернен пропрацював у великих брендах, а з часом, не погоджуючись з творчою політикою брендів, створив власний. Бренд Ludovic de Saint Sernin заявляє, що створює речі і для хлопців, і для дівчат без думки про гендер. У своїх колекціях дизайнер презентує чоловічі мінісукні, корсети, напів прозорі топи та майки. Окремою візитівкою бренду є речі, що майже злітають з тіла. Як ділиться Де Сен Сернен, “тіло – головний елемент, який вдягають та роздягають”. Нещодавно в рамках Паризького тижня моди Людовік де Сен Сернен у ролі креативного директора презентував свою нову колекцію для Ann Demeulemeester. Серед важливих елементів – еротичність, акцентність на фігуру та багато легкої тканини, яка не приховує тіло, а розкриває його. Наприклад, знакові для бренду чоловічі напів розтібнуті костюми разом з сітчастами топами та чоловічі максісукні, що обтікають тіло. 

Гарріс Рід

Американсько-британський дизайнер та креативний директор бренду Nina Ricci за останні кілька років бурхливо посунув канони чоловічої моди. Борючись за текучість краси, Рід розробив багато гендерно-нейтральних та, навпаки, гострих образів, у яких поєднав фемінність, любов до себе та виклик суспільству. Наприклад, для власного бренду Harris Reed кілька років тому він розробив “The H-Boot” – високі черевики на шнурівках, що нагадують стріп-взуття, у блискітках або ж зебра-принті. Також дизайнер розробляє сукні для чоловіків у своєму відомому фантазійному стилі. Його лютнева стилізація Гаррі Стайлза на премію BRIT Awards у приталений костюм з гострими лацканами та об’ємною шовковою квіткою – яскравий приклад, як а-гендерна мода розмиває кордони ліній одягу навіть сталих і великих брендів, як Nina Ricci.

Джон Гальяно

Окрім розкішних, часто дуже дивних та незрозумілих для багатьох шоу, британський дизайнер Джон Гальяно був одним з перших, хто почав створювати а-гендерні речі. Його особистий стиль завжди був яскравим, помітним та не схожим на інші: топи, багато не поєднаних між собою кольорів, коси та вуса, об’ємні пальта та тулупи – він був справжнім панком дев’яностих. У 2014 році, три роки після антисемітського скандалу, що став поштовхом до його звільнення з Dior, він став креативним директором Maison Margiela. Уже за два роки, у жіночій прет-а-порте колекції SS’16 на подіумі в топі-сітці та спідниці, а також у топі на зав’язках з’явилися андрогенні моделі. В haute-couture 2017 Гальяно вирішив вдягнути жінку у велике максімальто, повністю нівелюючи природну силуетність, а в Menswear SS 2019 створив чоловічий корсет разом з класичним костюмом. Тартанові мініюбки-шорти або ж бібі-шляпки з тренч-коутами в деконструкції? Запросто для чоловічої лінії в новій FW 23/24 колекції. Світ екстраординарних речей, що розмиває межі жіночої та чоловічої моди, наповнює фешн-індустрію унікальним дизайнерським поглядом Джона Гальяно вже не один десяток років. 

Сімон Роша

Ірландська дизайнерка Сімон Роша на світовій арені моди лише 8 років – у 2015 вона презентувала свою першу SS колекцію. Її бренд Simone Rocha відомий фактурними сукнями, часто натхненними вікторіанською епохою та ірландською культурою, а також безумовною увагою до деталізації елементів: від ґудзиків до декоративних стрічок на сукнях та взутті. Минулого сезону під час Тижня моди в Лондоні бренд заявив, що почне створювати й чоловічу лінію. Тоді Сімон Роша відтворила власне враження фемінної маскулінності в об’ємних, класичних для бренду, спідницях, поєднаних з мілітарі-бомберами, блузами з нашаруваннями та вставками, що нагадували сукні, і, звісно ж, легендарними сумками-кулями, схожими на яйце.

Уже в новому зимовому сезоні Simone Rocha презентували об’ємне чоловіче пальто з блискітками, наче з тканини букле, та безліч костюмних варіантів, прикрашених перлинами або декоративними фактурами з бісеру. Звісно ж, кілти як дань до рідної історії дизайнерки також були втілені. І незважаючи на відносно невеликий досвід роботи з чоловічими колекціями, Сімон Роша сміливо розробляє новий погляд на чоловічу моду, вносячи свої дизайнерські рішення та відомі коди бренду в лінію для чоловіків, тим самим надаючи всім чоловікам і тим, хто себе ними вважає, мати можливість виглядати так, як вони цього хочуть.

ПОДЕЛИТЬСЯ
На сайте доступны аудиозаписи статей, подкасты и рекомендации стилистов в аудио-формате. Такие материалы отмечены соответствующим знаком(слева).